( (

2023’te Z Kuşağının Yüzde 80’i, Ak Parti’ye Oy Vermeyecek

Gündem 26.03.2021 - 23:36, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

2023’te Z Kuşağının Yüzde 80’i, Ak Parti’ye Oy Vermeyecek

Araştırmayı yürüten Murat Gezici, “Şu an bir seçim olsa, Z kuşağının yüzde 56.9’u Millet İttifakı, yüzde 24.6’sı ise Cumhur İttifakı’na oy veriyor” diyor.
Gezici Araştırma’ya göre 2023’te Z kuşağının yaklaşık yüzde 80’i, Ak Parti’ye oy vermeyecek. Z kuşağının 2023'deki oy oranı yüzde 11.8 civarında olacak. Araştırmayı yürüten Murat Gezici, “Şu an bir seçim olsa, Z kuşağının yüzde 56.9’u Millet İttifakı, yüzde 24.6’sı ise Cumhur İttifakı’na oy veriyor” diyor.  Gezici, Türkiye genelinde X,Y ve Z kuşağı seçmenleri ile kadınların politik eğilimlerine yönelik altı araştırma yaptıklarını söylüyor.  Ayrıca bir sonraki seçimin en belirleyici güçlerinden birinin, kararsız seçmenler olduğunun altını çiziyor. Buna göre yüzde 32.8 civarındaki kararsız seçmenlerin büyük çoğunluğunu gençler ve kadınlar oluşturuyor: “Yüzde 30'unun düzenli bir işi yok, yüzde 40'ı ise işsiz. Yüzde 70'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeyi yönetemediğini düşünüyor." Gezici’ye göre Z kuşağının yüzde 68.7’si kendini milliyetçi, muhafazakar, Atatürkçü olarak tanımlamak istemiyor. Ayrıca bir siyasi partiye de yakınlık duymadıklarını belirtiyorlar. Y kuşağının ilk 10 yılında doğanlar daha politik iken, diğerleri Z kuşağına benzer davranış sergiliyor. Y kuşağı için yeni kurulan partilerin de bir cazibesi var. Bu seçmen grubunun yüzde 32.6 oy potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmada çıkan diğer sonuçlar şöyle: 22-27 yaş arasındaki 100 kişiden yüzde 26.9’u Cumhur İttifakı, yüzde 55.1’i Millet İttifakı’na,  28-42 yaş arasındaki 100 kişiden, 30.6’sı Cumhur İttifakı, 49.4’ü ise Millet İttifakı'na oy vereceğini söylüyor. Her üç ev kadınından birinin yardımlarla yaşamını sürdürdüğünü belirten Gezici, Ak Parti’ye oy veren kadınların yüzde 54’ünün “Mutlu değilim” dediğini anlatıyor.  Araştırmada  Ak Parti’ye oy veren kadınların yüzde 54’ü “Hayatımdan hiç memnun değilim” diyor. Ayrıca her üç kadından biri yaşamını yardımlarla sürdürdüğünü aktarıyor.  
Araştırmayı yürüten Murat Gezici, “Şu an bir seçim olsa, Z kuşağının yüzde 56.9’u Millet İttifakı, yüzde 24.6’sı ise Cumhur İttifakı’na oy veriyor” diyor.
Gezici Araştırma’ya göre 2023’te Z kuşağının yaklaşık yüzde 80’i, Ak Parti’ye oy vermeyecek. Z kuşağının 2023'deki oy oranı yüzde 11.8 civarında olacak.

Araştırmayı yürüten Murat Gezici, “Şu an bir seçim olsa, Z kuşağının yüzde 56.9’u Millet İttifakı, yüzde 24.6’sı ise Cumhur İttifakı’na oy veriyor” diyor. 

Gezici, Türkiye genelinde X,Y ve Z kuşağı seçmenleri ile kadınların politik eğilimlerine yönelik altı araştırma yaptıklarını söylüyor. 

Ayrıca bir sonraki seçimin en belirleyici güçlerinden birinin, kararsız seçmenler olduğunun altını çiziyor.

Buna göre yüzde 32.8 civarındaki kararsız seçmenlerin büyük çoğunluğunu gençler ve kadınlar oluşturuyor: “Yüzde 30'unun düzenli bir işi yok, yüzde 40'ı ise işsiz. Yüzde 70'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeyi yönetemediğini düşünüyor."

Gezici’ye göre Z kuşağının yüzde 68.7’si kendini milliyetçi, muhafazakar, Atatürkçü olarak tanımlamak istemiyor. Ayrıca bir siyasi partiye de yakınlık duymadıklarını belirtiyorlar.

Y kuşağının ilk 10 yılında doğanlar daha politik iken, diğerleri Z kuşağına benzer davranış sergiliyor. Y kuşağı için yeni kurulan partilerin de bir cazibesi var. Bu seçmen grubunun yüzde 32.6 oy potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

Araştırmada çıkan diğer sonuçlar şöyle:

22-27 yaş arasındaki 100 kişiden yüzde 26.9’u Cumhur İttifakı, yüzde 55.1’i Millet İttifakı’na, 

28-42 yaş arasındaki 100 kişiden, 30.6’sı Cumhur İttifakı, 49.4’ü ise Millet İttifakı'na oy vereceğini söylüyor.

Her üç ev kadınından birinin yardımlarla yaşamını sürdürdüğünü belirten Gezici, Ak Parti’ye oy veren kadınların yüzde 54’ünün “Mutlu değilim” dediğini anlatıyor. 

Araştırmada  Ak Parti’ye oy veren kadınların yüzde 54’ü “Hayatımdan hiç memnun değilim” diyor. Ayrıca her üç kadından biri yaşamını yardımlarla sürdürdüğünü aktarıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (