Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ve yardımcısı Ziraat mühendisi Hadi Tunç'un, Numan Aladağ'ın, "Bir işi yapmak isteyen bir çare bulacak. Hiç bir iş yapmak istemeyen bir bahane bulacak." sözünü esas alarak, acilen Türkiye de zencefil yetiştiriciliğini teşvik etmesi gerekir. Türk Milletinin, doktorların kontrolünde doğal olarak şifaya kavuşması durduğu yerde, kimyasal içerikli ilaçların kullanılması da, böylece asgariye inmiş olacaktır.
Türk Milletinin, zencefil kullanması halinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın, kısmen de olsa stres ve yoğunluğu asgariye inmiş olup, aciliyeti olan stratejik ve Milli sorunların çözümüne zamanı ve katkısı olacaktır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım Bakanlığının tüm yetkililerine, Numan Aladağ diyor ki: "20'ci asrın ilk yarısı demirçelik (1900), ikinci yarısı (1950) plastik devri olmuştur. 21'ci asır (2000) ise, protein (Temel gıda-tarım) devri olacaktır." onun içindir ki, ülkemizde anarşik-ekonomik terör oluşturmaya çalışan bazı Türk düşmanı ülkelerin asıl amaçları, ülkemizde gıda sektörünü ele geçirmektir. Onun içindir ki, stratejik önem taşıyan temel gıda sektöründe %100 yerli sermaye desteklenmelidir.
Türk Milleti olarak, başta temel gıda ve içecek sektörü olmak üzere, %100 yerli sermaye tarafından üretilen ürünlerin satın alınıp tüketilmesi, Türk Milletinin geleceğinin teminat altına alınması için de stratejik önem taşımaktadır.
Ayrıca ilgili kurumlar, COVİD-19 dan dolayı yaşanan ekonomik sorunların açığını kapatmak için, acilen tarımın moderleştirilmesini destekleyerek, Türk çiftçisini modernleştirip sahip çıkmalıyız.
Zencefil nasıl yetiştirilir ve kullanılır:
Zencefil ( Zingiber officinale), çoğunlukla antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı terapötik faydaların bolluğuyla inanılmaz bir baharattır. Zencefil bitkileri 3 metreye kadar büyüyebilir ve 2-5 zencefil bölümü üretebilir. En eski tıbbi gıdalardan biri olan zencefil Güneydoğu Asya (Hindistan) kökenlidir. Çok uzun zamandır Çin ve Hindistan şifa uygulamalarının bir parçası olmuştur. Hindistan zencefil üretiminde dünya birincisidir. Onun içindir ki, elbette zencefilin faydalarını Hindistanlı bilim adamları, Hindistan da eğitim görenler ve Hindistan halk hekimliğinin bilgileri etkilidir.
Hindistan da, Ayurveda metinlerine göre zencefil “Evrensel büyük ilaçtır”. Eski Çin tıbbı, zencefilin “harap yang'ı restore ediyor” ve “soğuktan kovulduğunu” iddia ediyor. Hint atasözünde: “Allah, bir çok hastalıkların şifası için zencefil, her derde devadır diye bizlere vermiştir.” Kur'an-ı Kerimde belirtmektedir. Modern Tıp bile, zencefilin sayısız koşulların giderilmesindeki değerini onaylamıştır .
Kuşkusuz zencefilin Hindistan mutfaklarında, vazgeçilmez bir demirbaştır. Mutfak da kullanıldığından dolayı, etkin tıbbi değeri vardır. İşte zencefilin doğal iyileşme de etkin olduğu için daima el altında tutmanız gerekir.
Enfeksiyonlarla mücadelede zencefil:
Taze zencefildeki biyoaktif birleşik olan Gingerol, enfeksiyon riskini azaltır ve "aktif birleşen olan Gingerölün analjezik, yatıştırıcı, ateş düşürücü ve antibakteriyel etkileri vardır." Zencefil, farklı tipte bakterilerin, özellikle dişeti iltihabı ve periodortits gibi diş etlerinde iltihaplı hastalıklara bağlı oral bakterilerin büyümesini inhibe etme yeteneklerine, zencefilin içerdiği faydalı enzimlerin sayesindedir.
Zencefil bayanlarda adet ağrısını azaltır:
Zencefil tozu kullanmak dismenore olarak da adlandırılan mensrüel krompları azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olabilir. Zencefil, adet ağrısını hafifletmek için kullanılan geleneksel doğal ilaçlardan biridir. Adet ağrısından kurtulmak için bir su bardağı kaynar suyun içine 2 çay kaşığı toz zencefil ve bir tatlı kaşığı bal ile tadlandırıp günde iki su bardağı içilebilir.
NOT: Böbrek taşı ve safra kesesi sorunu olanlar, mutlaka doktora başvurarak kullanmalıdırlar.
Zencefil Kas Ağrısını Azaltabilir:
Spor salonuna çok sert vurursanız rahatlamak için zencefile müracat etmek isteyebilirsiniz. Araştırmalar, zencefilin egzersizle indüklene kas ağrısına karşı etkili olduğunu göstermektedir . Güçlü antienflamatuar özellikleri nedeniyle, zencefil kas ağrısı üzerinde anında ve uzun süreli bir etkiye sahiptir. Zencefil, ashutosh Gautam'e göre zencefilin yüksek antianflamatuar özellikleri eklem ağrısını azaltır.
Zencefil Bulantıyla Mücadele Ediyor:
Belki de zencefilin en yaygın özelliklerinden biri, bulantı, özellikle sabah bulantısı ile baş edebilme kabiliyetidir. Deniz hastalıklarının tedavisi için uzun zamandır kullanıldığı ve hamilelikle ilgili mide bulantısına çok yardımcı olduğu kanıtlanmıştır .
Zencefil Osteoartrit ile yardımcı olabilir:
Zencefil , özellikle osteoartrit gibi durumlarda eklem ağrısı ve damar sertliğine yol açan iltihabı azaltır. Hindistan tıp ve ziraat mühendislerinin müşterek bilimsel çalışmalar sonucunda, zencefil özü kullanan diz osteoartriti olan insanlar ağrıyı azalttı ve daha düşük dozda kimyasal ağrı kesici ilaç kullanıp ve sonra da kimyasal ağrı kesici ilaç kullanımına son verdiler.
Zencefil Kan Şekeri Azaltabilir:
Rajasthan tarım üniversitesinde ki araştırmalar, zencefilin güçlü anti-diyabetik özelliklere sahip olduğunu desteklemektedir. Hindistan da, tıb bilim adamlarının bir çlışmada, tip 2 diyabetli katılımcılar sabah akşam 4'er gram, günde 8 gram zencefil tozu ile açlık kan şekerini %12-15 arası düşürdüler. İnsan tabiatına göre etkinliği değişebilir.
Zencefil Sağlıklı Kolesterol Destekleyebilir ve belirteçlerini 45 günde düşürdü. Yüksek seviyelerde kötü veya LDL kolesterol, kalp hastalığı riskinin artmasıyla bağlantılıdır.
Özellikle çorba ve et yemeklerinizde zencefil yemeyi alışkanlık haline getirerek, içerdiği faydalı enzimler sayesinde enfeksiyonlarla mücadele edebilirsiniz.
Tarlada ve evde zencefil yetiştirmek:
Zencefil tropik bölgelerden gelse de, doğru koşullar altında evde kolayca yetiştirebilirsiniz.
Akdeniz, Ege, Mardin, Marmara, 23-63 ekseni (Elazığ-Şanlıurfa) ve Karadeniz bölgelerinde yaşıyorsanız, ister tarlada, isterseniz büyük saksılarda veya serada zencefil kökü yetiştirebilirsiniz. Soğuk mevsimde saksıları iç mekana getirebilirsiniz.
Kök sapını Seçmek:
Büyümek için organik zencefil kökü elde etmek için çevrimiçi saygın yerler var, ancak bakkaldan zencefil kökü de alabilirsiniz. Byük bakkaliye mağazasından aldığınız zencefil de çıkan herhangi bir köksap patates ile aynı filizlenme önleyici kimyasallarla işlemden geçirildiği için filizlenecektir. Dolgun ve nemlendirilmiş bir köksap arayın. Kırışmışsa kullanmayın. Köksapın filizlenecek düğümleri olmalıdır.
Köksapını Hazırlamak:
Kökü “tezgahlar veya gözler büyümeye başlayana kadar mutfak tezgahınıza yerleştirin. Bunun olması genellikle birkaç hafta alır. Köksap buruşmaya başlayacak - endişelenmenize gerek yok, su vermenize gerek yok. Köksapınız filizlendikten sonra, kökünüzü “göz” ile parçalara ayırın. Bu, patates parçalarını ekmeye hazır hale getirme yönteminizle aynıdır - her parçanın filizlenecek en az bir “göze” sahip olması gerekir. Her parçanın ekimden önce birkaç saat iyileşmesine izin verin.
Açık havada dikim:
Serada da rahatlıkla zencefil yetiştirebilirsiniz. Zencefil kısmen dolu, çok zengin ve gevşek topraktan hoşlanır. Ekimden önce bahçe yatağına bol miktarda yanmış-çürümüş hayvan gübresi ekleyin. Tüm donma şansı geçtikten sonra erken ilkbaharda bitki zencefil kökü. Sığ bir hendek kazın ve 1 inçten daha derin olmayan zencefil parçaları dikin. Metrekare başına bir parça zencefil ekin. İyice sulayın ve yaklaşık iki hafta içinde bitkinin yapraklarının ortaya çıktığını görmelisiniz. Yaprakları gördükten sonra derinden ama az miktarda sulayın. Zencefil bitkisinin yaprakları uzar ve rüzgarlar kolayca zarar görebilir. Onun içindir ki, rüzgar kıran yaparak kırılmayı önleyebilirsiniz. Bitkiniz iyice kuruluncaya kadar ayda bir kez kompost çayı veya yaşlı gübre kullanarak gübre verin.
Sulama: Eğer ektiğiniz bölgede nem oranı düşük ise o zaman, fiskiye ile sulama yapılmalıdır ki, nem oranı sağlansın.
Hasat:
Zencefil bitkilerinin olgunlaşması on ay alır. Zencefiliniz sonraki baharda hazır olacak veya daha büyük bir hasat için yaz aylarında bırakabilirsiniz. Yavaşça bitkiyi topraktan kaldırın, bitki örtüsünü kırın ve kökü yıkayın. Ayrıca kök kısmına katılabilir ve gerisini tekrarlayabilirsiniz.
Not: Zencefil bitkisinin yaprakları da yenilebilir. Onları chives veya soğan gibi lezzetli bir garnitür, özellikle et yemeklerinde ve turşusunu yaparak kullanabilirsiniz.
SAKSIYA ZENCEFİL NASIL EKİLİR:
Eğer daha serin bir iklimde yaşıyorsanız, saksılarda zencefil yetiştirmeniz gerekecektir. Akılda tutulması gereken birkaç şey. Zencefil, kısmen güneş ışığına ve yeterli neme sahip olduğu sürece iç mekanlarda mutlu olan, az bakım gerektiren bir bitkidir.
Birkaç göz tomurcuklu bir kök seçin.
Zencefil kökü bir gece ılık suya koyun.
Geniş ve sığ bir saksıya gevşek saksı toprağı doldurun.
Zencefil kökü gözü yukarı bakacak şekilde toprağa yerleştirin. 1 ”toprak ve su kuyusu ile örtün.
Saksınızı ılık kalacağı ve kısmi güneş ışığına maruz kalacağı bir yere yerleştirin.
Nemli tutmak için toprağa püskürtün.
Zencefil nemi sevdiği için filizlenmeye başlayana kadar bitkinin üzerinden geçmek için plastik bir çadır yaparak ideal koşullar oluşturabilirsiniz.
Sabırlı olun - zencefil yavaş büyür. Birkaç hafta sonra, sürgünler ortaya çıkacaktır.
Çadırı çıkarın ve bitkileri düzenli olarak buğulanma suyuyla ıslatın.
Büyüme başladıktan 3-4 ay sonra küçük zencefil parçalarını toplayın. Sadece toprağın bir kısmını bir kenara bırakın ve yüzeyin altındaki köksapları bulun. Temiz ve keskin bir bıçak kullanarak, bir parça kesin ve sürekli büyümek için toprağı değiştirin.
Zencefil ve limonlu soğuk algınlığı çözümü:
Soğuk algınlığının başladığını hissederseniz, yapacağınız ilk şeylerden biri öksürük ve soğuktan korunmak için, zencefil ve limonu karıştırıp bir su bardağı hazırlamaktır. Sakinleştiricidir ve boğaz ağrısını hafifletir, öksürüğü durdurur, iltihaplanmayı azaltır ve sinüsleri temizler.
Malzemeler:
Filtrelenmiş su
İki ceviz büyüklüğünde taze zencefil kökü, rendelenmiş
2 Adet limon temizlenmiş ve ince dilimlenmiş
1 su bardağı bal
Hazırlanışı:
1. Rendelenmiş zencefil ve limonları bir cam kavanoza ekleyin
2. Su kaynatın ve bal ekleyin
3. Bal ve su karışımını limonların ve zencefilin üzerine dökün
4. Buzdolabında saklayın.
Not: Her 4-6 saatte bir çocuklar için iki çay kaşığı ve yetişkinler için bir çorba kaşığı kullanın.
Sakinleştirici çay:
Buna destress tea'ım derim çünkü tüm vücudumuzu rahatlatıyor, sakin ve refah duygusu veriyor.
Malzemeler:
Bir tatlı kaşığı doğranmış-rendelenmiş taze zencefil
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı çiğ bal
Nasıl yapılır:
Beş dakika boyunca kapalı bir demlikte zencefili suda kaynatın.
Süzün ve bal ile tadlandırarak için.
Lezzetli Zencefil Superfood Latte:
Çoğu kahve içeceğinde kalori, katkı maddesi ve şekerden bıktıysanız, o zaman doğal ve değerli besinlerle dolu toz zencefil ve zerdeçallı sütü denemeye karar verin.
Malzemeler:
1 fincan demlenmiş kahve
1 çay kaşığı toz zedeçal
1 çay kaşığı hindistacevizi yağı
1 çorba kaşığı dut veya üzüm pekmezi
1 tatlı kaşığı çiğ bal
1 çay kaşığı toz tarçın
70 gram taze veya 2 çay kaşığı toz zencefil
Nasıl yapılır:
Tüm malzemeleri bir blender içinde köpürene kadar karıştırın ve içerek tadını çıkarın!
Zencefilli Artrit ağrısı Kremi:
Kötü bir diz ağrısı ile mücadele ediyorsanız ve çok sayıda topikal çözüm deneme yaptıysanız. Hindistan-Rajasthan-Aravalli dağları eteklerinde ikamet eden Türk asıllı Hindistan vatandaşı Tahirhan Baday soydaşımız diyor ki, "Artrit kremlerinin ne kadar iyi çalıştığını söyledilerse de, bırakmaya karar verdim. Size tarifini verdiğim bu kremin bana verdiği rahatlama beni çok şaşırttı ve şimdi her zaman biraz yanımda bulunduruyorum." Herhangi bir eczaneden, alabileceğiniz zencefil esansiyel yağı alarak kullanın öneriyor.
Malzemeler:
1- 40 damla Aloe vera yağı
2- 30 damla zencefil esansiyel yağı
3- 30 damla portakal veya limon yağı
4- 100 gram hindistancevizi yağı
5- 100 gram bal mumu
Nasıl yapılır:
Tüm malzemeleri birlikte karıştırıp eritin ve hava geçirmez bir cam kavanoza koyun, saklayın. Ağrınız olduğunda veya egzersiz yapmadan önce topikal olarak kullanın.
NOT: Kullanmaya başlamadan önce, masaj yapacağınız bölgeyi arap sabunu ile iyice yıkayıp kuruttuktan sonra masaj yapınız. Kesinlikle üst üste masaj yapmayın. Yıkamak şarttır.
Reçeteler, destek amaçlıdır. Doktorunuzun önerisini alarak kullanırsanız daha faydalı olur.
Cümle vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu Gzi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.
Kaynakça: Numan Aladağ'ın, Rajasthan-Bikaner Tarım üniversitesi eğitim notları.