Enerji Tasarrfu İçin Isı Yalıtımını Yaygınlaştırmalıyız
Enerji Tasarrfu İçin Isı Yalıtımını Yaygınlaştırmalıyız
Binalarda yalıtımın yaygınlaştırılması gerektiğini belirten KONTİMDER Başkan Yardımcısı Orhan Kürkdiken, dünyada enerji fiyatlarının arttığını, Türkiye’nin enerji ithalatına bağımlılığını azaltmak için enerji tasarrufu uygulamalarına hız verilmesi gerektiğini söyledi.
Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Başkan Yardımcısı Orhan Kürkdiken, Türkiye’de kullanılan enerjinin yüzde 33’ünün binalarda tüketildiği belirterek, yalıtım konusunda sınıfta kaldığımızı söyledi. Binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı olmadığına dikkat çeken Orhan Kürkdiken, “Enerji verimliliği ve iklim değişikliği ile mücadele için yalıtımın stratejik öneme sahip. Türkiye'deki 25 milyona yakın konutun yüzde 70’ten fazlasında ısı yalıtımı olmadığını uzmanlar vurguluyor. Isıtma ve soğutma amaçlı harcanan enerjide tasarruf sağlamanın yolu binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmak. Özellikle yükselen enerji faturaları karşısında ısı yalıtımının önemi daha da artıyor.” dedi.
Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutma için harcandığını kaydeden Orhan Kürkdiken, kullanılan bu enerjinin yarısının ısı yalıtımı olmadığı için boşa gittiğine dikkat çekti. Yalıtımla enerji maliyetlerinin önemli ölçüde düştüğünü kaydeden Orhan Kürkdiken, şöyle konuştu: “Yalıtım hem aile bütçesine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlanıyor. Tüm binaların yalıtımıyla Türkiye yılda 9 milyar dolar tasarruf edebilir. Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke. Kullanılan enerjiye yılda ödenen para 60 milyar doları buluyor. Son dönemde artan doğalgaz ve petrol fiyatlarının bu maliyetleri yukarı çekeceği öngörülüyor. Türkiye'de enerjinin en fazla tüketildiği alanların başında ise konutlar geliyor. İthal edilen enerjinin 22,5 milyar dolarlık kısmı konutlarda tüketiliyor. Yapılan araştırmalara göre halen 10 milyona yakın olan bina stokunun yüzde 80'e yakın bir bölümünde ısı yalıtımı bulunmuyor. Isı yalıtımı ile konut ve hizmetler tarafında tüketilen enerjinin en az yüzde 30 ila 40'ını tasarruf etmek mümkün.”
ENERJİ FİYATLARI ARTIYOR ÖNLEM ALMALIYIZ
Dünyada petrol, doğal gaz ve kömür fiyatları hızla arttığını kaydeden Orhan Kürkdiken, bu trendin Türkiye’nin enerji faturasını kabarttığını söyledi. Orhan Kürkdiken, enerjideki dışa bağımlılığı azaltmak için yeni inşa edilen ve mevcut binalarda ısı yalıtımı uygulamalarının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Orhan Kürkdiken, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na uyabilmesi için konutların yalıtım değerini gösterin ‘U değerlerinin’ ülke genelinde ülke genelinde 2-2,5 kat iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Bina Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulamasının önemine dikkat çeken Orhan Kürkdiken, “EKB sayesinde konutların dışarıya verdiği zehirli gazlara göre değerlendiriliyor. Binalar A'dan F'ye doğru sınıflandırılmakta. Bina inşa ediyorsanız en kötü C sınıfı enerji belgesi almanız gerekiyor. Hatta binada yenilenebilir enerji kullanılarak A'ya yükselmek mümkün. Mevcut binalarda farkındalık gün geçtikçe artıyor. Binanın değerini ve kullandığı enerji miktarını bilerek de insanlar daire satın aldıklarında kararlarını verme noktasında bunun yol gösterici bir belge olacak.” Dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.