( (

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ekici: Lokantacı Esnafı Zor Durumda

Gündem 13.10.2020 - 12:57, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ekici: Lokantacı Esnafı Zor Durumda

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan’ı ziyaret ederek lokantacı esnafının sıkıntıları konusunda bilgi aldı.
İl Başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri ile ziyarette bulunan Ekici, zaten sıkıntılı olan esnafın pandemi sürecinde büyük yara aldığını ve lokantacı esnafının ise bu süreçte inanılmaz bir krizle karşı karşıya kaldığını belirtti. Lokantacı esnafının nefes alabilmesi için sıkıntıları ve çözüm önerilerini tespit ettiklerini belirten Ekici, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada sorun ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı: - Konya konum itibarı önemli bir geçiş güzergâhı üzerindedir. Bu yüzden geceleri çalışan bir çok işletme var, fakat Valilik kararı gereği dükkânlarını gece saat 01:30'dan sonra kapatmak zorundalar. Pandemi sürecinde büyük yara alan Lokantacı Esnafı bu saatin esnetilmesi ile kazancını az da olsa artıracak. - Pandemi sürecinde en çok zarar gören meslek gruplarının başında gelen lokantacı esnafının büyük bölümünün işleri şu anda %35 - %40 azaldı. Ötelenen borçlarının vadesi geldi fakat işlerin azalmasından dolayı borçlarını ödeyemeyecekler. - Şu anda devletin lokantacı esnafına hiç bir desteği olmadığı gibi işçi çıkartanlara para cezası uyguladığı gerçeği var. Fakat çalışanların maaşını ve sigortasını ödemekte zorlanıyorlar. Bu süreçte hükümet sigorta konusunda kolaylık göstermelidir. - Düğün salonları, yasağın ardından açıldı. Ancak miting yapmakta ve onlarca insanı toplu ulaşım araçlarına bindirmekte sakınca görmeyenler düğünlerde kişi sayısı kısıtlaması nedeni ile birçok şirketin sıkıntıya girmesine sebep olmuşlardır. Masraflarını çıkartamayan birçok düğün salonu kira, bağkur, vergi ve maaş yükünün altında ezilmektedir. - Pandemi sürecinde devletten maddi yardım istemeyen lokantacı esnafı için sigorta, bağkur, vergi, su, elektrik, doğalgaz ve buna benzer zorunlu ödemelerde indirime gidilmeli ya da bazı borçları silinmelidir. - Dövizin yükselmesi ile birlikte tedarikçiler fiyatlarda aşırı bir artışa gitti. Lokantacı esnafının daha önce 45 çuval un için ayırdığı bütçe ile şu anda 30 çuval un aldığı gerçeği ortadadır. Artan maliyetlerin fiyatlara yansıması müşteri kaybetme riski doğuruyor. Bu yüzden maliyete yakın fiyatlarla hizmet verilmektedir. “Dolarla işimiz yok” diyenlere önemle duyurulur.
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan’ı ziyaret ederek lokantacı esnafının sıkıntıları konusunda bilgi aldı.

İl Başkan yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri ile ziyarette bulunan Ekici, zaten sıkıntılı olan esnafın pandemi sürecinde büyük yara aldığını ve lokantacı esnafının ise bu süreçte inanılmaz bir krizle karşı karşıya kaldığını belirtti. Lokantacı esnafının nefes alabilmesi için sıkıntıları ve çözüm önerilerini tespit ettiklerini belirten Ekici, ziyaretin ardından yaptığı açıklamada sorun ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

- Konya konum itibarı önemli bir geçiş güzergâhı üzerindedir. Bu yüzden geceleri çalışan bir çok işletme var, fakat Valilik kararı gereği dükkânlarını gece saat 01:30'dan sonra kapatmak zorundalar. Pandemi sürecinde büyük yara alan Lokantacı Esnafı bu saatin esnetilmesi ile kazancını az da olsa artıracak.

- Pandemi sürecinde en çok zarar gören meslek gruplarının başında gelen lokantacı esnafının büyük bölümünün işleri şu anda %35 - %40 azaldı. Ötelenen borçlarının vadesi geldi fakat işlerin azalmasından dolayı borçlarını ödeyemeyecekler.

- Şu anda devletin lokantacı esnafına hiç bir desteği olmadığı gibi işçi çıkartanlara para cezası uyguladığı gerçeği var. Fakat çalışanların maaşını ve sigortasını ödemekte zorlanıyorlar. Bu süreçte hükümet sigorta konusunda kolaylık göstermelidir.

- Düğün salonları, yasağın ardından açıldı. Ancak miting yapmakta ve onlarca insanı toplu ulaşım araçlarına bindirmekte sakınca görmeyenler düğünlerde kişi sayısı kısıtlaması nedeni ile birçok şirketin sıkıntıya girmesine sebep olmuşlardır. Masraflarını çıkartamayan birçok düğün salonu kira, bağkur, vergi ve maaş yükünün altında ezilmektedir.

- Pandemi sürecinde devletten maddi yardım istemeyen lokantacı esnafı için sigorta, bağkur, vergi, su, elektrik, doğalgaz ve buna benzer zorunlu ödemelerde indirime gidilmeli ya da bazı borçları silinmelidir.

- Dövizin yükselmesi ile birlikte tedarikçiler fiyatlarda aşırı bir artışa gitti. Lokantacı esnafının daha önce 45 çuval un için ayırdığı bütçe ile şu anda 30 çuval un aldığı gerçeği ortadadır. Artan maliyetlerin fiyatlara yansıması müşteri kaybetme riski doğuruyor. Bu yüzden maliyete yakın fiyatlarla hizmet verilmektedir. “Dolarla işimiz yok” diyenlere önemle duyurulur.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (