Karbon Vergisi Ödeyecek Şirketlere Çözüm: Dijital Dönüşüm
Karbon Vergisi Ödeyecek Şirketlere Çözüm: Dijital Dönüşüm
İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iklim krizinin etkilerinin azaltılması için karbon ayak izinin azaltılmasının vurgulanarak Türkiye'de karbon salınımının vergilendirilmesinin sağlanması ifade etti. TÜRKKEP'e göre; Dijital çözümler, şirketler için olası karbon payı ciddi oranda azaltacak.
Küresel iklim ve iklim değişikliği hem de dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor. Karbon salımının korunması ve sürdürülebilir çevre politikalarının hayatta kalması ise bu süreçte büyük önem taşımaktadır. Bir çok ülke, karbon vergisi gibi düzenlemelerle koruyucu önlemlerle teşvik ediyor. Bu çabalar, Türkiye'de artarak devam ediyor.
İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iklim krizlerinin etkilerinin önümüzdeki yıllarda çok daha fazla olacağını, karbon ayak izinin mutlaka azaltılması gerektiğini vurguladı. Bakan Şimşek, bu birlikteliğin Türkiye'de karbon salınımının vergilendirilmesinin arttırılmasını ifade etti. Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır hedeften dikkat çeken Şimşek, bu hedefe ulaşmak için yeşil dönüşüm ve dijital kullanımın bir zaruret gidişatının sona erdiğini çizdi. Mehmet Şimşek ayrıca yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm uygulamalarının Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artıracağını vurguladı.
OLCAY YILDIZ: “İŞ SÜREÇLERİNİ DİJİTALLEŞTİREN ŞİRKETLERİN VERGİ YÜKÜ AZALACAK”
Bakan Şimşek'ten gelen karbon salınımı vergisi açıklamalarını değerlendiren TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Sayın Bakanımızın açıklamaları Türkiye'de karbon vergisi devrinin yakın zamanda hayata geçeceğinin sinyalini veriyor. Bu bilgiler güncel günlerde duyurulan ve Türkiye'nin ekonomisindeki 3 yıllık yol haritasının belirlendiği Orta Vadeli Programı (OVP) ile örtüşüyor. Karbon verimi ülke ekonomisine pozitif yönde katkı güneşe ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkili sonuçlar vereceğine. Ayrıca bu uygulama; Paris İklim sınırımız kapsamımız olan '2053 yılına kadar karbon nötr' çözüme ulaşmak için önemli bir adım.
Türkiye'de e-dönüşüm lideri pazar lideri TÜRKKEP olarak kurulduğu günden itibaren bu sorumluluğa bir misyon olarak paylaşıyor ve hizmetler ile genişletilmişin dijital dönüşümlere katkı sunuyoruz. Kâğıt, toner, baskı, arşiv ve lojistik gibi birçok fiziksel operasyon, dijitalleşen doğayı ve ormanları koruyor, karbon ayak izini azaltmalarına ciddi düzeyde destek veriyor. Bu sayede iklim değişikliği, küresel ısınma tehlikelerine karşı kurum ve kuruluşlara sürdürülebilir bir mücadele fırsatı sunuyoruz. Tüm şirketlerimizin iş süreçlerini dijilleştirerek önümüzdeki dönemde karbon verimini ciddi oranda azaltabileceğini net bir şekilde ifade edebiliriz. Ayrıca TÜRKKEP'in e-dönüşüm uygulamalarını kullanan bir senaryoda atmosferde ciddi bir karbon salınımını engellemiş olabiliriz. Örneğin; 1000 çalışanlı bir şirket bordro yönetimini dijitalleştirmek kağıt, basım, zarf ve kargo masraflarından yüzde 80 oranında tasarruf ederken, 3 yılda yaklaşık 12 ton karbon emisyonunu engelleyebiliyor. Bu da 480 yetişkin ağacın 1 yılda kazandığı oksijene eşit bir miktar.
TÜRKKEP'in dijital dönüşüm ürünleri kullanıcılarına yüzde 100 yasal, geçerli ve resmi iletişim imkanı sunmaktadır. Elektronik ortam üzerinden gönderilen ve alınan resmi evraklar mahkemelerde delil olarak kullanılabiliyor ve çok uzun yıllar saklanabiliyor. Tüm bu çıkarımları göz önünde bulundurarak; iş süreçlerini hızlı, daha az destek ve daha güvenli yürütmek isteyen, olası bir karbon vergisi uygulamasıyla doğacak mali yüklerle karşı karşıya kalmak istemeyen, ayrıca yönelik zararları en aza indirmek isteyen tüm firmalarımızı ve sevdiklerimizi TÜRKKEP'le dijital dönüşüme davet ediyorum” kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.