Ülkemizde hayat pahalılığı her geçen gün yeni rekorlar kırarken, iktidar ve ortakları bu duruma zaman zaman muhalefeti, zaman zaman da dış güçleri gerekçe gösteriyorlar. Ancak vatandaşların büyük bir çoğunluğu bu kanaatte değiller.
Enflasyon her ay rekor tazelerken, hayat pahalılığı da bugüne kadar görülmemiş seviyelerde yükseldiğini görmekteyiz. Bu durum özellikle dar gelirleri (Asgari ücretli + Emekli + çiftçi + küçük esnaf) içinden çıkılamaz bir duruma getirmiştir.
Türkiye dünya gıda enflasyonu liğinde 4’üncü sıraya yükselmiş durumdadır. Dar gelirliler gelirlerinin yüzde 70’den fazlasını gıda, ulaşım, elektrik, doğalgaz ve su faturalarına harcamak zorunda kalıyorlar.
Ülkemizi yönetenlerin sebeb olduğu enflasyon yangını, ücret, maaş, emekli gelirlerini hızla eritirken gıda fiyatlarındaki ürkütücü aşırı artışlar vatandaşların belini büküyor.
Gıda enflasyonu dünyanın en büyük sorunlarından biri haline geldi. Türkiye mevcut beceriksiz ekonomi politikaları ve tarımda kronikleşen sorunları nedeniyle gıda fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler sıralamasında şampiyonluğa oynuyor. TÜİK’e göre Temmuz 2022 itibariyle gıda fiyatların da yüzde 94,65 artış olmuştur. Böylece Türkiye’nin tüm dünyada gıda enflasyonu yaşayan ülkeler sıralamasında 4’üncü sırada yer aldığı görülmektedir.
GIDA ENFLASYONU SIRALAMASINDA İLK 10
1- Lübnan ------------------------------------------------------------------------------ %332
2- Zimbabwe ------------------------------------------------------------------ %255
3- Venezuela -------------------------------------------------------- %155
4- Türkiye ---------------------------------------------- %94
5- İran ------------------------------------- %86
6- Sri Lanka ---------------------------- %80
7- Arjantin --------------------- %66
8- Surinam -------------- %55
9- Etipya -------- %38
10- Moldova --- %34
Kaynak; Prof.Dr. Hayri KOZONOĞLU
İlk sırayı buğday sevkiyatının durması nedeniyle Rusya – Ukrayna savaşının vurduğu Lübnan, ikinci sıraya 5 milyon kişinin gıda güvensizliği ile karşılaştığı Zimbabwe, üçüncü sırayı ise zaten çok ciddi enflasyon sorunu yaşayan Venezuela alıyor.
Türkiye’de gıdanın tüketim sepetindeki ağırlığının yüzde 25,32 olduğu, bu oranın da dar gelirli vatandaşlar arasında yüzde 30’un da üzerinde seyrettiği bilinmektedir. Enerji fiyatlarındaki artışın hem ulaşım hem de ısınma maliyetlerine yansıdığı, bu nedenle dar gelirlilerin gelirlerinin yüzde 70’ten fazlasını gıda, ulaşım, elektrik, su ve doğalgaz faturalarına harcamak zorunda kalmışlardır.
TÜİK’te de fiyatlar genelde yüzde 2.37 artarken, gıdada ise yüzde 3.5’ e çıkmıştır.
Temmuz 2022 ayında fiyatı en fazla artan ürünler temel gıda maddeleri yumurta’da yüzde 16.54, pirinçte yüzde 12.63, patateste yüzde 9.29 sebzelerde yüzde 8.49 makarna da ise yüzde 7.91 olmuştur.
Düşük faiz politikasının tercihinin başladığı 2021 Eylül ayından bu yana enflasyon ve kurda rekorları gören ekonomide maalesef maliyetler ağırlaşmıştır.
Sonuç Olarak; Türkiye Ekonomi modeli ile enflasyonda, kurda ve CDS’lerde tarihin en kötü dönemlerinden biri yaşanmaktadır. Bugün için Ülkemizde maalesef Enflasyonla mücadele de dünya da geçerli doğru yöntemler kullanılmamaktadır. Bu sebeble her ay enflasyon artarak devam etmektedir. Olanda dar gelirli vatandaşlarımıza olmaktadır.
NOT CDS: Risk primi borç – alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanırlar bir finansal oran sigorta poliçesidir.