( (

112 Yaşındaki Hastaya Kalp Ameliyatı

24.01.2013 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

112 Yaşındaki Hastaya Kalp Ameliyatı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı 112 yaşındaki bir hastaya başarılı bir operasyonla anjiyo yaptı. Ameliyatı gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atan Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç Dr. Mehmet Kayrak ve Doç Dr Alpay Arıbaş yapmış oldukları açıklamada bu başarılı operasyonun dünyada bir ilk olma özelliğini taşıdığını söylediler. “Meram Tıp Fakültesi Hastanesi üçüncü kademe üniversite hastanesidir ve burada her türlü zor ameliyatlarda yapılmaktadır. Biz de hastayı kaybetmektense riski alarak Doç Dr Alpay Arıbaş hocamla bu anjiyoyu yaptık ve şükürler olsun başarılı olduk” şeklinde konuşan Doç Dr Mehmet Kayrak, “Bu operasyon tıp tarihi açısından da önemli bir operasyondur. Bu güne kadar 112 yaşında bir hastaya anjiyo yapılmamış. Tabi artık insanlarımızın yaşam süreleri uzadı. Çok rahat bir şekilde 80’li yaşlardaki hastalarımıza her türlü kalp operasyonunu yapıyoruz ama bu vakıa şuana kadar dünyada bildirilen en yaşlı hastaya yapılmış müdahaledir. Son 2-3 yıla kadar yüz yaşın üzerinde kalp krizi vakalarıyla hiç karşılaşmıyoruz. Hasta ve hekim açısından çok riskli durumlar olmasına karşın mecburen gerekli müdahaleleri yapıyoruz” dedi. Doç. Dr. Alpay Arıbaş ise “Hasta Meram Tıp Fakültesine acil olarak geldi. Biz hastayı gördüğümüzde kalp krizinin olmasının üzerinden 4 saat geçmişti. Herkes hastaya ‘kaybedildi’ olarak bakıyordu. Ama biz Mehmet Hocamla hastayı anjiyoya aldık ve tıkanan damarlar vardı, bazı damarlarda pıhtılaşma vardı. Oraları temizledik, tıkalı yerlere balon yaptık ve hasta kurtuldu. Hastamız yürüyerek evine gitti. İlk 1. ve 3. aylardaki kontrollerine de hiçbir şikâyeti olmadan geldi. Bu başarılı ameliyatın dünyada bir ilk olması da bizi ayrıca memnun etti” diye konuştu. Doç Dr Alpay Arıbaş ve Doç Dr Mehmet Kayrak’ın yapmış olduğu bu ameliyat yaşlı sağlığını ve yaşlılara yapılan tedavileri konu edinen Avrupa’nın saygın sağlık dergilerinden European Geriatric Medicine’da da yayınlandı.


Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı 112 yaşındaki bir hastaya başarılı bir operasyonla anjiyo yaptı.

Ameliyatı gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza atan Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç Dr. Mehmet Kayrak ve Doç Dr Alpay Arıbaş yapmış oldukları açıklamada bu başarılı operasyonun dünyada bir ilk olma özelliğini taşıdığını söylediler.

“Meram Tıp Fakültesi Hastanesi üçüncü kademe üniversite hastanesidir ve burada her türlü zor ameliyatlarda yapılmaktadır. Biz de hastayı kaybetmektense riski alarak Doç Dr Alpay Arıbaş hocamla bu anjiyoyu yaptık ve şükürler olsun başarılı olduk” şeklinde konuşan Doç Dr Mehmet Kayrak, “Bu operasyon tıp tarihi açısından da önemli bir operasyondur. Bu güne kadar 112 yaşında bir hastaya anjiyo yapılmamış. Tabi artık insanlarımızın yaşam süreleri uzadı. Çok rahat bir şekilde 80’li yaşlardaki hastalarımıza her türlü kalp operasyonunu yapıyoruz ama bu vakıa şuana kadar dünyada bildirilen en yaşlı hastaya yapılmış müdahaledir. Son 2-3 yıla kadar yüz yaşın üzerinde kalp krizi vakalarıyla hiç karşılaşmıyoruz. Hasta ve hekim açısından çok riskli durumlar olmasına karşın mecburen gerekli müdahaleleri yapıyoruz” dedi.



Doç. Dr. Alpay Arıbaş ise “Hasta Meram Tıp Fakültesine acil olarak geldi. Biz hastayı gördüğümüzde kalp krizinin olmasının üzerinden 4 saat geçmişti. Herkes hastaya ‘kaybedildi’ olarak bakıyordu. Ama biz Mehmet Hocamla hastayı anjiyoya aldık ve tıkanan damarlar vardı, bazı damarlarda pıhtılaşma vardı. Oraları temizledik, tıkalı yerlere balon yaptık ve hasta kurtuldu. Hastamız yürüyerek evine gitti. İlk 1. ve 3. aylardaki kontrollerine de hiçbir şikâyeti olmadan geldi. Bu başarılı ameliyatın dünyada bir ilk olması da bizi ayrıca memnun etti” diye konuştu.



Doç Dr Alpay Arıbaş ve Doç Dr Mehmet Kayrak’ın yapmış olduğu bu ameliyat yaşlı sağlığını ve yaşlılara yapılan tedavileri konu edinen Avrupa’nın saygın sağlık dergilerinden European Geriatric Medicine’da da yayınlandı.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (