( (
Ahmet Turan
Köşe Yazarı
Ahmet Turan
 

BİZİM GÖÇLERİMİZ BÖYLE OLDU

‘Göç göç oldu göçler yola dizildi   Uyku geldi ela gözden süzüldü’ diye devam eder üstadın Göç Türküsü.   Aslında bu sözler bir ağıtın ilk mısrasıdır. Hani batılılar ‘1915 Ermeni Olayları’ diye anlatmaya çalışıyorlar ya; işin aslı Ermeni ve Rusların işbirliği içinde 1915 yılında Erzurum a kadar işgal ettikleri yerlerdeki Anadolu insanının ağıdını ört bas etmek içindir.   Bizim ilk göç hatıramız Peygamber Efendimiz (S.A.V) ‘in Hz. Ebubekir ile Mekke den Medine ye göçü ile başlar. Ecdadımız Oğuz boylarının İsfahan’ dan, Horasan dan Anadolu’ya göçü ile devam eder.   Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır seferinde Sina Çölü’nü ordusuyla geçmesi de bizim ordumuzun hak için, adalet için yaptığı göçünü anlatır.   Göç aslında gurbettir.   Konya Ticaret Odası’nca hazırlanan ve iki ciltten oluşan ‘Geçmişten Günümüze Göçler’ isimli eseri görünce duygulandım ve yukarıda bahsettiğim girişi yazdım.   Konya Ticaret Odası’nın gelecek nesillere kaynak teşkil edecek eserlerini takdir etmemek mümkün değil. Göçlerle birlikte her biri ansiklopedi değerinde olan XVII. eseri kütüphanelere kazandırmışlar.   Başkan Selçuk Öztürk ile emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyorum.   Öyle güzel bir konu seçmişler ki; bizim millet olarak tarihte çok yaşadığımız ve günümüzde de batılıların yaşatmaktan keyif aldıkları mazlum milletlerin dramıdır göçler.   Batılılar şortları ve küçük valizleri ile ülke, ülke turistik geziler yaparken Afganistanlı, Iraklı, Suriyeli, Libyalı, Keşmirli, Bosna-Hersekli, Arakanlı, Çeçenistanlı kardeşlerimizin canlarını kurtarmak için topraklarından ağlayarak ayrılmalarının adıdır göçler.   Zalimlerin havadan ve karadan bombalarından kaçmak için gittiği tanımadığı topraklarda ayağına çelme takılınca kucağındaki çocuğuyla birlikte yere kapaklanmasının adıdır göçler.   KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ün eserin girişindeki “Savaş, baskı, zulüm, yoksulluk, salgın hastalıklar gibi pek çok doğal, ekonomik ve siyasi nedenlere dayanan göç dalgaları bazen çok dramatik hikayelere dönüşmüş, bazen de bölgenin belki de bir kıtanın kaderini değiştiren gelişmelere sahne olmuştur” cümleleri içerik zenginliğine işaret ederek eserin önemini ortaya koymuştur.   Teşekkürler Konya Ticaret Odası.   Teşekkürler kütüphanelere kaynak eser kazandıranlar.  
Ekleme Tarihi: 17 Şubat 2020 - Pazartesi
Ahmet Turan

BİZİM GÖÇLERİMİZ BÖYLE OLDU

‘Göç göç oldu göçler yola dizildi

 

Uyku geldi ela gözden süzüldü’ diye devam eder üstadın Göç Türküsü.

 

Aslında bu sözler bir ağıtın ilk mısrasıdır. Hani batılılar ‘1915 Ermeni Olayları’ diye anlatmaya çalışıyorlar ya; işin aslı Ermeni ve Rusların işbirliği içinde 1915 yılında Erzurum a kadar işgal ettikleri yerlerdeki Anadolu insanının ağıdını ört bas etmek içindir.

 

Bizim ilk göç hatıramız Peygamber Efendimiz (S.A.V) ‘in Hz. Ebubekir ile Mekke den Medine ye göçü ile başlar. Ecdadımız Oğuz boylarının İsfahan’ dan, Horasan dan Anadolu’ya göçü ile devam eder.

 

Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır seferinde Sina Çölü’nü ordusuyla geçmesi de bizim ordumuzun hak için, adalet için yaptığı göçünü anlatır.

 

Göç aslında gurbettir.

 

Konya Ticaret Odası’nca hazırlanan ve iki ciltten oluşan ‘Geçmişten Günümüze Göçler’ isimli eseri görünce duygulandım ve yukarıda bahsettiğim girişi yazdım.

 

Konya Ticaret Odası’nın gelecek nesillere kaynak teşkil edecek eserlerini takdir etmemek mümkün değil. Göçlerle birlikte her biri ansiklopedi değerinde olan XVII. eseri kütüphanelere kazandırmışlar.

 

Başkan Selçuk Öztürk ile emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyorum.

 

Öyle güzel bir konu seçmişler ki; bizim millet olarak tarihte çok yaşadığımız ve günümüzde de batılıların yaşatmaktan keyif aldıkları mazlum milletlerin dramıdır göçler.

 

Batılılar şortları ve küçük valizleri ile ülke, ülke turistik geziler yaparken Afganistanlı, Iraklı, Suriyeli, Libyalı, Keşmirli, Bosna-Hersekli, Arakanlı, Çeçenistanlı kardeşlerimizin canlarını kurtarmak için topraklarından ağlayarak ayrılmalarının adıdır göçler.

 

Zalimlerin havadan ve karadan bombalarından kaçmak için gittiği tanımadığı topraklarda ayağına çelme takılınca kucağındaki çocuğuyla birlikte yere kapaklanmasının adıdır göçler.

 

KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ün eserin girişindeki “Savaş, baskı, zulüm, yoksulluk, salgın hastalıklar gibi pek çok doğal, ekonomik ve siyasi nedenlere dayanan göç dalgaları bazen çok dramatik hikayelere dönüşmüş, bazen de bölgenin belki de bir kıtanın kaderini değiştiren gelişmelere sahne olmuştur” cümleleri içerik zenginliğine işaret ederek eserin önemini ortaya koymuştur.

 

Teşekkürler Konya Ticaret Odası.

 

Teşekkürler kütüphanelere kaynak eser kazandıranlar.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (