( (

Araştırmacı Yazar Orak'dan Konya Gölü İddiası-Yazar Orak'ın Yeni Kitabı Yayımlandı

Kültür Sanat 09.10.2019 - 13:03, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Araştırmacı Yazar Orak'dan Konya Gölü İddiası-Yazar Orak'ın Yeni Kitabı Yayımlandı

Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak’ın 4. Eseri Türkiye Selçuklu Devlet Adamı Hâce-i Cihan ,Geçmişten Günümüze Hocacihan Yöresi adlı eser Çizgi Kitabevi tarafından yayımlandı.
Araştırmacı Yazar Orak kitabı hakkında şu  bilgilere yer verdi;Selçukluların Konya'yı başşehir yaptığı asırlardan günümüze gelebilen nadir yerleşimlerden olan Hocacihan Yöresi hakkında yapılan çalışma ile Türkiye Selçuklu Devlet Adamı Hâce-i Cihan'ın biyografisi de ortaya çıkartılmış oldu. Türkiye Selçuklu Devleti ve öncesinden itibaren Konya'nın Batı tarafındaki yerleşimler de çalışmada tespit edildi. Kitap bir anlamda Hocacihan yöresi özelinde XIII. yüzyıl Konya’sının çok da fazla bilinmeyen surlarla çevrili şehir dışındaki hayatına da ışık tutuyor. Kitabın içerisindeki farklı ve ilginç konularla dikkat çekiyor. Türkiye Selçuklu Başşehri Konya’sındaki Filobad olarak anılan yer ve burada bulunan Selçuklu sultan ve emirlerine ait olduğu söylenen saray ve köşkler de çalışmada yer alıyor. En ilginç bölüm ise Konya’da XVIII. yüzyıla kadar hayatiyetini sürdüren bir gölün varlığı. Orak kitabında, Türkiye Selçuklu Devleti’nin hüküm sürdüğü XIII. yüzyıldan XVIII. yüzyıla kadar bu gölün hayatiyetini sürdürdüğünü söylüyor. Kitabın iki ayrı bölümden oluştuğunu ifade eden Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak, Çalışmanın ilk bölümünde Türkiye Selçuklu Devlet Adamı Hâce-i Cihân'ın hayatı ve şahsiyeti ele alınmıştır. Hâce-i Cihân'ın Selçuklu ve sonraki dönem kaynaklarında nasıl ve ne şekilde geçtiği ortaya konulmuştur. Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki konumundan hareketle görevleri, ilmî, sosyal ve iktisadî yönden hem devlete hem de Selçuklu Konya'sına katkıları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın diğer bölümünde ise, Hâce-i Cihân'a nispetle isimlendirilmiş olan Hocacihan yöresinin, Türkiye Selçuklu Dönemi'nden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar tarihi incelenmiştir. Türkiye Selçukluları'ndan günümüze intikal eden ve bir Selçuklu yerleşimi olan Hocacihan içerisinde, hem Selçuklu öncesi hem Selçuklu devri hem de Selçuklu sonrası dönemlere ait birçok mahallin ismi ve yeri bu çalışmada tespit edilmiştir dedi
Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak’ın 4. Eseri Türkiye Selçuklu Devlet Adamı Hâce-i Cihan ,Geçmişten Günümüze Hocacihan Yöresi adlı eser Çizgi Kitabevi tarafından yayımlandı.

Araştırmacı Yazar Orak kitabı hakkında şu  bilgilere yer verdi;Selçukluların Konya'yı başşehir yaptığı asırlardan günümüze gelebilen nadir yerleşimlerden olan Hocacihan Yöresi hakkında yapılan çalışma ile Türkiye Selçuklu Devlet Adamı Hâce-i Cihan'ın biyografisi de ortaya çıkartılmış oldu. Türkiye Selçuklu Devleti ve öncesinden itibaren Konya'nın Batı tarafındaki yerleşimler de çalışmada tespit edildi. Kitap bir anlamda Hocacihan yöresi özelinde XIII. yüzyıl Konya’sının çok da fazla bilinmeyen surlarla çevrili şehir dışındaki hayatına da ışık tutuyor.

Kitabın içerisindeki farklı ve ilginç konularla dikkat çekiyor. Türkiye Selçuklu Başşehri Konya’sındaki Filobad olarak anılan yer ve burada bulunan Selçuklu sultan ve emirlerine ait olduğu söylenen saray ve köşkler de çalışmada yer alıyor. En ilginç bölüm ise Konya’da XVIII. yüzyıla kadar hayatiyetini sürdüren bir gölün varlığı. Orak kitabında, Türkiye Selçuklu Devleti’nin hüküm sürdüğü XIII. yüzyıldan XVIII. yüzyıla kadar bu gölün hayatiyetini sürdürdüğünü söylüyor.

Kitabın iki ayrı bölümden oluştuğunu ifade eden Araştırmacı Yazar Muhammet Ali Orak, Çalışmanın ilk bölümünde Türkiye Selçuklu Devlet Adamı Hâce-i Cihân'ın hayatı ve şahsiyeti ele alınmıştır. Hâce-i Cihân'ın Selçuklu ve sonraki dönem kaynaklarında nasıl ve ne şekilde geçtiği ortaya konulmuştur. Türkiye Selçuklu Devleti'ndeki konumundan hareketle görevleri, ilmî, sosyal ve iktisadî yönden hem devlete hem de Selçuklu Konya'sına katkıları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın diğer bölümünde ise, Hâce-i Cihân'a nispetle isimlendirilmiş olan Hocacihan yöresinin, Türkiye Selçuklu Dönemi'nden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar tarihi incelenmiştir. Türkiye Selçukluları'ndan günümüze intikal eden ve bir Selçuklu yerleşimi olan Hocacihan içerisinde, hem Selçuklu öncesi hem Selçuklu devri hem de Selçuklu sonrası dönemlere ait birçok mahallin ismi ve yeri bu çalışmada tespit edilmiştir dedi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (