( (

İktidar Buğday Krizine Hazır mı?

Gündem 28.02.2022 - 10:43, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

İktidar Buğday Krizine Hazır mı?

Zafer Partisi, yaşanan Rusya-Ukrayna savaşıyla beklenen buğday krizi konusunda uyarılarda bulundu.
Zafer Partisi, Ukrayna’nın işgalinin etkilerinin enerjiyle sınırlı kalmayacağını, tarım alanında da kriz yaşanacağı uyarısında bulundu. “Rusya, Ukrayna ile birlikte dünya buğdayının yaklaşık dörtte birini üretiyor ve milyarlarca insanın ekmek, makarna ve paketlenmiş gıdalar şeklinde beslenmesini sağlıyor. İki ülke aynı zamanda arpa, ay çiçek yağı ve mısırın da en önemli önemli küresel tedarikçileri arasında.Uzmanlar, bu iki ülkeden sevkiyatların durmasıyla zaten yüksek olan tahıl fiyatlarının yüzde 30 civarında daha yükseleceğini tahmin ediyor.” değerlendirmesi yapıldı.   Buğday Krizi Kapımızda İktidarın yanlış tarım politikalarına değinilen uyarıda, “Yanlış tarım politikaları yüzünden buğday ithal etmek zorunda bırakılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 verilerine göre, Türkiye'nin toplam buğday ve buğday ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 66, Ukrayna'nın payı ise yüzde 18,5 düzeyinde gerçekleşti. (Ülkemizin 2021 toplam buğday ithalatı 6,7 milyon ton)   Son iki gün içinde uluslararası piyasalarda buğday fiyatları %5 civarında artış gösterdi. Bu durum buğday ithalatına ödeyeceğimiz bedeli artıracağı gibi, buğday arzında sıkıntı yaratabilecek ve ekmek fiyatlarını artıracaktır. Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı ülkemizin hasat zamanına kadar yeterli buğday stoku bulunduğunu açıklamış ise de 2 Mart 2022 tarihinde 435 bin ton ekmeklik buğday ithalatı için ihaleye çıkmış olması açıklamanın inandırıcılığını zayıflatmıştır.” değerlendirilmesinde bulunuldu.
Zafer Partisi, yaşanan Rusya-Ukrayna savaşıyla beklenen buğday krizi konusunda uyarılarda bulundu.

Zafer Partisi, Ukrayna’nın işgalinin etkilerinin enerjiyle sınırlı kalmayacağını, tarım alanında da kriz yaşanacağı uyarısında bulundu. “Rusya, Ukrayna ile birlikte dünya buğdayının yaklaşık dörtte birini üretiyor ve milyarlarca insanın ekmek, makarna ve paketlenmiş gıdalar şeklinde beslenmesini sağlıyor. İki ülke aynı zamanda arpa, ay çiçek yağı ve mısırın da en önemli önemli küresel tedarikçileri arasında.Uzmanlar, bu iki ülkeden sevkiyatların durmasıyla zaten yüksek olan tahıl fiyatlarının yüzde 30 civarında daha yükseleceğini tahmin ediyor.” değerlendirmesi yapıldı.

 

Buğday Krizi Kapımızda

İktidarın yanlış tarım politikalarına değinilen uyarıda, “Yanlış tarım politikaları yüzünden buğday ithal etmek zorunda bırakılan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 verilerine göre, Türkiye'nin toplam buğday ve buğday ürünleri ithalatında Rusya'nın payı yüzde 66, Ukrayna'nın payı ise yüzde 18,5 düzeyinde gerçekleşti. (Ülkemizin 2021 toplam buğday ithalatı 6,7 milyon ton)

 

Son iki gün içinde uluslararası piyasalarda buğday fiyatları %5 civarında artış gösterdi. Bu durum buğday ithalatına ödeyeceğimiz bedeli artıracağı gibi, buğday arzında sıkıntı yaratabilecek ve ekmek fiyatlarını artıracaktır. Her ne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı ülkemizin hasat zamanına kadar yeterli buğday stoku bulunduğunu açıklamış ise de 2 Mart 2022 tarihinde 435 bin ton ekmeklik buğday ithalatı için ihaleye çıkmış olması açıklamanın inandırıcılığını zayıflatmıştır.” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (