( (

İlber Ortaylı'dan Anne-Babalara tavsiyeler

29.05.2024 - 10:34, Güncelleme: 29.05.2024 - 10:34
 

İlber Ortaylı'dan Anne-Babalara tavsiyeler

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından Urla Kent Tarihi ve Arşivi’nde (UKTA) düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. İlber Ortaylı “Lider Atatürk’ün İzinde Konuşmalar” Konferansını gerçekleştirdi. Konferansa Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan’ın yanı sıra siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Konferansta çocukların yetişme tarzına ve eğitime yönelik açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Ortaylı, çocuklarımız yanlış yetiştirildğini belirterek, “Onun için yapılacak şey çocuklarınızı okutmaktır. Ellerinden o aletleri lütfen alın, belirli bir disiplinle çocuklarınızı okutacaksınız. Benim zamanımda olmayan edebiyat, tarih, coğrafya ve çocuk kitapları var. Anası ve babası uğraşmazsa dedesi ile nenesi mi uğraşacak. Bizim cumhuriyetçi kız arkadaşlarımız da torunlarla biraz az uğraşıyorlar benim gördüğüm. Biraz daha uğraşırlarsa iyi olur. Çocuk dediğin üç nesil ile yetişir. Böyle yapacaksınız bunun başka bir çaresi yok. Devlete bırakamazsınız. Devlet olmuyor” dedi. ÇOCUK SEVGİ VE İLGİ BEKLER Anne-babalara çocuklarını, okutmak, öğretmek ve gezdirmek zorunda olduklarını belirten Prof.Dr. Ortaylı, “Bu yapılmıyor mu yapılıyor ama sayı çok düşüktür. Çocukla uğraşmak demek bizde istediği oyuncağı ve kıyafeti almak demektir. Halbuki söylemeye gerek yok çocuk sevgi ve ilgi bekler. Yani mal ve mülk ikinci derecede kalır. Tabi rahat yaşayan istediği alınan bir çocuğun da gözü doyar falan ama o şart değildir. Çocuğun duyacağı en kötü açlık sevgi ve ilgi açlığıdır. Sevgi ve ilgi olmadığı takdirde o bireyin sağlıklı olması mümkün değildir. Onun için uğraşacaksınız madem siz çocuk yapmayı istediniz yapmanız şart değildi bu dünya kalabalığında mademki anneniz babanız illa torun diye tutturdular aferin onlara o vakitte çocuğun sorumluluğunu paylaşırsınız. Türkiye’nin çocukları maalesef bu cumhuriyetin konumuna bu cumhuriyetin istikbaline ve taşıdığı mesuliyetlere uygun şekilde büyütülmüyor. Bunun böyle olduğunu bilin” diye konuştu. HİNDİSTAN’DA KİTAP DAHA ÇOK OKUNUYOR Kitap basım sayılarının 80 milyonluk bir memlekete yakışmadığına da değinen Prof.Dr. Ortaylı, “Almanya’ya bilmem nereye bakmayın. İran’a bak Hindistan’a bak mukayese edilmez. Hindistan’da kitap daha çok okunuyor. Gidin kitapçılarda basım sayılarına bakın. Bir Hintli ya da İranlı bir münevver Amerikan kampüslerinde çıktığı zaman bu çocuklar her zaman için Türk talebelerin önündedirler. Türkiye’de insanların sayılarına baktığın zaman durum çok iyi değil ama 176 tane hukuk fakültesi açılan bir memlekette ilmin ve öğretimin ciddiyeti yoktur” ifadelerini kullandı. Konferansın ardından Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan değerli konuşmalarından dolayı İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek plaket takdim etti. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından Urla Kent Tarihi ve Arşivi’nde (UKTA) düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. İlber Ortaylı “Lider Atatürk’ün İzinde Konuşmalar” Konferansını gerçekleştirdi.

Konferansa Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan’ın yanı sıra siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Konferansta çocukların yetişme tarzına ve eğitime yönelik açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Ortaylı, çocuklarımız yanlış yetiştirildğini belirterek, “Onun için yapılacak şey çocuklarınızı okutmaktır. Ellerinden o aletleri lütfen alın, belirli bir disiplinle çocuklarınızı okutacaksınız. Benim zamanımda olmayan edebiyat, tarih, coğrafya ve çocuk kitapları var. Anası ve babası uğraşmazsa dedesi ile nenesi mi uğraşacak. Bizim cumhuriyetçi kız arkadaşlarımız da torunlarla biraz az uğraşıyorlar benim gördüğüm. Biraz daha uğraşırlarsa iyi olur. Çocuk dediğin üç nesil ile yetişir. Böyle yapacaksınız bunun başka bir çaresi yok. Devlete bırakamazsınız. Devlet olmuyor” dedi.

ÇOCUK SEVGİ VE İLGİ BEKLER

Anne-babalara çocuklarını, okutmak, öğretmek ve gezdirmek zorunda olduklarını belirten Prof.Dr. Ortaylı, “Bu yapılmıyor mu yapılıyor ama sayı çok düşüktür. Çocukla uğraşmak demek bizde istediği oyuncağı ve kıyafeti almak demektir. Halbuki söylemeye gerek yok çocuk sevgi ve ilgi bekler. Yani mal ve mülk ikinci derecede kalır. Tabi rahat yaşayan istediği alınan bir çocuğun da gözü doyar falan ama o şart değildir. Çocuğun duyacağı en kötü açlık sevgi ve ilgi açlığıdır. Sevgi ve ilgi olmadığı takdirde o bireyin sağlıklı olması mümkün değildir. Onun için uğraşacaksınız madem siz çocuk yapmayı istediniz yapmanız şart değildi bu dünya kalabalığında mademki anneniz babanız illa torun diye tutturdular aferin onlara o vakitte çocuğun sorumluluğunu paylaşırsınız. Türkiye’nin çocukları maalesef bu cumhuriyetin konumuna bu cumhuriyetin istikbaline ve taşıdığı mesuliyetlere uygun şekilde büyütülmüyor. Bunun böyle olduğunu bilin” diye konuştu.

HİNDİSTAN’DA KİTAP DAHA ÇOK OKUNUYOR

Kitap basım sayılarının 80 milyonluk bir memlekete yakışmadığına da değinen Prof.Dr. Ortaylı, “Almanya’ya bilmem nereye bakmayın. İran’a bak Hindistan’a bak mukayese edilmez. Hindistan’da kitap daha çok okunuyor. Gidin kitapçılarda basım sayılarına bakın. Bir Hintli ya da İranlı bir münevver Amerikan kampüslerinde çıktığı zaman bu çocuklar her zaman için Türk talebelerin önündedirler. Türkiye’de insanların sayılarına baktığın zaman durum çok iyi değil ama 176 tane hukuk fakültesi açılan bir memlekette ilmin ve öğretimin ciddiyeti yoktur” ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan değerli konuşmalarından dolayı İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek plaket takdim etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (