( (

Pompeo’dan ‘Uygur’ Talimatı: Soykırım Olup Olmadığını Araştırın

Dünya 24.12.2020 - 13:10, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Pompeo’dan ‘Uygur’ Talimatı: Soykırım Olup Olmadığını Araştırın

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin hükümetinin Uygur Türkleri aleyhine yürüttüğü baskıcı politikanın soykırımla eşdeğer olup olmadığını belirlemek için teftiş emri verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik etnik baskının soykırımla eşdeğer olup olmadığını belirlemek için inceleme emri verdi. Gelecek ay görevini Antony Blinken’a bırakacak olan Pompeo’nun Uygur Türkleri’ne yapılan baskıyı inceleme emri, ayrılmadan önce Çin’i soykırımla suçlayabileceği beklentilerini yükseltti.  Yetkililer incelemeyle ilgili kararın ne zaman ortaya çıkacağının belirsiz olduğunu söylerken, Donald Trump’ın başkanlıktan ayrılmaya yakın Çin hükümetinin soykırım yaptığına dair bir açıklaması, Joe Biden başkanlığa gelirken Washington - Pekin arasındaki gerilimi önemli ölçüde arttırabilir.  Foreign Policy’de yer alan habere göre, Biden seçim kampanyasında, Çin’in Doğu Türkistan’daki yaptığı baskılara yönelik soykırım tabirini kullanmıştı. "DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE EN BÜYÜK TEHDİT" Daha önce de konuya ilişkin açıklama yapan Pompeo, Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskılarının "din özgürlüğüne en büyük tehdit" olduğunu belirtmişti.    Pekin yönetiminin ''sözde terörle mücadele adı altında'' Uygur Türklerine baskı yaptığını vurgulayan Pompeo, "bölge halkının dini hassasiyetlerini göz ardı ettiğini ve aile bağlarını zayıflatma girişimi içinde olduğunu" ifade etti.    WASHINGTON POST: ÇİN UYGUR KÜLTÜRÜNÜ SİLMEK İSTİYOR   Washington Post gazetesi hafta başında, yüz binlerce Uygur Türkü'nün pamuk tarlalarında zorla çalıştırılmasını anlatan "Çin, Batı Çin'deki Müslümanlara yönelik cezai savaşında yeni bir cephe açtı" başlıklı bir makale yayımlamıştı.   Makalede, geçen hafta Küresel Politika Merkezi tarafından geçen hafta yayımlanan rapor ele alınarak, "Pamuk hasadı, Çin'in, Uygurların geleneksel zihniyetini ve yaşam tarzlarını silme çabalarının bir başka penceresidir" değerlendirmesi yapıldı.   Uygur Türklerinin, pamuk tarlalarında çalışmayı reddetmesi halinde "eğitim kampı" denilen toplama kamplarına götürülmekle tehdit edildiği kaydedilen makalede, "Çin hükümeti, Uygurların dillerini ve geleneklerini ortadan kaldırarak sosyal olarak yeniden yapılandırmak için çalışma ekiplerini kullanıyor" ifadelerine yer verildi.  kaynak:karar
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin hükümetinin Uygur Türkleri aleyhine yürüttüğü baskıcı politikanın soykırımla eşdeğer olup olmadığını belirlemek için teftiş emri verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike PompeoÇin hükümetinin Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik etnik baskının soykırımla eşdeğer olup olmadığını belirlemek için inceleme emri verdi.

Gelecek ay görevini Antony Blinken’a bırakacak olan Pompeo’nun Uygur Türkleri’ne yapılan baskıyı inceleme emri, ayrılmadan önce Çin’i soykırımla suçlayabileceği beklentilerini yükseltti. 

Yetkililer incelemeyle ilgili kararın ne zaman ortaya çıkacağının belirsiz olduğunu söylerken, Donald Trump’ın başkanlıktan ayrılmaya yakın Çin hükümetinin soykırım yaptığına dair bir açıklaması, Joe Biden başkanlığa gelirken Washington - Pekin arasındaki gerilimi önemli ölçüde arttırabilir. 

Foreign Policy’de yer alan habere göre, Biden seçim kampanyasında, Çin’in Doğu Türkistan’daki yaptığı baskılara yönelik soykırım tabirini kullanmıştı.

"DİN ÖZGÜRLÜĞÜNE EN BÜYÜK TEHDİT"

Daha önce de konuya ilişkin açıklama yapan Pompeo, Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskılarının "din özgürlüğüne en büyük tehdit" olduğunu belirtmişti.   

Pekin yönetiminin ''sözde terörle mücadele adı altında'' Uygur Türklerine baskı yaptığını vurgulayan Pompeo, "bölge halkının dini hassasiyetlerini göz ardı ettiğini ve aile bağlarını zayıflatma girişimi içinde olduğunu" ifade etti.   

WASHINGTON POST: ÇİN UYGUR KÜLTÜRÜNÜ SİLMEK İSTİYOR  

Washington Post gazetesi hafta başında, yüz binlerce Uygur Türkü'nün pamuk tarlalarında zorla çalıştırılmasını anlatan "Çin, Batı Çin'deki Müslümanlara yönelik cezai savaşında yeni bir cephe açtı" başlıklı bir makale yayımlamıştı.  

Makalede, geçen hafta Küresel Politika Merkezi tarafından geçen hafta yayımlanan rapor ele alınarak, "Pamuk hasadı, Çin'in, Uygurların geleneksel zihniyetini ve yaşam tarzlarını silme çabalarının bir başka penceresidir" değerlendirmesi yapıldı.  

Uygur Türklerinin, pamuk tarlalarında çalışmayı reddetmesi halinde "eğitim kampı" denilen toplama kamplarına götürülmekle tehdit edildiği kaydedilen makalede, "Çin hükümeti, Uygurların dillerini ve geleneklerini ortadan kaldırarak sosyal olarak yeniden yapılandırmak için çalışma ekiplerini kullanıyor" ifadelerine yer verildi. 

kaynak:karar

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (