Memur Beklenti Paketi Oturma Eylemi
Memur Beklenti Paketi Oturma Eylemi
Devlet memurluğunun onuru, haklı taleplerin duyulması ve verilen sözlerin tutulması için Kamu Birliği Konfederasyonuna bağlı TEÇ-SEN ve SAVDES-SEN olarak 4 kasım 2024 tarihinde saat 12:30’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde oturma eylemi başlattı. Ankara’nın ayazına rağmen kararlılıkla eylemimize devam ediyor .
Eylemde memurlar, ‘3600 ek gösterge 1. dereceye’, ‘Mülakat kaldırılacak’, ‘Enflasyon farkı aylık olarak verilsin’, ‘Dışişleri Bakanlığı personeli adalet istiyor’ ve ‘Sözünüz var, YHS kaldırılacak’ yazılı pankartlar taşıdı.
Kamu Birliği Konfederasyonu’na bağlı SAVDES-SEN ve TEÇ-SEN üyeleri tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde oturma eylemi gerçekleştirildi. Eylemde memurlar, ‘3600 ek gösterge 1. dereceye’, ‘Mülakat kaldırılacak’, ‘Enflasyon farkı aylık olarak verilsin’, ‘Dışişleri Bakanlığı personeli adalet istiyor’ ve ‘Sözünüz var, YHS kaldırılacak’ yazılı pankartlar taşıdı.
Eylemde konuşan SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, “Bugün bizlere, memurlara verilen sözlerin hatırlatılması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın önünde bir basın açıklaması yapıyoruz. Ve 4 gün devam edecek. 7 Kasım Perşembe gününe kadar devam edecek bir oturma eylemimizi burada başlatmış oluyoruz. Bizlere verilen dört tane temel söz var. Bunlar çeşitli şekillerde, gerek partilerin seçim beyannameleri, gerekse bizzat Cumhurbaşkanımızın yaptığı basın açıklamalarıyla dile getirilen konular. Toplumumuzun da yabancı olduğu konular değil” dedi.
"Verilen sözler var"
3600 ek göstergenin birinci dereceye giren bütün memurlara verilmesi gerektiğini söyleyen Cengiz, “Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve mevcut personelin diğer hizmet sınıflarına atanması, kamuda mülakatların kaldırılması ve liyakatin sağlanması. Bir de memurlara verilen seyyanen zammın tavan aylıklara da yansıtılması ve böylelikle emeklilikte de bu seyyanen geçerli olması konusunda verilen sözler var. Biz biraz önce yaptığımız basın açıklamasında da bunları hatırlattık. Beraberinde yine kurumlarımızla çalışan gerek kurumlar bazında, gerekse kadrolar bazında gerçekten çok ciddi sıkıntılar var. Bunları hatırlatmaya çalıştık. Çok sayıda problem var ve biz bunları burada dile getirmeye, kurumlarımıza anlatmaya ve bunlara çözüm önerileri de sunarak çözümünün bir an önce sağlanmasını amaçlayarak bu tür eylem ve etkinliklerimizi yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Arada gerçekten bir açlık sınırı kadar fark var”
Eylemlerinin sonuç alıncaya kadar devam edeceğini belirten Cengiz, "İnanıyoruz ki Cumhurbaşkanımız bu konularda talimatlarıyla önümüzdeki süreçte Meclise çıkaracak torba yasalar ve yasalar çerçevesinde bunların birçoğunun çözüleceğini umut ediyoruz. Bugün enflasyon verileri açıklandı. Bu verilere bakarsanız memurların yine enflasyon farkı çıktı. Şimdiden memurlar geçen temmuz ayında aldığı ücretlerden zarar etmeye başladılar. Daha 2 aylık enflasyon verisi daha gelecek. Dolayısıyla ocak ayına geldiğim zaman ciddi kayıplar oluşacak. Bugün TÜRK-İŞ’in açıkladığı yoksulluk sınırı 66 bin 500 lira. Halbuki ortalama bir memur maaşı Cumhurbaşkanlığı verilerine göre 44 bin lira civarında. Yani arada gerçekten bir açlık sınırı kadar bir fark var. Bizim beklentimiz maliyetlerle ilgili Cumhurbaşkanımızın da vereceği talimatla önümüzdeki dönem içerisinde ocak ayında farkların kapatılması” diye konuştu.
Eylemin 2.Gününde TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit DEMİREL : Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Ekim itibarıyla açılmasıyla birlikte, memurların taleplerini meclis çatısı altında gündeme getirme amacı taşıyan konfederasyon, ekonomik kriz ve yoksulluk nedeniyle artan sorunlara dikkat çekti.
Gerçekleşen basın toplantısında Başkan DEMİREL, memurların, asgari ücretlilerin ve emeklilerin yaşadığı maddi zorlukların sorumlusunun kendileri olmadığını vurgulayarak, ekonomik tedbirlerin sabit gelirli çalışanları daha da zor durumda bıraktığını ifade etti. Açıklamada, "İnsanca yaşamak, emeğimizin karşılığını almak istiyoruz" dedi
Eylemde belirtilen talepler arasında en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerine çekilmesi, enflasyon farklarının aylık olarak ödenmesi ve memurların ek göstergelerinin düzenlenmesi yer aldı. Ayrıca, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması ve emekliler için bayram ikramiyesinin verilmesi gibi konular da öne çıktı.
Kamu Birliği Konfederasyonu, yıllardır halı altına itilen sorunların çözümüne yönelik 21 maddelik bir paket sunarak, bu taleplerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ele alınmasını istedi. "Birlikte başaracağız. Biz başardığımızda, herkes kazanacak!" mesajıyla, kamu çalışanlarının haklarının korunması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Eylemin 3. gününde TEÇ-SEN Genel Sekreteri S.Burçin POYRAZ Memur Paketi Oturma Eyleminin Önemli Başlıkları Olan, Kamuda Mülakat Sorunu ve 1. Dereceye Gelen Tüm Kamu Çalışanlarına Bir An Önce 3600 Ek Gösterge Verilmesi Hakkında Değerlendirmeler Yaptı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.