( (

'e-Belge'lerde karekod zorunluluğu

Teknoloji 07.09.2023 - 18:20, Güncelleme: 07.09.2023 - 19:16
 

'e-Belge'lerde karekod zorunluluğu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan tebliğ ile 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi birçok e-Belge ürününde karekod bulunması zorunlu hale geldi.
  İSTANBUL (İGFA) - Geçtiğimiz Temmuz ayında GİB tarafından e-Fatura kapsamında ciro limitlerinin düşürülmesinin hemen ardından, e-belge kullanım alanlarını genişletmek amacıyla yeni bir düzenlemeye daha gidilmişti. Temmuz ayında yayımlanan tebliğ doğrultusunda, 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon uygulamalarında düzenlenen elektronik belgelerde karekod bulunması zorunlu hale geldi. Şimdiye kadar sadece belirli e-belge türlerinde bulunan karekod, GİB’in düzenlemesiyle birlikte neredeyse tüm elektronik belgelerde yer almaya başladı. GİB tarafından yayınlanan Karekod Standardı Kılavuzuna göre; düzenlenen belgelerdeki karekodlarda vergi numarası, fatura tipi, fatura numarası, fatura tarihi gibi bazı bilgilerin yer alması gerekiyor. Bu bilgiler, e-belge türlerine göre değişiklik gösteriyor. YILDIZ: “KAREKOD TEKNOLOJİSİ E-BELGE KULLANICILARININ HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK” Elektronik belge kullanımında karekod uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Ülkemizde yapılan yeni düzenlemeler, e-dönüşüm ürünlerinin kullanım oranını artırmaya ve kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor. Bunun en son örneklerinden bir tanesi de GİB tarafından yapılan e-belge ürünlerindeki karekod düzenlemesi oldu. Bu yeni düzenleme; kullanıcılara bilgiye doğrudan erişim ve operasyonel verimlilik gibi birçok fayda sağlayacak. Bununla birlikte karekod teknolojisi, hız ve kolaylık açısından e-belge kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştıracak. Biz de sistemlerimizde yer alan e-belge ürünleri için karekod güncellemesini tamamladık ve kullanıcılara duyurduk. TÜRKKEP olarak; bu ve bunun gibi yeni düzenlemelere hızla entegre olmaya ve kullanıcılarımızın e-dönüşüm süreçlerine pozitif yönde katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.  
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan tebliğ ile 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi birçok e-Belge ürününde karekod bulunması zorunlu hale geldi.

 

İSTANBUL (İGFA) - Geçtiğimiz Temmuz ayında GİB tarafından e-Fatura kapsamında ciro limitlerinin düşürülmesinin hemen ardından, e-belge kullanım alanlarını genişletmek amacıyla yeni bir düzenlemeye daha gidilmişti.

Temmuz ayında yayımlanan tebliğ doğrultusunda, 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle e-Fatura başta olmak üzere; e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu, e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve e-Adisyon uygulamalarında düzenlenen elektronik belgelerde karekod bulunması zorunlu hale geldi.

Şimdiye kadar sadece belirli e-belge türlerinde bulunan karekod, GİB’in düzenlemesiyle birlikte neredeyse tüm elektronik belgelerde yer almaya başladı.

GİB tarafından yayınlanan Karekod Standardı Kılavuzuna göre; düzenlenen belgelerdeki karekodlarda vergi numarası, fatura tipi, fatura numarası, fatura tarihi gibi bazı bilgilerin yer alması gerekiyor. Bu bilgiler, e-belge türlerine göre değişiklik gösteriyor.

YILDIZ: “KAREKOD TEKNOLOJİSİ E-BELGE KULLANICILARININ HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAK”

Elektronik belge kullanımında karekod uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Ülkemizde yapılan yeni düzenlemeler, e-dönüşüm ürünlerinin kullanım oranını artırmaya ve kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaya devam ediyor. Bunun en son örneklerinden bir tanesi de GİB tarafından yapılan e-belge ürünlerindeki karekod düzenlemesi oldu. Bu yeni düzenleme; kullanıcılara bilgiye doğrudan erişim ve operasyonel verimlilik gibi birçok fayda sağlayacak. Bununla birlikte karekod teknolojisi, hız ve kolaylık açısından e-belge kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştıracak. Biz de sistemlerimizde yer alan e-belge ürünleri için karekod güncellemesini tamamladık ve kullanıcılara duyurduk. TÜRKKEP olarak; bu ve bunun gibi yeni düzenlemelere hızla entegre olmaya ve kullanıcılarımızın e-dönüşüm süreçlerine pozitif yönde katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

 

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (