Konya Şeker’in İçinde Olduğu Gübre Skandalı Mahkemeye Taşındı
Konya Şeker’in İçinde Olduğu Gübre Skandalı Mahkemeye Taşındı
Pancar çiftçisinin, bu yıl Konya Şeker’den aldığı taban gübresi ile başı tam anlamıyla dertte.
Çiftçinin sorunlarını çözmekle mükellef bir kuruluş olan Konya Şeker’in son günlerde gübre konusunda adının karıştığı sorunlarla tarım sektörü çalkalanıyor. Konya merkez ve ilçelerinde gübre probleminden dolayı çiftçinin pancar üretiminin yüzde 30’dan daha fazla düşmesinin beklendiği iddia edildi. Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve birçok çiftçinin tepkisiyle haberlere konu olan gübre skandalı konusu, pancar hasadının başlamasıyla verimde ve polarda ciddi düşüşlerin kaydedilmesi neticesinde tekrar gündem oldu.
BEYŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI MUSTAFA AĞRALI KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Konya Şeker’in dağıttığı taban gübrelerinin tarlalarda pancar üretimini azalttığı çiftçiler tarafından dile getiriliyor. Konuya Ziraat Odaları da dahil olmuş durumda. Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı ve özellikle hasadın da başlamasıyla kendilerine çok yoğun tepkilerin geldiğini, bunun için de açıklama yapma mecburiyetinde kaldıklarını söyledi.
Çiftçilerin, pancar ekimi ile birlikte Konya Şeker’den alıp kullandıkları taban gübresinin pancarların kök gelişimine hiçbir katkısı olmadığının bugün çok net fark edildiğini belirten Başkan Ağralı, gübre skandalının üstünü örtmeyeceklerini, ziraat oda başkanları ile birlikte Konya’da yapılan Ziraat Odaları Koordinasyon Toplantısında da bu hususu gündeme getirdiklerini ve Ziraat Odalarının Başkanlarının talebi ve imzasıyla konunun Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne (TZOB) de taşındığını ifade etti.
“KONYA ŞEKER'İN BU YIL VERMİŞ OLDUĞU TEVZİ GÜBREYLE İLGİLİ ÇİFTÇİLERİMİZİN SIKINTI ÇEKTİĞİ ORTADA”
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Ağralı, “Çiftçilerimizin Konya Şeker’den aldıkları taban gübresinin değerlerinin düşük olduğu gerekçesi ile bana müracaat etmelerinden dolayı bu açıklamayı yapıyorum” ifadeleriyle başladığı konuşmasında, “Çiftçilerimiz gübreleri akredite laboratuvarda analiz ettirmişler. Ne yazık ki akredite laboratuvarda da yapılan analiz ortaya koyuyor, Konya Şeker'in bu yıl vermiş olduğu tevzi gübreyle ilgili çiftçilerimizin sıkıntı çektiği de ortada. Akredite laboratuvarın analizine göre, Toplam Azot (N) 10 olması gerekirken 7.6, Amonyum Azotu (NHq-N) 10 olması gerekirken 7.6, Nötral Amonyum Sitrat ve Suda Çözünür Fosfor penta Oksit (P205) 25 olması gerekirken 15.3, Suda Çözünür Fosfor Penta Oksit 21.5 olması gerekirken 7.2, Suda Çözünür Potasyum Oksit (1420) 20 olması gerekirken 7.2. Analizlerde bir tek kükürt oranı yüksek. Kükürt 10 olması gerekirken 14.9. Tabi her toprak kükürt ister mi? Kükürt bu kadar gerekli mi onu da bilmiyoruz?
Çiftçilerimizin akredite laboratuvara resmi olarak yaptırdıkları analizleri içerir belge elimde. Bana bunu sundular, ben de bunu inceledim ve ne yazık ki çiftçilerimizin mağdur edildiği kanaatine vardım.” dedi.
“ÇİFTÇİMİZİN HAKKINI ARAMAK BİZİM GÖREVİMİZDİR”
Konya Şeker’in bugüne kadar hep yük aldığını ama bugün yapılan bu analizlerle yük alan bir Konya Şeker’in olmadığını, bilakis çiftçileri mağdur eden bir Konya Şeker’in var olduğunu söyleyen Başkan Ağralı, “Konya Şeker, çiftçilerimizin yıllardır övgüyle söyleyeceğim, çiftçinin üretiminde eli ayağıydı. Gerek gübresinden ilacına, tohumundan çok büyük desteklerine kadar çiftçimize destek oluyordu. Ama şu anki yapılan analizlerde tevzi gübrelerde baktık ki veriler gerçekten çok düşük. Bu belge benim elime geldikten sonra ben bunu Ziraat Odalarımızın İl Koordinasyon toplantısına da taşıdım. Orada oda başkanlarımızla beraber istişare ettik ve Konya Şekerle alakası olmayan bir ilçemizin oda başkanı da taban gübre bulamadığı için bu markanın gübresini kullandığını ama pancarda sararma gördüğünü, gelişiminin düşük kaldığına şahit olduğunu onun için de hemen tarlaya ilave DAP gübresini attığını böylece de pancarı bir nebze olsun kurtardığını söyledi. Bir odamızın başkanı bile sizin anlayacağınız bu söz konusu gübreden mağduriyet yaşamış. Bunu şöyle söylemek istiyorum, biz Beyşehir Ziraat Odası olarak çiftçinin temsilcisiyiz, çiftçilerin herhangi bir konuda mağduriyeti varsa bunu dile getirmek, çiftçimizin hakkını aramak bizim görevimizdir. Zaten çiftçi kardeşlerimiz Cumhuriyet Savcılığına konuyu intikal ettirmişler, davayı açmışlar. Gerçekten bu gübrede böyle bir şeyin olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz. En kısa zamanda Konya Şeker ve Tarım ve Orman Bakanlığımız bu konuya bir açıklık getirmelidir ve çiftçilerimizin mağduriyeti mutlaka tanzim edilmelidir” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİLER DE TEPKİ GÖSTERDİ
Konya’nın Beyşehir İlçesine bağlı Sadıkacı Mahallesinde çiftçilik yapan Hasbi Eser de toplantıda bir açıklama yaptı ve “1994 yılından beri Konya Şeker’in üyesiyim. Yıllardır pancar ekerim. Bu yıl pancarlar verimsiz oldu. Çiftçi arkadaşlar sağ olsunlar analiz yaptırdılar. Biz de tabii sürekli istişarelerde bulunuyoruz. Pancardaki bu gerilemenin gübreden olduğunu sonradan öğrendik. Pancar sökümü başladı, bu yıl poların 13, 14'lerde olduğunu görüyoruz. Pancarlarımız gelişim gösteremedi. Artı takviye gübre verdiğimiz halde bu şekilde oldu. Pancar çiftçisi olarak mağduruz. Konya Şeker’in bizim mağduriyetimizi gidermesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Üç Pınar Mahallesinden çiftçi Halil İbrahim Altay da bir açıklama yaparak, tepkisini dile getirdi.
Halil İbrahim Altay şunları söyledi:
“Yıllardır çiftçilik yaparım, pancar ekerim, pancar çiftçiliği yaparım, Grup Başkanlığı yaparım. Bu nedenle yıllardır bize bunu hiç yapmayan, hep yararlandığımız Konya Şeker’den yıllardır olduğu gibi yine gübre aldık. Faturalara da bakabilirsiniz. Ne yazık ki bu yıl aldığımız gübrede sorun çıktı. Mahsulde pek bir gelişme olmadı. Hatta elimde o gübreden hala var. İsterlerse analiz ettirebilirler. Biz Antalya’da akredite laboratuvara analiz ettirdik ve başkanımıza başvurduk. Başkanım da bize yardımcı oldu. İlçe Tarıma da gittik, bizi İl Tarıma yönlendirdiler. Biz de savcılığa başvurduk. Çünkü analizler olumsuz geldi. Mağdur olduk, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Çiftçilerimize böyle bir muameleyi kabul edemiyoruz. Konya Şeker'den de şikayetçiyiz. Ziraat Odası Başkanımız sağ olsun, çiftçinin hakkını arayacaklarını söyledi.”
PANCAR ÜRETİMİNİN EN AZ YÜZDE 30 ORANINDA DÜŞMESİ BEKLENİYOR
Sıkıntılı gübreler nedeniyle çiftçinin pancar üretiminin yüzde 30’dan daha fazla bir oranda düşeceği iddia ediliyor. Bu da çiftçinin milyonlarca lira üretim kaybına maruz kalacağı anlamına geliyor. İddialara göre, ihale başka bir firmada kalmasına rağmen bu firmaya verilmiş. Bir yetkili de yapılması gereken ihalenin usulüne uygun yapılmadığını ve bu firmaya teklifsiz gübre satışının verildiğini iddia etti. Söz konusu gübre ile Türkiye’deki pancar çiftçilerinin üretimine ciddi zarar verdiği belirtiliyor. Kayıpların çok büyük olduğu da birebir çiftçiler tarafından dile getiriliyor. Ankara, Eskişehir, Antalya, Burdur, Yozgat ve pancar tarımı yapılan tüm illerde çiftçilerin yaşadıkları mağduriyetle ilgili olarak konuyu ildeki Valiliğe kadar taşıdıkları da biliniyor.
Konya HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.