Değerli okuyucularımız,
Cenab-ı Allah, insanları bir an önce COVİD-19 salgınından kurtarsın dileklerimizi sunuyoruz.
Lahana'nın en besleyici sebzelerden olduğunu herkes bilmiyor. Lahana, Ayuveda'da adı geçen özelliklere sahiptir.
Lahana, Hintçe adı: Patta Gobhi
Pencap da ki adı: Band gobhi
Tamilce adı: Muttai kosu
LAHANA'NIN BESİN PROFİLİ:
Aşağıdaki tablo, bir bardak (98 g) doğranmış lahanada bulunan besinleri göstermektedir.
Temel Besinler Besin içeriği
Karbonhidratlar 5,16 g
Toplam yağ 0,09 g
Diyet Lif 2,5 mg
Protein 1,14 g
Enerji 22 kcal
VİTAMİNLER
Folatlar 38 mgc
Niasin 0,234 mg
A Vitamini 98 IU
C Vitamini 32,6 mg
K Vitamini 69 mcg
ELEKTROLİTLER
Sodyum 16 mg
Demir 042 mg
Magnezyum 11 mg
Çinko 0,16 mg
Fosfor 23 mg
Lahana suyu, kanser önleme, ülser tedavisi, kötü kolesterolü (LDL) düşürme ve diğer birçok fayda gibi çok çeşitli sağlık yararlarına sahiptir.
Lahana, Brassica ailesine ait turpgillerden bir sebzedir. Beta-karoten, çözünmez lif, B1, B6, C, E ve K vitaminleri ve iyot, magnezyum, demir, kalsiyum ve kükürt mineralleri bakımından zengindir.
Lahanalar, ucuz ve terapötik iyileştirici özellikleri için uzun zamandır kullanılmaktadır. Eski zamanlarda, ay ışığı altında büyüdüğü için ay gücü olarak biliniyorlardı. Bugün, lahana suyu birçok rahatsızlığın tedavisi için kullanılabilir.
Lahana Suyunun Sağlık Faydaları:
Ülserler için lahana suyu
Lahana suyu, ülser tedavisi için güvenli ve etkili bir doğal ilaçtır. Mukoza zarını iyileştirerek mide ve sindirim sistemini korumaya yardımcı olabilecek doğal L-glutamin, S-metilmetiyonin, gefarnat ve glukosinolat kaynakları içerir.
Hindistan Tamil Nadu Üniversitesinin, lahana ile ilgili bilimsel araştırmalarının sonuçlarına göre, peptik ülseri olan 13 hasta taze lahana suyu ile tedavi edildi. Çalışma, bu 13 hastanın iyileşme süresinin 10. günde oldukça hızlı olduğunu gösterdi. Bu arada, standart terapi kullanılan hastalar iyileşmek için yaklaşık 38 gün sürer.
Çalışma, lahana suyunun, histamin kaynaklı peptik ülserlerin oluşmasını önleyen U vitamini olarak bilinen anti-peptik ülser faydalarına sahip olduğunu belirtti.
Lahana yaprağı yalnız veya çimlenmiş arpa ile şişkinliklerin üzerine koyup bağlanırsa şişkinlikleri iyi eder.
NOT: İnsan tabiatına göre tedavi süreci değişir.
Saç dökülmesi için lahana yaprağını saç üzerine bağlamak, dökülmeye başlamış olan saçı muhafaza eder ve dökülmesini önler.
Taze lahanayı kaynatıp suyu ile bezi ıslatarak mafsallara sarılırsa sinirlere ve mafsallara iyi gelir. Yara üzerine bağlanırsa veya suyu ile yara yıkanırsa yarayı iyileştirir.
Lahana suyu bal ile tadlandırılmış üzüm hoşafı ile içildiğinde dalak şişliğine ve sarılığa karşı faydalıdır.
Çiğ lahana doğal ev yapımı sirke ile yenirse tıkanıklıkları giderir.
NOT: Sirke, kesinlikle hazır sentetik olmamalıdır. Ev yapımı doğal olmalıdır.
Lahana yaprağı çiğ yenirse mide ülserine, bütün sindirim sistemine faydalıdır ve rahatlatır.
Kanseri önlemek için taze sıkılmış lahana suyu:
Turşu sebzelerde (lahana gibi) yüksek bir diyet yemek, meme kanseri riskini azaltabilir ve bu. kanserin önlenmesi için en iyi 14 gıdadan biri olmasının ve aynı zamanda bu dev kanserle mücadele salatasının bileşenlerinden biridir .
Uluslararası kanser dergisinde yayınlanan bir araştırmaya ve ayrıca Hindistan Rajasthan-Bikaner tarım Üniversitesinin, lahananın içerdiği etken maddeleri esas alarak alınan sonuçlara göre, lahana gibi sebzelerin büyük bir alımı meme kanseri riskinin azalmasıyla ilişkili.
Çalışma, meme kanseri ile aşağıdaki meyve ve sebzeler arasında güçlü bir ters reaksiyon olduğunu gösterdi: koyu yeşil yapraklı sebzeler, Çin lahanası ve lahana, havuç, marul ve sera domatesi hariç doğal tarla domatesi, mantar ve mantarlar gibi turpgiller.
Hindistan Tıp bilim adamları ile gıda mühendislerinin, müşterek araştırmaları yayınlanan bir çalışma tarafından desteklenmiştir. Onkoloji Annals turpgiller sebze yeme en az bir haftada anlamlı ağızdan, yemek borusu, riskini azalttığı bulunmuştur, kolorektal, meme ve böbrek kanserlerinin, çalışmanın sonuçları, lahana gibi turpgillerden çeşitli kanserlerin gelişmesini önlemek için, içerdiği faydalı enzimler saayesinde kullanılabileceği sonucuna varmıştır.
Lahana suyu l “kötü” kolesterol (LDL-kolesterol)
Hindistan da yapılan bir araştırmada, lahana suyu içerikli içecek tüketerek, lahananın kolesterol düşürücü etkileri ortaya çıktı.
İçecekler, marul, brokoli ve lahana içeren veya içermeyen yeşil sebze ve meyvelerin bir karışımını içeriyordu.
Sonuçlar, marul, brokoli ve lahana içeceği içen hastaların LDL-kolesterol düzeylerini (“kötü” kolesterol olarak da bilinir) azalttığını göstermiştir. Brokoli ve lahana içermeyen içeceği içen hastalarda önemsiz sonuçlar elde edildi.
Çalışma, brokoli ve lahana yüksek kolesterol olan kişilerde kötü kolesterolü düşürmek için yararlı olduğu içerdiği etken maddeler sayesinde sonucuna varmıştır .
Kilo kaybı için lahana suyu
Lahana suyu doğal olarak kalorisi düşüktür, bu da onu sağlıklı bir kilo verme içeceği yapar. Kilo vermenize yardımcı olmak için yüksek kalorili içeceklerin yerine ticari meyve suyu da dahil olmak üzere lahana suyu için.
Lahana ayrıca, hormonlarınızı daha hızlı kilo vermek için "sıfırlayarak" Lahana kilo vermenize yardımcı olabilecek sebzelerden biridir .
Güzel bir cilt için lahana suyu
Lahana suyu, cildiniz için harikalar yaratabilecek antioksidanlar ve fitokimyasallar ile yüklenir. Cildi iyileştirir ve kurtarma işlemini hızlandırır. Ayrıca yüksek bir C vitamini içeriğine sahiptir.
C vitamini sağlıklı bir cildin desteklenmesinde önemlidir ve cilt bakım ürünlerinde yaygın bir bileşendir. C vitamini eksikliği kuru cilde, elastikiyetin azalmasına ve kolay morarmaya katkıda bulunur. C vitamini ayrıca sağlıklı bir cilt için en doğal vitaminlerden biridir.
Lahana yaprakları, sedef ve egzama için lapa olarak kullanılır. Rendelenmiş lahana yapraklar, daha hızlı iyileşme için pansuman ile doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır.
Lahana, saç tellerini fiziksel hasarlardan korur.
Lahana, kemikleri güçlendirir. Güçlü kemikler için gerekli olan bol miktarda besin kaynağıdır. Kemikleri güçlendirmek için gerekli olan bol miktarda kalsiyum, magnezyum, potasyum ile yüklü olduğu için kemik erimesine yardımcı olur.
Lahana da bulunan potasyum sadece kan basıncını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda kan şekeri seviyesinin korunmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda stres ve kaygıyı azaltarak zihinsel sağlığı da iyileştirir.
COVİD-19 ve lahana'nın faydası: C vitamini ve antioksidanlarla yüklü olan lahana, bağışıklığı arttırmaya yardımcı olur ve taze zencefil ile tüketilirse, COVİD-19 salgınından korur. Bağışıklık sistemini destekler ve çeşitli hastalıklarla savaşır.
Lahana mide zarındaki iltihabı iyileştirme sürecini hızlandırır.
Kırmızı Lahana ve Beyaz Lahana
Herhangi bir lahana suyu hiç yoktan iyidir. Ancak seçme seçeneğiniz varsa, beyaz üzerine kırmızı lahana ile gidin. Kırmızı lahana, beyazdan daha fazla C vitamini içerir. Portakaldan bile daha fazla C vitamini var!
Beyaz lahananın aksine, kırmızı lahana, cilt bakımı, kanseri azaltma ve bağışıklık sistemini artırma gibi birçok sağlık yararına sahip kırmızı bir flavonoid pigment olan antosiyaninler olarak bilinen antioksidan bileşiği içerir. Kırmızı lahana aynı zamanda K vitamini içeriğinin yanı sıra bir güç kanseri ile savaşan madde olan glukozinolatların galibi.
Fermente Bir Lahana Suyu
Lahana turşusu olarak da bilinen fermente lahana kullanarak bir adım daha ilerleyin.
Fermente lahana, rendelenmiş, tuzla kaplanmış ve kendi sularında oturmaya (veya fermente) bırakılmış lahana. Fermente lahana, tüm sindirim sağlığı ihtiyaçlarınız için doğal probiyotik güç sağlar ve sağlıklı bağırsaklar için en iyi 10 fermente gıdadan biridir.
Probiyotikler, birkaç gün fermantasyondan sonra doğal olarak lahana üzerinde oluşmaya başlar. Ancak lahana turşusunun kanser karşıtı faydaları olması için ham olması gerekir. Ham, doğal olarak fermente edilmiş lahana turşusu, laktik asit bakterileri, bağırsak bakterilerine bağlanan ve aynı zamanda bağışıklık sistemini 5 arttırırken onları terhis eden bir probiyotik suş içerir. Konserve, pişmiş ve pastörize lahana turşusu laktik asit içermez.
Neden Yemek Yerine Lahana Suyu?
Sebzelerinizi yemenin aksine meyve suyu sıkmanın bazı faydaları vardır.
Meyve suyu hazırlama işlemi, yiyecekleri sizin için parçalayarak doğrudan kan akışınıza emilmesini kolaylaştırır. Bu size hızlı enerji ve zahmetsiz sindirim sağlar.
Sindirim problemleri olanlar sebze yemenin gastrointestinal (Mide ve barsaklarla ilgili) rahatsızlığa neden olabileceğini görebilir. Meyve suyu hazırlama, size tüm besinleri sağlarken gazlı yiyecekleri parçalama rahatsızlığını ortadan kaldırır.
Lahana Suyu Nasıl İçilir
Güçlü bir meyve sıkacağınız varsa lahana suyu yapmak kolaydır. Önce lahanayı ılık suya ve biraz çiğ elma sirkesine batırmak isteyeceksiniz. Bu, lahanayı iyice temizler ve pestisitleri doğal olarak giderir. İdeal olarak, pestisit maruziyetini sınırlamak için organik lahana kullanmalısınız.
Sonra, lahanayı ikiye bölün ve yavaşça meyve sıkacağınızdan besleyin. Sadece lahana tadına alışmakta zorlanıyorsanız, havuç ve kerevizi birleştirmeyi deneyin.
Fermente Lahana Suyu Nasıl Yapılır
Kendi fermente lahana suyunuzu yapmak için ihtiyacınız olacak:
· 3 bardak iri kıyılmış organik kırmızı lahana
· ¾ bardak filtrelenmiş su
· 1 çay kaşığı deniz tuzu
· Bir blender
· Kapaklı bir cam kavanoz
Karıştırıcıyı doğranmış lahana, tuz ve su ile doldurarak başlayın. Düşük hızda hafifçe karıştırın, böylece püre değil küçük parçalar elde edin. Karıştırılmış karışımı kavanoza dökün ve genişlemeye izin verin. Kavanozu örtün ve karışımı oda sıcaklığında üç gün bekletin.
Üç gün sonra, suyu ve posayı ayırmak için karışımı süzün. Fermente suyu buzdolabına koyun ve eşit miktarda suyla seyreltilmiş bu çözeltinin ½ fincanını içmeyi hedefleyin.
Fermente gıdalarda yeniyseniz, fermente gıdaların müshil etkisi olabileceğinden yavaş ilerlediğinizden emin olun. Nasıl htiğinizi görmek için karışımın bir veya iki yemek kaşığı ile başlayabilirsiniz.
Lahana'nın faydaları, içerdiği beslenme profili esas alınarak, bilginize sunulmuştur. Onun içindir ki, iradenizi kuvvetlendirip rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Lahana'nın faydaları, insan tabiatına göre değişebilir. Sabırlı olmalısınız.
Önlem - Lahana ile ilgili bilimsel bilgilerin, içerdiği faydalı enzimler, destek ve tamamlayıcı amaçlıdır.
Tiroid rahatsızlığınız varsa, turpgiller sebzelerin olumsuz bir etkisi olabileceğinden çiğ lahana suyunu kullanma konusunda sağlık uzmanınızın görüşüne baş vurup, önerilerini alınız.
İnsanlığa hizmet için bilgi ve deneyimlerini, Kur'an-ı Kerim de, bilgiyi paylaşın ayetlerin mealini esas alarak, paylaşmada yüksek özverisi ile dikkat çeken Soydaşlarımızla iftihar ediyoruz.
Kim ne derse desin, Türk her yerde Türk’tür.
Cümle vatan şehitlerini, Cumhuriyetimizin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve atalarımızı rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.
Kaynakça:
Lahana'nın beslenme profil bilgileri ve tabloları, Numan Aladağ tarafından, Rajasthan-Bikaner tarım üniversitesi ders notlarından alınmıştır.
Numan Aladağ'ın, Rajasthan, Bikaner, pradesh ve Assam bölgelerinde Türk asılı Hindistan vatandaşı soydaşlarımızından alınan bilgi notları.