( (

Bu Beslenme Önerileri İle Bayramı Şeker Gibi Geçirin

Sağlık 26.07.2014 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Bu Beslenme Önerileri İle Bayramı Şeker Gibi Geçirin

Bayram’da da beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel “Aşırı ve düzensiz beslenme hem mideye zarar verir hem de bir anda kilo alınmasına sebep olabilir” dedi. Yüksel, bayram için beslenme önerilerini paylaştı. Ramazan boyunca dinlenen midenin bayramda bir anda yorulmaması ve hızlı kilo alma riskinin ortadan kaldırılması için beslenme seçimlerine Ramazan’da olduğu gibi dikkat edilmesi sağlık için büyük önem taşıyor.  Özellikle bayramın ilk günleri yemeklere çok fazla yüklenilmesiyle şişkinlik, gaz, sindirim rahatsızlıkları, kabızlık, ishal, reflü, midede yanma  gibi şikayetlerin arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel , “Gün içerisinde çok fazla tüketilen hamur işi, tatlılar özellikle diyabet, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı gözlemlenen bireylerin ve yaşlıların dikkat etmesi gereken bir faktördür” dedi. Yüksel,  bayramda da genel beslenme ilkelerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, hamur işi, tatlı gibi çok kalorili yiyeceklerin tüketimi ve fazla besin alımı engellenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bayram sofraları ve bayramda beslenme önerileri   Ramazan aylarında kaybettiğiniz sıvı miktarını yerine koymak için günde 7-8 bardak su için. Kafein içeriği yüksek içecekleri ve diüretik (idrar söktürücü) etki gösteren çay/kahveyi sınırlandırın. Yemekleri yavaş tüketin. Unutmayın 20 dakikada beyine tokluk sinyali ulaşır. Öğlen yemeklerinde protein kaynağı olan ızgara tavuğu, ızgara eti ya da kurubaklagilleri tercih ederken akşam yemeklerinde ağırlıklı olarak salata, zeytinyağlı sebze yemekleri ve çorbaları tercih edin. Akşam yemeklerinde pilav/makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tüketmeyin bunları öğlen öğünlerinize kaydırın ve porsiyonlarına dikkat ederek tüketin. Kızartma yerine haşlama/fırın/ızgara gibi yöntemleri tercih edin. Bayram sofralarında sebze, meyve, salata ve yoğurt ağırlıklı menüler hazırlayın. Bayram ziyaretlerinde hamur tatlılarını olabildiğince az tüketin. Diyetlerinizi bozmayın ve tatlıları olabildiğince geri çevirmeye çalışın. Sofralarınızda özellikle sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları, meyveli tatlıları ya da dondurmayı tercih edin.  Tam buğday unundan, light süt, light labne kullanarak yapacağınız tiramisu veya rendelenmiş elma, armut, bir parça bisküvi ve kakao ile yapacağınız çikolata topları veya dondurulmuş orman meyveleri, tatlandırıcı, buz ve 1 adet bisküviyle yapacağınız granita bayram sofralarınızın sağlıklı tatlıları arasında olmaya adaydır.  

Bayram’da da beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel “Aşırı ve düzensiz beslenme hem mideye zarar verir hem de bir anda kilo alınmasına sebep olabilir” dedi. Yüksel, bayram için beslenme önerilerini paylaştı.


Ramazan boyunca dinlenen midenin bayramda bir anda yorulmaması ve hızlı kilo alma riskinin ortadan kaldırılması için beslenme seçimlerine Ramazan’da olduğu gibi dikkat edilmesi sağlık için büyük önem taşıyor.  Özellikle bayramın ilk günleri yemeklere çok fazla yüklenilmesiyle şişkinlik, gaz, sindirim rahatsızlıkları, kabızlık, ishal, reflü, midede yanma  gibi şikayetlerin arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Yüksel , “Gün içerisinde çok fazla tüketilen hamur işi, tatlılar özellikle diyabet, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı gözlemlenen bireylerin ve yaşlıların dikkat etmesi gereken bir faktördür” dedi. Yüksel,  bayramda da genel beslenme ilkelerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, hamur işi, tatlı gibi çok kalorili yiyeceklerin tüketimi ve fazla besin alımı engellenmesi gerektiğine dikkat çekti.


Bayram sofraları ve bayramda beslenme önerileri


 



  • Ramazan aylarında kaybettiğiniz sıvı miktarını yerine koymak için günde 7-8 bardak su için. Kafein içeriği yüksek içecekleri ve diüretik (idrar söktürücü) etki gösteren çay/kahveyi sınırlandırın.

  • Yemekleri yavaş tüketin. Unutmayın 20 dakikada beyine tokluk sinyali ulaşır.

  • Öğlen yemeklerinde protein kaynağı olan ızgara tavuğu, ızgara eti ya da kurubaklagilleri tercih ederken akşam yemeklerinde ağırlıklı olarak salata, zeytinyağlı sebze yemekleri ve çorbaları tercih edin. Akşam yemeklerinde pilav/makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tüketmeyin bunları öğlen öğünlerinize kaydırın ve porsiyonlarına dikkat ederek tüketin.

  • Kızartma yerine haşlama/fırın/ızgara gibi yöntemleri tercih edin.

  • Bayram sofralarında sebze, meyve, salata ve yoğurt ağırlıklı menüler hazırlayın.

  • Bayram ziyaretlerinde hamur tatlılarını olabildiğince az tüketin. Diyetlerinizi bozmayın ve tatlıları olabildiğince geri çevirmeye çalışın.

  • Sofralarınızda özellikle sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları, meyveli tatlıları ya da dondurmayı tercih edin.  Tam buğday unundan, light süt, light labne kullanarak yapacağınız tiramisu veya rendelenmiş elma, armut, bir parça bisküvi ve kakao ile yapacağınız çikolata topları veya dondurulmuş orman meyveleri, tatlandırıcı, buz ve 1 adet bisküviyle yapacağınız granita bayram sofralarınızın sağlıklı tatlıları arasında olmaya adaydır.


 


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (