TULSİ (FESLEĞEN) NİN FAYDALARI
Yıl 1985-2017 arası, Hindistan--Rajasthan--Garoth beldesi: Hindistan vatandaşı olan Afgan Türklerinden Dr. kimya mühendisi, işadamı Abdulkerem Esamettin, isimli soydaşımızın bana tahsis ettiği çift kabinli kamyonet ile Yeni Delhi den Bikaner şehrine giderken Garoth beldesinde öğle namazını eda etmek için camiye gittim. Caminin önünde duran cemaat, arabanın camında Türk Bayrağını görünce, cemaat heyecanla yanıma koşarak geldi, kimisi Türkçe kimisi de Urduca, bana heyecanla hoş geldin diyerek sarılmaya başladı. Namazı kıldıktan sonra 80 yaşlarında olan, Celalettin Beysefa Edgüalp isimli soydaşımız, iyi derecede ve düzgün Türkçe ile buyurun bahçe evine gidelim. Edgüalp emminin büyük meyve bahçesi vardı ve önce Milli içeceğimizi içelim. İçeceğin içinde fesleğen, portakal suyu, elma suyu ve zencefil karışımıdır dedi.Edgüalp emmi dedi Numan, Tulsi-Fesleğenli içeceği çok sevdin galiba; fesleğenin faydarlarını biliyorsun ki, bu kadar sevdin, az biliyorum. O zaman, bu akşam misafirimsin, seni bırakmam. Biliyorsun Türkler, dünyanın en misafirperver Milletidir. Hiç itiraz etme. Çok önemli ve acil bir işin yoksa bırakmam gidesin. Üç gece Edgüalp Emmiye misafir oldum. Misafirlik esnasında, benim geldiğimi öğrenen bölgede ki, Türk Dünyası beni görmeye geldi. Ziyaretime gelenlerden ve bilim adamlarından, Tulsi-Fesleğen ile ilgili edindiğim bilgileri, siz değerli okuyucularımızla paylaşacağım.
MÜHENDİS BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM VE DR. TARIM BAKANI AHMET EŞREF FAKIBABA NIN DİKKATİNE!
Şanlıurfa lı bir doktor un Tarım bakanı olması Türk Milleti, ve Şanlıurfa toplumu için büyük bir şanstır.
ÖNERİ: Mühendis Başbakan Binali Yıldırım ve Tarım Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018 tarım sezonunda Türkiye genelinde ve 23-63 Ekseninde (Elazığ-Şanlıurfa), Tulsi (Fesleğen) tarımının yapılarak Fesleğen yağının üretilmesi ve meyvesuyu sektöründe kullanılması, hem Türk çiftçisinin destek istediği noktalardan uzak olmadığını ve daha da çok gelir elde etmeleri sağlanmış olacaktır. Ayrıca Türk Milletinin, kimyasal ilaç yerine, daha sağlıklı beslenme imkanlarını elde ederek, hastahanelere akın etmeyi kısmende olsa durdurmuş olur. Mühendis Binali Yıldırım ve Dr. Fakıbaba, 2018 sezonunda Akdeniz bölgesinde ve Şanlıurfa nın bazı bölgelerinde Zencefil ekiminin yapılması için, şimdiden, gerekli araştırmaların yapılabilmesi için, gerekli kurumlara talimat vererek ekimin gerçekleşmesini sağlamalıdır. Bu önerileri neden Dr. Fakıbaba ya yaptım: Dr. Fakıbaba nın, bir hekim olarak, çok iyi biliyor ki, kanser hastalığının ana aktif maddelerinden birisi de, sentetik gıda tüketimidir. Milli duygulara sadakatla bağlı olan bir politikacıdır. Belediye başkalığı, Doktorluk ve yöneticilik dönemlerinde, daima vicdan muhasebesi yapmıştır. Dr. Fakıbaba nın Tarım Bakanı olması, inşallah Türkiye nin tarım başkenti olan Şanlıurfa mız da, tarımın modernleşme ve yem yeşil bir Şanlıurfa ya dönüşür.
Mühendis Başbakan Binali Yıldırım diyor ki: Gün Dostunu Düşmanını Tanıma Günüdür. mademki, bu Milli sesleniş ile Türk Milletine çağrıda bulundun ve bu Milli seslenişi samimiyetle söyledin ve samimiyetle söylediğine inanıyorum. O zaman, vakit kaybetmeden acilen Milli tarım politikalarını harekete geçirmen lazım. Milli seslenişlerinden cesaretlanerek, önem taşıyan hatırlatmayı yapıyorum: Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dahili ve harici İhanet şebekeleri Türk Milleti nin, doğal beslenmesi yerine sentetik gıdaları teşvik ederek, kimyasal ilaçları kullanmayı arttırma düşüncesindeler. Son yıllarda yabancı sermayenin, temel gıda ve içecek sektörüne yatırım yapması ve tarihi Türk firmalarını satın alması dikkat çekicidir! Temel gıda ve içecek sektörü, stratejik bir sektördür. Her Türk vatandaşı bunun bilincinde olmalı ve kullandığı ürünlerin sahibi kimdir diye araştırıp, sonra o ürünü alması en doğru yoldur. Ekonomik milliyetçilik duygularımızla, %100 Yerli sermayenin ürettiği temel gıda ve içecek sektörünü tercih etmeliyiz. Milli sermayeye ilgi gösterilmediği zaman, yeni Fetö terör örgütlerinin ortaya çıkarsa kimse şaşırmasın!
TULSİ (FESLEĞEN) (KUTSAL BASİL)
Kutsal fesleğen adı verilen Tulsi, Hindistan daki en kutsal bitkilerden biridir, onarıcı özelliklerinden dolayı Şifal-ı bitkiler kraliçesi olarak kabul edilmektedir. Tulsi (aynı zamanda Tulasi veya Thulasi yazıldı) binlerce yıldır stres, doğal detoktifikasyon, dayanıklık ve enerji artışına karşı sağlıklı bir tepkiyi desteklemek, denge ve uyum sağlamak, için kullanılmıştır.
Modern araştırmalar, Tulsi yi uyarlanmış bir bitki olarak sınıflandırmıştır. Yakın tarihi araştırmalar, fesleğenin bakteri, virüs ve kronik hastalıklarla mücadelede yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Tulsi nane ailesine ait bit bitkidir.
Tulsi-Fesleğen, vücudun strese karşı sağlıklı tepkisini desteklediği gösterilmiştir. Binlerce yıldır Ayurveda geleneğinde sağlıklı yaşamı teşvik etmek ve sürdürmek için kullanılmıştır. Pek çok bitki sağlığı uzmanları tarafından Tulsi-Fesleğen nin, gençleştirici vücudun çevresel, fiziksel ve duygusal stres kaynaklarına adapte olmasına , normal işlevleri desteklemesine ve dengesini düzelmesine yardımcı olur.
TULSİ nin ŞEKER HASTALIĞI TEDAVİSİNE FAYDALARI
Kan şekeri seviyesini kontrol etmek için Şifalı bitkilerin kraliçesi olarak biliniyor. Şeker hastalığını iyileştirmek için: Özellikle Fesleğen-Tulsi nin kökünü toz haline getirip bir tatlı kaşığı cam bir kavanoza koyun kavanozun ağzını kapatıp 12 saat ılık suda bekletin, sabah ve akşam aç karnına bir su bardağı içilir. Tıbbi özelliği, vücudun insülin seviyesinin korunmasına yardımcı olur ve diyabet için doğal bir tedavi yöntemdi.
NOT: Tulsi-Fesleğen kökü bulunmazsa, yapraklarını, aynı şekilde kullanabilirsiniz.
UYARI! Ani veya şiddetli bir düşüşe neden olarak kan şekeri seviyesini düşürür. Dr. görüş ve önerilerini aldıktan sonra, kullanılırsa daha faydalı olur.
FESLEĞEN-TULSİ YAPRAKLARININ ŞİFALARI
Hindistan, Maharashtra paone kolejinden Dr. Vaibhav Dhinde nin araştırma sonuçlarından elde ettikleri tıbbi etkinlikler, anti-oksidan ve anti-aging özellikleri için Tulsi-Fesleğe ni araştırdılar ve elde edilen sonuçlar, anti-oksidan ve anti oging özellikleri için araştırmalar yapmışlar. Tulsi-Fesleğen, zararlı moleküllerin aktif olarak aranmasında ve yok edilmesinde, karaciğer, kalp ve beyin gibi temel organlarda bazı serbest radikallerin neden olduğu hasarlara karşı korumada etkili olduğunu bulmuşlardır.
Tulsi-Fesleğen, artrit ve inflamatuar barsak hastalıklarının tedavisinde faydalı olabilecek yüksek miktarda (E)-beta-caryophylene (BCP)içeriyor. Fersleğen, yaşlanmanın zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olan özellikleri vardır.
Tulsi-Fesleğen nin, insanların tabiatına göre kanıtlanmış bazı faydaları: Antoksidan, Kanser savaşçısı, Ağrı azaltıcı (Analjezik), şeker hastalığını önleyici, Karaciğer koruyucusu, (Hepatoprotektif), kan damar koruyucusu, Anti-Stres çözümü, Bağışıklık-güçlendirici. Hindistan da, Tulsi-Fesleğen bitkisinin yaprakları böbrekleri güçlendirici bir etkiye sahip olması münasebetiyle, pişirmeden salata, yemek ve meyve suyu ile beraber tüketilmesi çok etkili olduğunu iddia ediyorlar. Böbrek taşı sorunu olanlar, bal ile Tulsi-Fesleğen i, limonata veya mevsimsel meyvesuyu ile karıştırıp içilirse, böbrek taşlarının arkasındaki ana nedeni olan urik asit seviyesini azaltmaya yardımcı olur. Uykusuzluk: Tulsi (Fesleğen) 15-20 dakika demleyip yatmadan 1 saat önce bal ile demleyip içilir. Tulsi (Fesleğen) kokusu uyku verir. Şeker hastalığı sorunu olanlar, sade olarak içmelidirler.
TULSİ-FESLEĞEN nin, CİLDE FAYDALARI
Tulsi-Fesleğe nin kuru yapraklarını un haline getirip yüzünüze sürtünerek, yüz cildinizi geliştirir, daha genç ve daha yeni bir görünüm kazandırır.
NOT: Faydaları, insanların tabiatına göre değişir. Aynı hastalığı olanlar, birisinin tabiatı su, birisinin de toprak, hastalık aynı zamanda iyileşmez. Kimisinin üç ay, kimisinin 5 ay sürer. Onun için, tedavide sabır ve iradeyi güçlendirmek çok önemlidir.
DEĞERLİ OKUYUCULARIMIZ
Tulsi-Fesleğen ile ilgili faydalarını, Tulsi-Fesleğen nin içerdiği besleyici değerlerine göre ve modern tıb bın da onayladığı bazı bilgileri esas alarak, sizlerle paylaştık. Bilim adamları, besin değerleri rakkamlarını gördükten sonra, gerçekler ortaya çıkacaktır.
UYARI! Tulsi-Fesleğen i kullanmadan önce, vicdan muhasebesi ahlakına sahip, doktorunuza başvurup, görüş ve önerilerini aldıktan sonra kullanmanız daha faydalı olacaktır. Bu bilgiler, destek amaçlıdır.
TULSİ (FESLEĞEN) NİN, 100 GRAM TAZE YAPRAK BAŞINA BESLEYİCİ DEĞERİ
PRENSİP BESİN DEĞERİ
Enerji 23 kcal
Karbonhidratlar 2,259 g
Protein 3,15 g
Kolestrol 0 mg
Diyet lifi 1,60 g
-----------------------------------------------
VİTAMİNLER
Folat 68 mikrogram
Niasin 0.902 mg.
Pantoteknik asit 0209 mg
Prindoksin 0155 mg
B2 Vitamini 0,076 mg
Tiamin 0,034 mg
A Vitamini 5275 IU
C Vitamini 18 mg
E vitamini 0,80 mg
K Vitamini 414,8 mikrogram
-------------------------------------------
ELEKROLİTLER
Sodyum 4 mg
Potasyum 295 mg
---------------------------------------
MİNERALLER
Kalsiyum 177 mg
Bakır 385 mg
Magnezyum 64 Mg
Manganez 1,15 mg
Çinko 7
------------------------------------------
BİTKİSEL BESİNLER
Karoten-B 3242 mikrogram
Kripto-kısantin-B 46 mikrogram
Lutein-zeaksantin
FESLEĞENİN TABİATI: Kuru ve sıcaktır.
FESLEĞENİN ORJİNİ: Hindistan dır. Akdeniz e getirilerek dünyaya yayılmıştır.
FAYDALARI: Tohum larının çayı sinirleri teskin edip, kuvvetlendirir; böbrek üşütmesi ve sancıyı dindirir. Vücudunuzdaki tüm salgı bezlerini dengeli şekilde çalışmaya hazırlar. Böylece bedeni ve özellikle ruhi zindelik yaratır. -Dinçlik, enerji ve sağlık getirir. Migren melankoli sürekli üzüntü hissi, sabit fikirlilik, endişe ve korku içinde olma, çok rüya görme, felç, uykusuzluk, baş dönmesi, uykuda ağırlık basması ve özellikle Sara (Epilepsi) için çok faydalıdır.
BAYANLAR İÇİN: Anne adayları için, Tulsi (Fesleğen) nin, içerdiği vitamin ve besin değeğerleri sayesinde anne olmalarını kolaylaştırır ve ay halinin düzenli ve ağrısız olmasını sağlar. Çocuk emziren annelerin süt miktarını arttırmada, bulunmaz bir veliniymettir. Çocuk emziren anne lerin, Tulsi (Ferleğen) 15 dakika demlendirip bal ile tadlandırarak günde iki su bardağı içilir. Doğumu kolaylaştırır. Daima tazesini tercih ediniz. Raf ömrü 6 ayı geçtikten sonra aroması ve diğer faydaları azalır. Raf ömrü geçmiş şifalı bitkileri kullanmak; sadece hastanın psikolojisini düzeltir.
Tulsi-Fesleğeni çiğnemekle dimağda olan tıkanıklıkları açar. Pişmişiyle ağzınızı çalkaladığınız zaman, kulağa faydalıdır.
Mide ve bağırsaklarda salgı bezini arttırır, hazmı kolaylaştırır. Mideyi kuvvetlendirir. Stresten kaynaklanan bulantıları geçirir. Bağırsaklardan kaynaklanan vücut zehirlenmesini önler.
AKCİĞER VE NEFES YOLLARI: Akciğer ve bronşları dezenfekte eder, oralardaki hastalıkların (Bronşit, öksürük) geçmesine yardım eder. Yaz mevsiminde, evde doğal limonata yapmayı alışkanlık haline getirin ve sabah kahvaltısında ilk içecek olarak bu limonatayı için, sonra çay için.
KALP RAHATSIZLIKLARI İÇİN: 8 10 dal fesleğeni iyice yıkayıp, iki su bardağı su ve bir adet limonun çekirdeklerini ayıklayarak, ilave edip blander veya mutfak robotunda iyice çırpılıp, isteğe göre bal ile tatlandırıp, günde iki kere bu işlemi gerçekleştirip içilir.
SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN: 150 Gram taze Tulsi (Fesleğen) bir litre kaynar suyun içine atıp, demlediğiniz kabın ağzını iyice kapatarak, 20-30 dakika demleyip saçlarınızı demlemiş olduğunuz su ile yıkayınız. Haftada en az iki kere bu işlemi tekrarlayın.
KULLANILIŞI: Fesleğeni, mevsimsel taze sıkılmış meyve suyu ile mutfak robotunda çırpın için, bu lezzetten vazgeçemiyeceksiniz. Salatalarınıza katın. Tazesinden 20 - 30 gram ı sıcak suya koyun, bardağın ağzını kapatın 15 dakika demleyin, bal ve limon ilave edip için. 60-75 arası kilolular, günde iki su bardağı, 75-90 arası olanlar üç su bardağı içmelidirler. Şeker sorunu olmayanlar, bal ile tadlandırarak içmeleri daha faydalı olur.
YAN ETKİLERİ: Hamile iken kesinlile kullanılmaz. Üç öğün yemekte azar azar yenmelidir. Tulsi-Fesleğeni, çok yemek gözleri dumanlı eder. Mideyi şişirir. Hazmi güçtür.
Cümle Vatan Şehitlerini, T.C. nin kurucusu M.K. ATATÜRK ü ve nesli tükenmiş Müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle, Anar, Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.
Tulsi-Fesleğen ile ilgili daha önemli etkilerini, başka bir sohbetimizde sizlerle paylaşacağız.
görüşmek dileğiyle.