( (

Selçuklu'nun Gizemli Motifleri

Kültür Sanat 08.10.2019 - 10:33, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Selçuklu'nun Gizemli Motifleri

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından her hafta Kılıçaslan Konferans Salonunda düzenlenen Selçukya Sohbetlerinde bu hafta Prof Dr. İlham Enveroğlu tarafından '' Selçuklu'nun Gizemli Motifleri '' anlatıldı.
Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında "Türkler, İslâmiyeti millî din hâline getirince Altay dağlarından Akdeniz kıyılarına kadar Cihân-şümûl Selçuklu İmparatorluğunu kurmuşlardır. Bu suretle İslâm dünyasına hâkim olan ve Anadolu'yu Türkleştiren Selçuklular, İslâm dünyasına ırkî, siyâsî, iktisadî, içtimâ ve kültürel yeni müessese ve unsurlar getirerek İslâm medeniyetini çöküntüden kurtarıp ona taze bir kan ve hayatiyet vermişler; bu sebeble Türk-İslam Medeniyetinde  kendi tarz ve usülleri ile bir çok ilke imza atmışlardır dedi.   Programda Selçuklu'ların Gizemli Sembolleri konulu bir sunum yapan Prof .Dr  İlham Enveroğlu“Selçuklu Medeniyeti, Dünyada kalıcı kültür mirası bırakan çok ender medeniyetlerden birisidir.Selçuklu Devleti varlığını devam ettirmediği halde bugün bir Selçuklu üslubundan bahs ediyorsak, tıpkı bir Latin devleti olmadığı halde hala latin alfabesi kullanıldığı gibi bu dünyaya bırakılmış özgün ve kalıcı bir üslup geliştirildiğinin göstergesidir.   Selçuklular önceki tüm medeniyet ve kültürleri sentezleyip taklit etmeden yeni bir üslup bulduğu gibi bunun üzerine Türk damgasını çok sağlam vurmuştur. Genel anlayışın aksine yani İslam'da tasvirin yasak olmasından değil zaten Selçuklu'ların ataları geometrik deseni halı ve kilimlerde kullandığı için bunu mimariye aktarmış oldular.Halıda ilmekle yapılan modüler sistem tuğla ve çini tekniği ile mimariye aktarılmıştır. Selçuklular bugün tam olarak tespit edemediğimiz bir bilgi ile modüler prensip ve atomer sistemi kullanarak yansıtma usulleri ile de birleştirip atom modellerinin taklidi ile kendine has bir mimari ve süsleme sanatı geliştirmiştir. Selçuklunun bu kadar hızlı bina inşa etmesindeki en temel etkenin modüler sistemi formalize ederek mimaride kullanılmasından kaynaklanır.   Batılı araştırmacı Keith Critchlow’a göre “İslam sanatındaki bazı süslemeler maddenin iç yapısıyla özdeş olup, Müslümanların maddenin iç yapısını keşfetmiş olduğu” görüşündedir Atomların kristal yapılarının incelenmesiyle elde edilen şekiller sanatta kullanılan geometrik süslemeleri anımsatmaktadır. Bu süslemeler içinde altıgen formunu silisyum oksit’in iç yapısında göre bilmekteyiz”   Yeniden ama taklit etmeyerek Selçuklu mimari ve sanatını temel alan bir anlayış geliştirebiliriz Selçuklu herkesten öğrenmiş ama hiç kimseyi taklit etmemiştir şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Selçuklu mimarisi günümüzdeki Modern Mimari den çok daha ileridedir. dedi   Program Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ve Prof.Dr Alaattin Aköz tarafından  Prof.Dr. İlham Enveroğlu ve eşi Ressam Zerrin Enveroğlu'na günün anısına  plaket takdiminin akabinde çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.
Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından her hafta Kılıçaslan Konferans Salonunda düzenlenen Selçukya Sohbetlerinde bu hafta Prof Dr. İlham Enveroğlu tarafından '' Selçuklu'nun Gizemli Motifleri '' anlatıldı.

Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında "Türkler, İslâmiyeti millî din hâline getirince Altay dağlarından Akdeniz kıyılarına kadar Cihân-şümûl Selçuklu İmparatorluğunu kurmuşlardır. Bu suretle İslâm dünyasına hâkim olan ve Anadolu'yu Türkleştiren Selçuklular, İslâm dünyasına ırkî, siyâsî, iktisadî, içtimâ ve kültürel yeni müessese ve unsurlar getirerek İslâm medeniyetini çöküntüden kurtarıp ona taze bir kan ve hayatiyet vermişler; bu sebeble Türk-İslam Medeniyetinde  kendi tarz ve usülleri ile bir çok ilke imza atmışlardır dedi.


 

Programda Selçuklu'ların Gizemli Sembolleri konulu bir sunum yapan Prof .Dr  İlham Enveroğlu“Selçuklu Medeniyeti, Dünyada kalıcı kültür mirası bırakan çok ender medeniyetlerden birisidir.Selçuklu Devleti varlığını devam ettirmediği halde bugün bir Selçuklu üslubundan bahs ediyorsak, tıpkı bir Latin devleti olmadığı halde hala latin alfabesi kullanıldığı gibi bu dünyaya bırakılmış özgün ve kalıcı bir üslup geliştirildiğinin göstergesidir.

 

Selçuklular önceki tüm medeniyet ve kültürleri sentezleyip taklit etmeden yeni bir üslup bulduğu gibi bunun üzerine Türk damgasını çok sağlam vurmuştur. Genel anlayışın aksine yani İslam'da tasvirin yasak olmasından değil zaten Selçuklu'ların ataları geometrik deseni halı ve kilimlerde kullandığı için bunu mimariye aktarmış oldular.Halıda ilmekle yapılan modüler sistem tuğla ve çini tekniği ile mimariye aktarılmıştır. Selçuklular bugün tam olarak tespit edemediğimiz bir bilgi ile modüler prensip ve atomer sistemi kullanarak yansıtma usulleri ile de birleştirip atom modellerinin taklidi ile kendine has bir mimari ve süsleme sanatı geliştirmiştir. Selçuklunun bu kadar hızlı bina inşa etmesindeki en temel etkenin modüler sistemi formalize ederek mimaride kullanılmasından kaynaklanır.

 

Batılı araştırmacı Keith Critchlow’a göre “İslam sanatındaki bazı süslemeler maddenin iç yapısıyla özdeş olup, Müslümanların maddenin iç yapısını keşfetmiş olduğu” görüşündedir Atomların kristal yapılarının incelenmesiyle elde edilen şekiller sanatta kullanılan geometrik süslemeleri anımsatmaktadır. Bu süslemeler içinde altıgen formunu silisyum oksit’in iç yapısında göre bilmekteyiz”

 

Yeniden ama taklit etmeyerek Selçuklu mimari ve sanatını temel alan bir anlayış geliştirebiliriz Selçuklu herkesten öğrenmiş ama hiç kimseyi taklit etmemiştir şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Selçuklu mimarisi günümüzdeki Modern Mimari den çok daha ileridedir. dedi

 

Program Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ve Prof.Dr Alaattin Aköz tarafından  Prof.Dr. İlham Enveroğlu ve eşi Ressam Zerrin Enveroğlu'na günün anısına  plaket takdiminin akabinde çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (