Endonezya’nın Bali Adası’ndaki; G20 – 2022 Zirvesi’ne katılan liderler, Sonuç Bildirgesinde; Nükleer silahların kullanılması veya buna yönelik tehditlerin, kabul edilemeyeceğine dair bir anlaşmayı imzalamıştır!
Zirvede alınan bazı kararlara, gelecek günlerde dünya ve dünya insanlığının başına küresel çapta neler gelebileceği, neler ve nelerin planlandığı konusunda, kabaca bakmakta fayda olacaktır!
Çatışmaların barışçıl yollarla ve insan hakları hukukuna bağlı kalınarak çözülmesi gerektiği ve bugünün savaş çağı olmaması gerektiği!
Uluslararası hukuk, barış ve istikrarı koruyan çok taraflı sistemi desteklemenin esas olduğu!
G20 üyelerinin birçoğu, Ukrayna’daki savaşı kınadığı, savaşın insani acılara ve küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkların derinleşmesine yol açtığı!
Savaş, büyümeyi kısıtladığı, enflasyonu artırdığı, tedarik zincirlerini aksattığı, enerji ve gıda güvensizliğini tırmandırırken, finansal istikrar risklerini artırdığı!
G20’nin güvenlik sorunlarını çözecek bir forum olmadığını belirtmekle birlikte, güvenlik sorunlarının küresel ekonomi üzerinde önemli sonuçları olabileceği!
Özellikle en az gelişmiş ve küçük ada ülkeleri dâhil olmak üzere gelişmekte olan ülkeleri küresel zorluklara karşı desteklemeye devam edileceği!
Bu amaç kapsamında bütüncül ve güçlü bir toparlanmayı, istihdam artışını ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak şekilde beş adımda aksiyon alınacağı!
Mevcut çatışma ve tansiyonların küresel gıda güvenliğindeki zorlukları derinleştirmesinden derin endişe duyulduğu!
Gelişmekte olan ülkelerdeki kırılgan toplulukları merkeze alacak şekilde hayatları kurtarmak, açlığı ve besin yetersizliğini önlemek için acil adımlar atmayı!
Sürdürülebilir, dirençli tarım ve gıda sistemlerinin sağlanması için çağrıda bulunuyor; Türkiye ve BM’nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşması’ndan memnuniyet duyduğunu!
G20 merkez bankalarının amaçlarına uygun şekilde fiyat istikrarını sağlamada kararlılığa sahip olduğu ve enflasyon beklentileri üzerindeki fiyat baskılarını yakından izlediği!
Jeopolitik, enerji ve enflasyon krizlerinin yanı sıra tüm dünyayı etkileyen iklim krizine de dikkat çekildiği!
Gelişmiş ülkeleri, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak üzere 2020’den itibaren sağlamayı taahhüt ettiği yıllık 100 milyar dolar finansmanı harekete geçirmeyi!
Silahlı çatışmalarda sivillerin ve altyapının korunması da dâhil olmak üzere, Birleşmiş Milletler tüzüğündeki prensiplere ve uluslararası insan hakları hukukuna bağlı kalınması!
Tüm ilgili tarafların, G20 – 2022 ‘deki anlaşmayı; tam, zamanında ve devam edecek şekilde uygulamasının önemini vurguladığı da, ifade edilmiştir! Neden acaba?
G20 -2022 Liderler Zirvesinde alınan kararların ana temasını sadece GÜVENLİK şeklinde okuyabiliriz! Sosyal – Ekonomik – Siyasi – Gıda – Tedarik ve Ulusal Güvenlik gibi! Güvenlik olmadan barış – huzur ve ticaret, olamaz!
Ülkeler; Ekonomi güvenliğini tesis etmeden, ulusal güvenliği de tesis edemeyecektir! Ekonomi güvenliği sıkıntıya giren ülkelerde, karşılaşacağımız birincil sorun; sosyal kaos ve toplumsal patlamadır!