Değerli okuyucular,
Cenab-ı Allah, bizleri bu COVİD-19 salgınından bir an önce kurtarsın diye daima dua edelim.
ÖNEMLİ ANTİOKSİDANLAR:
Güçlü bir antioksidan olarak kanser, katarakt oluşumunu ve immün sistemin yaşlanmasını önler. Tahıl, yumurta, fındık, soya fasulyesi, Mübarek Zeytinyağı, ıspanak, yeşil yapraklılar, doğal E vitamini kaynaklarıdır. En çok E vitamini içeren bitki, dağ adaçayı'dır.
2- Vitamin C: C Vitamini kan basıncını düşürür. İmmün sistemi güçlendirerek, yaşlılıkta artan katarakt ve kanser riskini azaltır. Günde alınması gereken optimum miktar 1000 miligramdır. Isıya dayanıksız olduğundan pişirme sırasında kaybolur. Bu nedenle her gün taze işlem görmemiş sebze ve meyve yemelidir. Spor sırasında serbest radikaller oluştuğundan, 1-2 saat önceden taze meyve yemeli ya da küçük dozda C vitamini almalıdır. Turunçgiller, yeşil sebzeler, patates C vitamininden zengindir.
3- Betakaroten (provitamin A) Aldığımız betakarotenin bir kısmı gerektiğinde A vitaminine çevrilir. Yeni araştırmalar yüksek dozdaki vitamin A alımının zararlı olduğunu göstermektedir. Günde 8000 İÜ'den fazla almamalıdır. Kanın vitamin A düzeyi düşük olduğu zaman antioksidan etkilidir ve vücut fonksiyonları nı koruyucudur. Ancak vitamin A aşırı miktarda vücutta varsa dokuları okside eder ve yaşlandırıcı etki gösterir. Ağızdan A vitamininin öncü formu olan betakaroten alınması halinde ise vücut gereksinimi olduğu kadar A vitaminine çevrilir. Betakaroten; A vitamini gibi toksit potansiyeli olmadığından tercih edilmektedir. Araştırmalar betakarotenin kan düzeyleri yüksek olduğunda kanser ve kalp hastalığının azaldığını gösteriyor. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve katarakt oluşumuna karşı koruma sağladığı da saptanmıştır. Betakaroten yağda çözünen, güçlü bir antioksidandı r, serbest radikalleri toplar ve nötralize eder. 3 miligram betakaroten 5000 İÜ A vitaminine eşittir. Betakaroten kaynakları; kayısı, brokoli, havuç, şeftali, ıspanak, balkabağı, kırmızı biberdir.
4- Alfalipoik asit Serbest radikallere karşı güçlü bir savunucudur. Vücudun doğal olarak ürettiği bir maddedir. Hem yağda, hem suda çözünebildiğinden hücre zarını ve içindeki yapıları serbest radikallerden korur. Hücre içindeki mitokondriler enerji santralleridir. Burada oksijenle enerji üretilir. Bu nedenle mitokondrilerde oksijen stresi (serbest radikaller) en yüksek boyutlardadır. Mitokondriler antioksidatif korumaya özellikle muhtaçtır. Mitokondriler için en önemli koruyucu madde glutatyondur. Alfalipoik asit glutatyon oluşumu için önemli bir maddedir. Alfalipoik asidi mitokondriler içine girer ve burada serbest radikal oluşumunu engeller. Karnitin alfalipoik asidin etkisini artırır. Böylece alfalipoik asidi ve karnitin sinirlerin iletim hızını, kasların performansını iyileştirir. Alfalipoik asit şeker hastalığının komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur. Cilt kırışıklıklarını önler. Bu amaçla cilt kremlerine eklenir. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Karaciğeri korur, katarakt oluşumunu ve yaşlanmayı geciktirir.
5- Üzüm çekirdeği ekstresi Üzüm çekirdeği ve çam kabuğundan oligomerik proantosiyanidin denilen çok güçlü bir antioksidan elde edilir (üzüm çekirdeğinden grape seed extract oil, proanthocyanidin; çam kabuğundan pycnogenol). Vitamin E ve C'den 50 kez daha güçlüdür. Antioksidan etkisinin yanı sıra bağ dokusunu güçlendirir. Bu etkisiyle kalp-damar sistemini korur, damar çeperlerinin esnekliğini sağlayarak aterosikleroza (damar duvarları sertliği) engel olur. Varis, hemroid, ciltteki mavi lekeler ve yaşlılık lekeleri tedavisinde yararlıdır.
6- Lutein
7- N-acetylcystein
8- Green tea (Yeşil çay)
9- Selenyum Bağışıklık sistemini güçlendirir, dokuların elastik kalmasına, kalp-damar hastalığı ve felç riskinin azalmasına destek verir. Kabuklu buğday ve pirinç, soğan, sarımsak, doğal domates, brokoli, fındık, ceviz, deniz ürünleri selenyumun doğal kaynaklarıdır. NOT: Sera domatesi, hibrit tohum ile üretilmemiş olan kullanılmalıdır.
10- Koenzim Q 10 nedir? Ubikinon olarak da bilinen koenzim Q10 (CoQ10), tüm hücrelerimizde üretilen ve hücrelerin temel enerji yapıtaşı olan ATP sentezi ile ilgili vitamin benzeri bir maddedir. Güçlü antioksidanlardan biridir ve genellikle kalp damar hastaları, parkinson, interfilite için denenmekte ve kanser için koruyucu olduğu iddia edilmektedir.
Koenzimler, bir hücrenin oksijen ve besin ile enerji üretmesi gibi önemli biyolojik dönüşümlere yardımcı olan komplek organik maddedir.
11- E Vitamini, vücudun ihtiyaç duyduğu temel vitaminlerden biridir. Doğal olarak en çok bilinen ve en güçlüsü E Vitamini oldukça etkili bir antioksidan görevi görür. Doğal E vitamini olması koşuluyla hücreleri serbest radikalllere karşı korumada rol oynar. Doğal E Vitamini takviyesi, Tip2 diyabetini önlemeye yardımcı olabilecek bir vitamindir.
12- Tatlı ihtiyacınızı, mübarek bal tüketerek karşılayın.
Önemli hatırlatma! COVİD-19 salgını münasebetiyle, domuz eti ürünlerini satan mağazalar zincirinde, mecbur kalmadıkça uğramayın ve aşış veriş yapmayın.
Antioksidant yiyecekler: Avokado Taze zerdeçal Kiraz Portakal-Limon-Greyfurt-Mandalina (Narenciyegiller) Çilek Maydonoz Bögürtlen Karadut Visne Kavun
Bilgiler, destek amaçlıdır. Doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak kullanmanız daha faydalı olur.
Cümle Vatan Şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.
Kaynakça: Numan Aladağ'ın, Hindistan Haydarabad ve Rajasthan-Bikaner notları Hindistan Haydarabad Dr. Biyolog bay Sushil Sahoo Ziraat mühendisi (Gıda) Bay Anadi Rajev Vaidya Hemşire bayan Nazire Tinazhani |