( (
M. Emin Arkoç
Köşe Yazarı
M. Emin Arkoç
m
 

7420 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

         7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBM Meclisinde görüşülerek 09/11/2022 Tarihli ve 3200 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.                   Kanun ile getirilen değişiklikler şunlardır; 1- NAKDEN ÖDENEN YEMEK BEDELLERİNE İSTİSNA                 Gelir Vergisi kanunun 23/1-8 maddesi değiştirilmiş ve işverenlere işyerinde ve müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamına alınmıştır. Yani işverene yemek verilmeyen durumlarda istisna kapsamında verilen yemek kartları uygulaması genişletilmiş ve yemek bedelinin nakden ödenmesinin de önü açılarak yemek kartı şirketi kullanma zorunluluğu kaldırılmıştır.   2- YURT DIŞI İNŞAAT İşlerinde Çalışanlara ücret istisnası;                 Gelir Vergi Kanunun 23/1 maddesine eklenen 19’ncu bent ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri istisna kapsamına alınmıştır.   3- BİREYSEL KATILIM YATIRIMCILARINA TANINAN İSTİSNA UZATILDI ve ÜST SINIR ARTTIRILDI                 Gelir Vergisi Kanunun Geçici 82.nci madde kapsamında iş melekleri olarak da bilinen bireysel katılım yatırımcılarına tanınan istisnanın süresi 31-12-2027 tarihine kadar uzatılmış ve kullanılabilecek istisnanın üst sınırı 2,5 Milyon TL’ye çıkarılmıştır.   Ayrıca bu kanunla yapılan değişikliklerle de                 Çalışanlara doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30-06-2023 tarihine kadar aylık bin TL (1.000) TL’yi aşmayan ödemelerin vergi ve SGK’ dan istisna tutulmaları kabul edilmiştir.                   Lisans almaksızın binalara kurulan yenilebilir enerjide vergi muafiyeti 25 KW’ den 50 KW ye çıkarılmıştır.                   Kurumlar Vergisi Kanunu 14.maddesi kapsamında Kur Korumalı mevduat düzenlemesinin süresi 2022 yılından 2023 yılı sonuna kadar uzatılmıştır.                   Gerçek kişilerin, elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük tutarlı borçlarının icra takiplerinin sonlandırılmasını özendirmek için 2.000 TL’nin altındaki abonelik alacakları değersiz alacaklar sayılarak bu tür alacaklar tasfiye edilme yoluna gidilecektir.                   Covid-19 yasakları kapsamında kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmiştir.                   Turizm payı oranı Bakanlık belgeli turizm tesislerinde binde 7,5’ dan binde 5’e seyahat acenteleri ve hava yolu işletmelerinde ise On binde 7,5’ dan On binde 5 oranına indirilmiştir.
Ekleme Tarihi: 14 Kasım 2022 - Pazartesi
M. Emin Arkoç

7420 SAYILI KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

         7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBM Meclisinde görüşülerek 09/11/2022 Tarihli ve 3200 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

 

                Kanun ile getirilen değişiklikler şunlardır;

1- NAKDEN ÖDENEN YEMEK BEDELLERİNE İSTİSNA

                Gelir Vergisi kanunun 23/1-8 maddesi değiştirilmiş ve işverenlere işyerinde ve müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk lirasını aşmayan kısmı istisna kapsamına alınmıştır. Yani işverene yemek verilmeyen durumlarda istisna kapsamında verilen yemek kartları uygulaması genişletilmiş ve yemek bedelinin nakden ödenmesinin de önü açılarak yemek kartı şirketi kullanma zorunluluğu kaldırılmıştır.

 

2- YURT DIŞI İNŞAAT İşlerinde Çalışanlara ücret istisnası;

                Gelir Vergi Kanunun 23/1 maddesine eklenen 19’ncu bent ile yurt dışında yapılan inşaat, onarım montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri istisna kapsamına alınmıştır.

 

3- BİREYSEL KATILIM YATIRIMCILARINA TANINAN İSTİSNA UZATILDI ve ÜST SINIR ARTTIRILDI

                Gelir Vergisi Kanunun Geçici 82.nci madde kapsamında iş melekleri olarak da bilinen bireysel katılım yatırımcılarına tanınan istisnanın süresi 31-12-2027 tarihine kadar uzatılmış ve kullanılabilecek istisnanın üst sınırı 2,5 Milyon TL’ye çıkarılmıştır.

 

Ayrıca bu kanunla yapılan değişikliklerle de

                Çalışanlara doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30-06-2023 tarihine kadar aylık bin TL (1.000) TL’yi aşmayan ödemelerin vergi ve SGK’ dan istisna tutulmaları kabul edilmiştir.

 

                Lisans almaksızın binalara kurulan yenilebilir enerjide vergi muafiyeti 25 KW’ den 50 KW ye çıkarılmıştır.

 

                Kurumlar Vergisi Kanunu 14.maddesi kapsamında Kur Korumalı mevduat düzenlemesinin süresi 2022 yılından 2023 yılı sonuna kadar uzatılmıştır.

 

                Gerçek kişilerin, elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan küçük tutarlı borçlarının icra takiplerinin sonlandırılmasını özendirmek için 2.000 TL’nin altındaki abonelik alacakları değersiz alacaklar sayılarak bu tür alacaklar tasfiye edilme yoluna gidilecektir.

 

                Covid-19 yasakları kapsamında kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilmiştir.

 

                Turizm payı oranı Bakanlık belgeli turizm tesislerinde binde 7,5’ dan binde 5’e seyahat acenteleri ve hava yolu işletmelerinde ise On binde 7,5’ dan On binde 5 oranına indirilmiştir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (