Değerli okuyucular,
Modern Tıbbın amacı hastalıkları önleyip insan yaşamını mutlu etmektir. Tıbbın ülküsü ise doktora olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktır.
ZİRAATÇI MUSTAFA AMCA DİYOR Kİ, ÜZÜM-ELMA EVİNİZİN ECZANESİ OLSUN
"Birleşiminde, A, B1, B2, Cvitamini ve potasyum içeren üzüm insan sağlığı için bir şifa deposudur diyor. Üzüm bağışıklığı kuvvetlendir. Kansızlık için bir veliniymettir. Vücutta ki yağların erimesine kansızlık için ve kanın temizlenmesi için çok faydalıdır. Kansere yakalanmayı durdurur. Damar sisteminin düzenli çalışmasını düzenler. Kireçlenme ve iltihapoluşmasını önler. Üzüm suyu ile cilde sürülürse, cildi güzelleştirir ve buruşukluğu önler. Üzüm mevsiminde üzüm ve üzüm suyu kullanıldığında zayıflatır." tavsiye ediyor.
Mustafa amca'dan şifa reçeteleri:
1- Çocuk emziren anneler, günde 2-3 su bardağı nane 15 dakika demleyerek, bal ile tadlarırıp içilr. Nane çayı, anne sütünü arttırır.
2- Özellikle alerjik astım hastalığı için, günde 8-10 adet kuru kayısı yemeyi tavsiye ediyor.
3- Elma kabuklarını haşlayıp süzdükten sonra eşit miktarda süt ile karıştırıp içilirse ne kadar tatlı bir kuvvetli şurub olur.
Sonbahar da enfeksiyon kapmak kolay. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların sizi ziyaret etmemesi için ise sağlıklı, dengeli ve mevsimsel sebze-meyve tüketimine önem vermenize bağlıdır.
4- Ziraatçi Mustafa amca diyor ki: "Dişlerinizi Zeytinyağı ile beyazlatın. Yemeklerden sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı ile dişlerinizi fırçalayın ve yutun."
NOT: Mustafa amca, Bursa ziraat okunlda öğrenci ilen Mısırlı bir hocasının Bursa da zeytincilik olduğu dikkatini çekmiş ve zeytin ile ilgili yaptığı çalışmalar sonucu, diş beyazlatma ortaya çıktığını söylüyor.
5- Zeytinyağını, fazla ısıtırsanız, zeytinyağının birleşimindeki faydalı enzimler ölür ve faydası olmaz. Zeytinyağını, yemek piştikten sonra ileve edilmesini öneriyor:
6- Zeytinyağı, içerdiği etkili antioksidanlar sayesinde damarları güçlendirir ve açar.
7- Ziraatçı Mustafa amca, zayıflamak için bal kabağı tüketin öneriyor: Bal kabağı içerdiği yüksek lif içerdiği için ve liflerin sağlık için etkisi önem taşımaktadır. Bal kabağı bu şifaları sayesinde; kalp-damar hastalıkları ve kanser kastalığını oluşturan DNA zararını frenler. Kış mevsiminde bal kabağı yemeği ihmal etmeyelim.
8- Mustafa amca, el-yüz ve cilt temizliği için, zeytin prina yağından doğal olarak yapılan Arap sabunu kullanmayı tavsiye ediyor.
9- Ceviz yaprağını haşlayınız. Bal ile tadlandırıp ılık veya soğuk içilirse balgamı söktürür. Öksürüğü hafifletir.
10- Elma kabuklarını kuru incir ve hurma ile beraber haşlayıp günde 2-3 su bardağı içerseniz öksürük için çok faydalıdır.
11- Elma kabuklarını haşlayıp günde 4-5 su bardağı içilirse göğüs nezlelerine, hafif griplere (Bronşit) lere, nefes koku ve iltihaplarına karşı çok etkili ve pratik bir tedavidir.
12- Ziraatçi Mustafa amca diyor ki:"Elma kabuklarını haşlayıp süzdükten sonra elde edilen suyun üç faydası vardır: Vücuda, sinirlere kuvvet verir. Hazmı kolaylaştırır. Mükemmel doğal bir öksürük ilacıdır. Ayrıca böbrekleri temizler, kumları atar, idrarı çoğaltır."
13- 4-5 Adet elmayı sıcak kül içerisine gömünüz. Elmalar piştikten sonra çıkarıp ılık su ile yıkayıp küllerini temizleyin Bal veya pekmezle karıştırıp yatağa girmeden 30 dakika önce yerseniz, sinirleriniz kuvvetlenir. Neşeniz çoğalır. Esenliğiniz artar. Öksürüğünüz hafifler. Tatlı, bir uykuya dalmış olursunuz.
14- Ziraatçı Mustafa amca'dan, okula giden çocuklara önerisi: "Çocuklar sabah uyanıp yüzünü yıkadıktan sonra, okula gitme hazırlığı sırasında çantasına bir veya iki adet elma koymayı alışkanlık haline getiriniz ki, çocuklarımız sağlıklı olsun." önerisine, anne-baba ve öğretmenler önem versin.
15- Elma ağızdaki tükürük bezlerini çalıştırır. Unlu, nişastalı yemekleri çabuk hazmettirir.
16- Elmayı temiz bir bıçakla dilimleyin, porselen veya cam bir tabağa sıralayın 3-4 saat kaldıktan sonra elma dilimlerinin kenarlarında ki kahve rengine dönüşen kısımlarını temiz gazlı bes üzerine koyup yaraya sararsanız, yara çabuk kapanır ve iyileşir.
Değerli okuyucular,
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte; mevsim geçişinin ve havaların soğumasının etkisiyle hastalıkların riski artıyor. Bu dönemde grip, nezle, bronşit gibi kış hastalıklarına ilaveten bel üşütmesi ve bel ağrıları da artmaktadır.
Sonbahar sezonunda insanların mutsuzluk eğilimleri artabilir ve buna bağlı şekerli gıdalar tüketimine yönelme olabilir. Mevsim değişikliklerinde beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Sonbahar sezonunda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketerek, hastalıklardan kurtulmak şarttır.
Mevsim değişikliklerinde insanın daha fazla mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Vitamin ve mineral ihtiyacımızı sentetik olarak değil, doğal ve taze sebze-meyve tüketerek karşılamalıyız. Özellikle C vitamini ihtiyacını, narenciye ve yeşil sebzelerden almaya özen gösterelim.
NOT: Bu bilgiler, destekleyici içindir. Doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak kullanmanız daha faydalıdır.
Cenab-ı Allah, ruhunda Allah korkusu ve vatan sevgisi olanların, vatana hizmet etmesini kendilerine nasip etsin. Çıkar amaçlı rüşvet yiyenleri ve bilerek göz yumanları, kahr-ı perişan etsin. AMİN
Cümle vatan Şehitlerini, T.C.'nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, Kirazoğlu'nu, Cahit Dalokay'ı, Feyzullah Değerli'yi, Oğuz Atalayı, Kubilay İmer'i, ziraatçi Mustafa amca'yı Rahmetle, Gazileri minnetle Anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz. Hayatta olanlara da Cenab-ı Allah, Kur'an, iman nasip etsin.