( (

Öldükten Sonra Eğitime Hizmet Edecek

Eğitim 18.11.2016 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Öldükten Sonra Eğitime Hizmet Edecek

Türkiye’de çok büyük oranda kimsesiz/sahipsiz ölülerin tıp fakültelerine verilmeleriyle kadavra ihtiyacı karşılansa da tıp eğitiminin olmazsa olmazı kadavra sayısı hala yetersiz düzeyde. Konya’da bu alanda bir ilk yaşandı ve 75 yaşındaki Celil Özayvar Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesine vefatının ardından tıp eğitiminde kullanılması amacıyla bedenini bağışladı.   Celil Özayvar için hazırlanan teşekkür belgesini takdim töreninde konuşan Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev bedenini kadavra olarak tıp bilimine bağışlayan Celil Özayvar’ın bir ilk olma özelliği taşıdığını kaydetti. Türkiye’nin organ bağışında bile Avrupa’nın çok gerisinde olduğunu ve böyle bir dönemde Özayvar’ın bedenini kadavra olarak bağışlamasının büyük önem taşıdığını söyleyen Vatansev: “Tıp fakültelerinde anatomi eğitimi verilirken mutlaka canlı organizmaya ihtiyaç duyuluyor. Bu da kadavradan elde edilebiliyor. Öğrencinin, doktor olacak bireyin; dokuyu, kası, kemiği ve vücudumuzda bulunan organları tanıyabilmesi açısından kadavranın temini büyük önem arz ediyor. Kadavra elde edememek çok sık yaşanan bir sorun. Yeni açılan ve kadavrası olmayan tıp fakülteleri var. Şükür ki fakültemizde böyle bir sıkıntı çekmiyoruz. Kadavramız uzun yıllardır var. Ama Celil Özayvar bedeniyle bize ilerde katkı sağlayacak.” dedi. Daha önce tüm organlarını bağışladığını belirten Celil Özayvar da insanlığa hizmet olması için bedenini de bağışladığını söyledi. Bu kararı severek aldığını ancak sonrasında birkaç hastanede bağış yapmak için uğraştığını ve kendisine yardımcı olamadıklarını söyleyen Özayvar: “Duyarlı vatandaşları bu üniteye davet ediyorum. Ben Meram Tıp Fakültesinde sonuca ulaştım. Böyle bedenini bağışlamak isteyenlere de sağlık bürokrasisi kolaylık sağlamalı yol göstermeli.” dedi.

Türkiye’de çok büyük oranda kimsesiz/sahipsiz ölülerin tıp fakültelerine verilmeleriyle kadavra ihtiyacı karşılansa da tıp eğitiminin olmazsa olmazı kadavra sayısı hala yetersiz düzeyde. Konya’da bu alanda bir ilk yaşandı ve 75 yaşındaki Celil Özayvar Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesine vefatının ardından tıp eğitiminde kullanılması amacıyla bedenini bağışladı.


 


Celil Özayvar için hazırlanan teşekkür belgesini takdim töreninde konuşan Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev bedenini kadavra olarak tıp bilimine bağışlayan Celil Özayvar’ın bir ilk olma özelliği taşıdığını kaydetti. Türkiye’nin organ bağışında bile Avrupa’nın çok gerisinde olduğunu ve böyle bir dönemde Özayvar’ın bedenini kadavra olarak bağışlamasının büyük önem taşıdığını söyleyen Vatansev: “Tıp fakültelerinde anatomi eğitimi verilirken mutlaka canlı organizmaya ihtiyaç duyuluyor. Bu da kadavradan elde edilebiliyor. Öğrencinin, doktor olacak bireyin; dokuyu, kası, kemiği ve vücudumuzda bulunan organları tanıyabilmesi açısından kadavranın temini büyük önem arz ediyor. Kadavra elde edememek çok sık yaşanan bir sorun. Yeni açılan ve kadavrası olmayan tıp fakülteleri var. Şükür ki fakültemizde böyle bir sıkıntı çekmiyoruz. Kadavramız uzun yıllardır var. Ama Celil Özayvar bedeniyle bize ilerde katkı sağlayacak.” dedi.


Daha önce tüm organlarını bağışladığını belirten Celil Özayvar da insanlığa hizmet olması için bedenini de bağışladığını söyledi. Bu kararı severek aldığını ancak sonrasında birkaç hastanede bağış yapmak için uğraştığını ve kendisine yardımcı olamadıklarını söyleyen Özayvar: “Duyarlı vatandaşları bu üniteye davet ediyorum. Ben Meram Tıp Fakültesinde sonuca ulaştım. Böyle bedenini bağışlamak isteyenlere de sağlık bürokrasisi kolaylık sağlamalı yol göstermeli.” dedi.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (