( (

Prof. Dr. Arabacı, Balkanlar ve Balkan Savaşlarını Anlattı

Gündem (Haber Merkezi) - | 08.10.2024 - 15:40, Güncelleme: 08.10.2024 - 15:40
 

Prof. Dr. Arabacı, Balkanlar ve Balkan Savaşlarını Anlattı

(Hikmet, İlim ve Sanat Derneği) HİSDER'in 07 Ekim 2024 pazartesi günü saat 20.00'de mutat olarak tertip ettiği programda konuşan Prof. Dr. Caner ARABACI, "Balkanlar ve Balkan Harbi" başlıklı sohbetinde önemli bilgiler verdi.
ARABACI, konuşmasına Balkan coğrafyasını tanıttıktan sonra yakın zamanda gerçekleştirdiği geziden notlarla devam etti. Anadolu ile Balkanların tarih boyunca irtibatlı olduğuna dair örnekler verdi. Kocası Sırplar tarafından başı taşla ezilerek şehit edilen, Murat Hüdavendigar Türbesinin Türbedarı Emine Hanım'ın kızı ile görüşmesi ve yeni Hacdan dönen yaşlı Boşnak’ın “Reis” diye hitap ettiği Cumhurbaşkanımızı sorması oldukça ilgi çekici idi. I. Ve II. Balkan Harpleri hakkında ibretâmiz ve düşündürücü bilgiler veren ARABACI, aslında tam teşekküllü devletler bile olmayan Sırp, Karadağ, Bulgar ve Yunan'a nasıl yenildiğimizin sebeplerini anlatırken dinleyicilerin gözleri nemlendi. Yapılan katliamlar ve tecavüzler dayanılır gibi değildi. Prof. Dr. Arabacı, bu hezimetlerin sebebi olarak yetersiz ve hain komutanlar ile o günlerin siyasî çekişmelerinin, İttihatçı olmayan mevcut Kâmil Paşa hükümetini başarısız kılma çalışmalarının bir neticesi olduğunu vurguladı. Aynı ordunun daha sonraki savaşlarda Çanakkale'de, Kafkaslar'da ve Milli Mücadelede nasıl kahramanlık gösterdiği hususunda bilgiler verdi. ARABACI, Devlete ve Millete hizmet organizasyonları olan siyasî partilerin şuursuzca davranışlarının memleketi ne hale getirdiğini vurguladı. Siyasî farklılıkların Ülkemize ihanet noktasına gelmemesi gerektiği hususunun altını çizdi. Programın sonunda Arabacı'ya önceki dönem Milletvekili Ahmet Sorgun, emekli Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ve HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu tarafından hediyeler takdim edildi.
(Hikmet, İlim ve Sanat Derneği) HİSDER'in 07 Ekim 2024 pazartesi günü saat 20.00'de mutat olarak tertip ettiği programda konuşan Prof. Dr. Caner ARABACI, "Balkanlar ve Balkan Harbi" başlıklı sohbetinde önemli bilgiler verdi.

ARABACI, konuşmasına Balkan coğrafyasını tanıttıktan sonra yakın zamanda gerçekleştirdiği geziden notlarla devam etti. Anadolu ile Balkanların tarih boyunca irtibatlı olduğuna dair örnekler verdi. Kocası Sırplar tarafından başı taşla ezilerek şehit edilen, Murat Hüdavendigar Türbesinin Türbedarı Emine Hanım'ın kızı ile görüşmesi ve yeni Hacdan dönen yaşlı Boşnak’ın “Reis” diye hitap ettiği Cumhurbaşkanımızı sorması oldukça ilgi çekici idi.

I. Ve II. Balkan Harpleri hakkında ibretâmiz ve düşündürücü bilgiler veren ARABACI, aslında tam teşekküllü devletler bile olmayan Sırp, Karadağ, Bulgar ve Yunan'a nasıl yenildiğimizin sebeplerini anlatırken dinleyicilerin gözleri nemlendi. Yapılan katliamlar ve tecavüzler dayanılır gibi değildi.

Prof. Dr. Arabacı, bu hezimetlerin sebebi olarak yetersiz ve hain komutanlar ile o günlerin siyasî çekişmelerinin, İttihatçı olmayan mevcut Kâmil Paşa hükümetini başarısız kılma çalışmalarının bir neticesi olduğunu vurguladı. Aynı ordunun daha sonraki savaşlarda Çanakkale'de, Kafkaslar'da ve Milli Mücadelede nasıl kahramanlık gösterdiği hususunda bilgiler verdi.

ARABACI, Devlete ve Millete hizmet organizasyonları olan siyasî partilerin şuursuzca davranışlarının memleketi ne hale getirdiğini vurguladı. Siyasî farklılıkların Ülkemize ihanet noktasına gelmemesi gerektiği hususunun altını çizdi.

Programın sonunda Arabacı'ya önceki dönem Milletvekili Ahmet Sorgun, emekli Vali Yardımcısı Mehmet Aydın ve HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu tarafından hediyeler takdim edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (