Geçtiğimiz günlerde, kamu kurumlarında çalışan ve sabit bir gelire sahip bulunan; alkollü bir eğlence mekânında, alkollü oldukları da her halinden ayan beyan belli olan üç kişinin; müzisyen bir kişiden istedikleri şarkıyı çalmadığı veya düzgün söylemediği gerekçelerle, müzisyenin canına kast etmeleri, içki ve alkol türevlerinin; insan ve toplum hayatında, ne gibi sıkıntı ve sonuçlara sebebiyet verdiğine şahit olduk!
Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah; Maide Suresi, 90 – 91. Ayetlerde; Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerden ibarettir! Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz! Şüphesiz; şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister! Artık vazgeçtiniz değil mi, buyrulmaktadır!
Hz. Peygamber (sav); İçki bütün kötülüklerin anasıdır! Sarhoşluk veren içkinin azı da, çoğu da haramdır, buyurmaktadır!
Ayrıca Hz. Ali (k.v); Haram ayeti nazil olduktan sonra, İçki küpüne parmağım batsa, o parmağı keser atarım, buyurmuştur!
Mezkûr ayette; İslâm’da yükümlülüklerin tebliği ve insanın eğitimi konularında, adım adım ilerleme yöntemi önemli bir yere sahiptir! Toplumda kökleşmiş alışkanlık ve uygulamaların bir anda sökülüp atılmasının meydana getireceği sarsıntı dikkate alınarak, bazı emir ve yasaklar, aşama aşama bildirilmiş, bunların amaçlarının kavranmasına imkân tanınmıştır!
Bu inanç temeli oluşturulup fikrî hazırlık tamamlandıktan sonra bu ayetlerle içki ve kumar kesin bir biçimde yasaklanmış ve yasak etrafında, toplumda kolektif şuur oluşturma açısından insanlık tarihinde emsali görülmeyen başarılı bir sonuç elde edilmiştir!
Burada içki ve kumar kesin bir şekilde yasaklandıktan sonra; Şeytan içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister, buyurularak bunların yol açtığı, sosyal, bireysel, ahlâkî ve dinî konulardaki zararlar hatırlatılmış!
Mezkûr ayette; şeytan işi iğrenç şeyler, olarak nitelenen içki ve kumar; insanın ruh ve beden sağlığı üzerindeki olumsuz etkiler ifade edilmiştir! Bu sebepledir ki; ayette bunların daha çok sosyal ve bireysel hayatta açtığı yaralara ve dinî hayata vurduğu darbeye değinilmiştir!
İçki ve Alkol kullanan, ruh ve beden sağlığı tahrip olan, sağlıklı düşünemeyen kişilerde; Nice yuvaların yıkılmasına! Dostlukları çökertilip yerine düşmanlıkları yerleşmesine! Olmayan düşmanlıkları ortaya çıkarması ve mevcut husumetleri körüklemesi, gibi kötülükleri, kabaca sıralayabiliriz!
Peki, Alkol ve içkinin, birey ve toplum hayatında ki bu kadar etkilerine rağmen, ayan beyan tüm mecralarda reklamlarının yapılmasına ve gençliğe de özendirilmesine neler demeli?
Amerika’da 1929 yılında, devlet imkânlarıyla yürütülen yani bir nevi kanun zoruyla, içki ve alkol yasağı girişimi, çok büyük maddî harcamalar yapılmasına ve çok ağır cezalar uygulanmasına rağmen, bir inanç temeli bulunmadığından kaynaklı, başarısızlıkla sonuçlanmıştır!
Dünya Sağlık Örgütü’nün aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülkede yaptığı araştırmaya göre; cinayetlerin %85’i, tecavüzlerin %50’si, şiddet olaylarının %50’si, trafik kazalarının %60’nın, kadına şiddet olaylarının %70’nin nedeni, alkol – içki olduğu iddia edilmektedir! Ve bu iddia, 2015 yılında Yeşilay tarafından yayınlanmıştır!