( (
Yusuf Keskin
Köşe Yazarı
Yusuf Keskin
 

AĞRI Deyince...

Ağrı ili dağlar arasında bir plato şeklinde olup Türkiye İran transit yolu üzerinde ve ciddi bir ticaret kapasitesine sahip bir ildir. Ben Eleşkirt doğumluyum Eleşkirt ilçesi 60 bin ekilebilir net ve toplamda 600 bin dönümlük tarım arazisine sahip bir ilçedir. Ayçiçeği mısır ve pancar üretimine çok uygundur. Burada kurulabilecek bir biyogaz santraline çok elverişli konumdadır. Çiftçiden alım garantisi ile tohumundan endüstriyel yağ üretilebilir. Posası ile fermente edilip ve istenirse o gazdan elektrik üretimi yapılabilir. Kalan fermente edilmiş posa ile çiftçiye verimi çok yüksek gübre üretilip tarım desteklenebilir. Ağrı ili yıllık 200 günün üzerinde 1700 kwh güneşlenme radyasyon süresine sahiptir kurulabilecek güneş elektrik santrali için uygun bir zemine sahiptir. İlin üzerinden uygun fider hatları geçmekte olup uygun aktarım potansiyelinde bir ildir. Bu konuda üzerinde düşünülmesi gerekmektedir.             7 m/s lik sabit rüzgar hızıda Diyadin Taşlıçay ilçeleri arasında yaka ağzında kurulumu devam eden rüzgar enerji santralleri bulunmaktadır. Ağrı’da yıllardır üretim yapan bir şeker fabrikası bulunmaktadır. Bu durum bile tarımsal üretim ve biyogaz santrali açısından uygun bir yer olduğunun kanıtıdır. Kurulabilecek uygun bir kooperatifle tüm tarımsal araziler bir araya getirilebilir. İlin tarihi ve turizm potansiyeli net olarak bilinmektedir. İlimizde uygun bir paketleme tesisi kurulması halinde hem istihdama katkı sağlayabilir hem de  il dışı pazara açılmış oluruz. Üretilebilen Ayçiçek mısır ve bulgur gibi bakliyatlara katma  değer sağlamış oluruz. Ağrı’nın gelecekte bir üretim merkezi olabilmesi dileğiyle…
Ekleme Tarihi: 15 Mayıs 2024 - Çarşamba
Yusuf Keskin

AĞRI Deyince...

Ağrı ili dağlar arasında bir plato şeklinde olup Türkiye İran transit yolu üzerinde ve ciddi bir ticaret kapasitesine sahip bir ildir. Ben Eleşkirt doğumluyum Eleşkirt ilçesi 60 bin ekilebilir net ve toplamda 600 bin dönümlük tarım arazisine sahip bir ilçedir. Ayçiçeği mısır ve pancar üretimine çok uygundur.

Burada kurulabilecek bir biyogaz santraline çok elverişli konumdadır. Çiftçiden alım garantisi ile tohumundan endüstriyel yağ üretilebilir. Posası ile fermente edilip ve istenirse o gazdan elektrik üretimi yapılabilir. Kalan fermente edilmiş posa ile çiftçiye verimi çok yüksek gübre üretilip tarım desteklenebilir. Ağrı ili yıllık 200 günün üzerinde 1700 kwh güneşlenme radyasyon süresine sahiptir kurulabilecek güneş elektrik santrali için uygun bir zemine sahiptir.

İlin üzerinden uygun fider hatları geçmekte olup uygun aktarım potansiyelinde bir ildir. Bu konuda üzerinde düşünülmesi gerekmektedir.

            7 m/s lik sabit rüzgar hızıda Diyadin Taşlıçay ilçeleri arasında yaka ağzında kurulumu devam eden rüzgar enerji santralleri bulunmaktadır. Ağrı’da yıllardır üretim yapan bir şeker fabrikası bulunmaktadır. Bu durum bile tarımsal üretim ve biyogaz santrali açısından uygun bir yer olduğunun kanıtıdır.

Kurulabilecek uygun bir kooperatifle tüm tarımsal araziler bir araya getirilebilir. İlin tarihi ve turizm potansiyeli net olarak bilinmektedir.

İlimizde uygun bir paketleme tesisi kurulması halinde hem istihdama katkı sağlayabilir hem de  il dışı pazara açılmış oluruz. Üretilebilen Ayçiçek mısır ve bulgur gibi bakliyatlara katma  değer sağlamış oluruz.

Ağrı’nın gelecekte bir üretim merkezi olabilmesi dileğiyle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (