KTÜN Üst Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleşti
KTÜN Üst Danışma Kurulu Toplantısı Gerçekleşti
‘Gelişimin Öncüsü’ sloganıyla kısa sürede önemli atılımlara imza atan Konya Teknik Üniversitesi’nde (KTÜN), üniversitenin dış paydaşlarından oluşturulan ‘Üst Danışma Kurulu’ Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik başkanlığında bir araya geldi.
KTÜN Gelişim Yerleşkesi Rektörlüğü’nde gerçekleşen toplantıya Rektör Prof. Dr. Babür Özçelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Selçuk Halkacı, Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Konya ASELSAN Genel Müdürü Bülent Işık, Mimarlar Odası Başkanı Dr. Öğr. Üyesi S. Armağan Güleç Korumaz, Bera Holding Yönetim Kurulu Başkan V. Mustafa Ulvi Bezirci, KTÜN Genel Sekreteri Recep Öztürk katıldı.
Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Üst Danışma Kurulu üyeleriyle öğretim uygulamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rektör Özçelik, “Misyon ve hedeflerine ulaşabilmek için gereken yönetsel/organizasyonel süreçleri tanımlayan ve uygulayan üniversitemiz, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı faaliyetleri, idarî hizmetleri ile kurumsal kalite geliştirme çalışmalarını kurgulama, izleme ve değerlendirme süreçlerinde paydaşlarının katkısına büyük önem vermektedir. Bu doğrultu da Üniversitemizin dış paydaşları arasından davet edilerek oluşturulan KTÜN Üst Danışma Kurulu oluşturulmuştur. Bu doğrultuda amaçlarımızı gerçekleştirmek ve geçtiğimiz aşamaları istişare edebilmek adına sık sık bir araya gelmemizin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükçü, farklı disiplinlerin, farklı branşların takım çalışması yapmasının önemine değinerek, öğrencilerin piyasa ve iş koşullarına dair reel bilgiler ile kuşatılması gerektiğine vurgu yaptı. Konya’daki üretim çeşitliliğinin Türkiye ortalamaları ile kıyaslamaları yapıldığına değinen Kütükçü, Konya’nın “orta yüksek teknoloji” üretimden “yüksek teknoloji” üreten il olma arefesinde olduğu belirtti. Kütükçü, “KTÜN’den beklentiler çok yüksek, KTÜN’ün fark yaratması, belli konularda ihtisaslaşması gerekli, KTÜN belirli bir alan belirleyip o alanda otorite olmalıdır. “KTÜN çok kaliteli mühendis yetiştirerek “KTÜN Mühendis ve Tasarımcı Yetiştirir” gibi bir mottomuz olmalıdır” dedi.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, üniversitelerde yapılan çalışmaların, tezlerin konusunun bir komisyon tarafından belirlenmesinin önemli olacağına değinerek, “Yapılan çalışmalar piyasa beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tespit edilmeli. Artık 3. nesil üniversiteler gündemde, yapılacak çalışmalar üniversite-kamu-sanayi birlikteliği ile belirlenmelidir” dedi.
Konya ASELSAN Genel Müdürü Bülent Işık, öğrenci stajlarının önemi üzerinde durarak stajların içinin doldurulması gerektiği belirtti. Işık, üniversite-sanayi işbirliği açısından yapılabilecek uygulamalar üzerinde durarak, “Gerek öğrenci gerekse üniversite olarak yapılan uygulamalar örnek teşkil ederse, iş birliklerine talep artacak, iş birlikleri kolaylaşacaktır” dedi.
Mimarlar Odası Başkanı Dr. Öğr. Üyesi S. Armağan Güleç Korumaz, “Konya’nın markalaşmasında Bilim Kenti’ne vurgu yapılmalı ve Kent Politikası olarak benimsenmelidir. Kentin marka değeri olarak üniversite ve sanayi işbirliği tanımlanmalıdır. Üniversiteler meslek adamı yetiştirme, araştırma yapma, bölgesel kalkınmaya katkı sağlama, ekonomide rekabet ortamı ve refah yaratma amacında olan kurumlardır. Bu kurumlarda bilgi derinliğini arttırabilmek ve Ar-Ge imkanını çoğaltabilmek için üniversitelerde derse giren eğitimci ve Ar-Ge yapan eğitimciler ayrılmalıdır. Bunun yanında üniversite-sanayi işbirliğine bakıldığında işbirliklerinin kamuoyunun göreceği şekilde olması veya iş birliklerinin kamuoyuna iyi anlatılmasının gerekli olduğu inancındayım” dedi.
Bera Holding Yönetim Kurulu Başkan V. Mustafa Ulvi Bezirci, “Üniversite-sanayi işbirliğinin önemine vurgu yaparak, imalat mühendisliği ve tasarım mühendisliğinin üniversitenin gelişimine katkı sunacağı şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Karşılıklı değerlendirme ve önerilerin yapıldığı toplantı bir sonraki toplantı kararının alınmasının ardından sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.