( (

İYİ Partili Yokuş: Türkiye’de Hava Kirliğine Bağlı Ölümler Trafik Kazalarındaki Ölümlerin 7 Katı

Gündem (İletişim Başkanlığı) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı | 24.12.2020 - 12:08, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

İYİ Partili Yokuş: Türkiye’de Hava Kirliğine Bağlı Ölümler Trafik Kazalarındaki Ölümlerin 7 Katı

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Temiz Hava Hakkı Platformunun verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yokuş, “Türkiye’nin 81 ili içinde sadece 5 ilin havası Dünya Sağlık örgütü değerlerine göre temiz. Bu iller; Tunceli, Ardahan, Artvin, Rize ve Bitlis. Diğer tüm iller hava kirliliği yaşıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu araştırmasına göre Türkiye’de Hava Kirliğine bağlı ölümler trafik kazalarındaki ölümlerin 7 katı” dedi.
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerine konuştu.   Ülkemizin dört bir yanında kanalizasyonların filtresiz olarak dere, ırmak ve barajlara  aktığını ifade eden Yokuş,  “Bu kanalizasyon suları dere, ırmak ve barajlarımızdan  tarım arazilerine akarken kimyasal atıklarla sularımız topraklarımız kirletilirken bu tabloyu görmeyip betonlaştırarak dokusunu bozdukları şehirlerimize millet bahçeleri yapan bir iktidarımız var. Dünyanın en çok atığını ithal etmemize izin veren bir iktidarımız var. Kendi atıklarımızın geri dönüşümü için hassasiyet göstermeyen bir iktidarımız var. Fabrika bacalarına filtre takılmasına gerek görmeyen bir iktidarımız var. Doğalgaz kullanan metropol illerimiz başta olmak üzere Türkiye genelinde halka her yıl 2 milyon ton kömür dağıtan Çevre ve İnsan sevgisi olmayan bir iktidarımız var” dedi. “KÖMÜR KOKUSU SOLUTAN BİR İKTİDARIMIZ VAR” İktidar sıralarına Konya’nın Ilgın İlçesinde tarım arazilerine kömür madeni açılmasını da hatırlatan Yokuş, “Maden için Ormanları ve su kaynaklarını kurutan, acele kamulaştırma ile birinci sınıf tarım arazilerini talan eden bir iktidarımız var. Konya Ilgın Çavuşçugöl köyünün bitişiğinde maden kömürü açılmasına izin veren binden fazla köylüyü insan yerine koymayan bir iktidarımız var. Su kaynakları yeterli olmayan ülkemizde ırmaklarımızın suları denizlere akarken seyreden bir iktidarımız var. Kış aylarında metropol illerimiz başta olmak üzere onlarca şehrimizde doğalgaz olmasına rağmen kömür kokusu solutan bir iktidarımız var” şeklinde konuştu. “5 İL HARİÇ, BÜTÜN İLLERİMİZİN HAVASI KİRLİ” Temiz Hava Hakkı Platformunun 2019 yılı verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yokuş, şunları söyledi:  “Türkiye’nin 81 ili içinde sadece 5 ilin havası Dünya Sağlık örgütü değerlerine göre temiz bu iller; Tunceli, Ardahan, Artvin, Rize ve Bitlis. Diğer tüm iller hava kirliliği yaşıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu araştırmasına göre Türkiye’de Hava Kirliğine bağlı ölümlerin trafik kazalarındaki ölümlerin 7 katı olduğunu, ayrıca Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği limitlere hava temizliğimizi çıkarabilseydik Türkiye’de ölümler yüzde 13 azalacağı belirtiliyor. 12 İlde 2 bin kişi ile yapılan ‘Türkiye’deki hava kirliliği algısı’ araştırmasına katılanların yüzde 39’u Hava kirliliği Türkiye’nin en büyük çevre sorunu olarak tanımlıyor. Yine bu araştırmada her 10 kişiden 8’i her geçen yıl hava kirliliğinin arttığını düşünüyor.”
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Temiz Hava Hakkı Platformunun verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yokuş, “Türkiye’nin 81 ili içinde sadece 5 ilin havası Dünya Sağlık örgütü değerlerine göre temiz. Bu iller; Tunceli, Ardahan, Artvin, Rize ve Bitlis. Diğer tüm iller hava kirliliği yaşıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu araştırmasına göre Türkiye’de Hava Kirliğine bağlı ölümler trafik kazalarındaki ölümlerin 7 katı” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, TBMM’de Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerine konuştu.

 

Ülkemizin dört bir yanında kanalizasyonların filtresiz olarak dere, ırmak ve barajlara  aktığını ifade eden Yokuş,  “Bu kanalizasyon suları dere, ırmak ve barajlarımızdan  tarım arazilerine akarken kimyasal atıklarla sularımız topraklarımız kirletilirken bu tabloyu görmeyip betonlaştırarak dokusunu bozdukları şehirlerimize millet bahçeleri yapan bir iktidarımız var. Dünyanın en çok atığını ithal etmemize izin veren bir iktidarımız var. Kendi atıklarımızın geri dönüşümü için hassasiyet göstermeyen bir iktidarımız var. Fabrika bacalarına filtre takılmasına gerek görmeyen bir iktidarımız var. Doğalgaz kullanan metropol illerimiz başta olmak üzere Türkiye genelinde halka her yıl 2 milyon ton kömür dağıtan Çevre ve İnsan sevgisi olmayan bir iktidarımız var” dedi.

“KÖMÜR KOKUSU SOLUTAN BİR İKTİDARIMIZ VAR”

İktidar sıralarına Konya’nın Ilgın İlçesinde tarım arazilerine kömür madeni açılmasını da hatırlatan Yokuş, “Maden için Ormanları ve su kaynaklarını kurutan, acele kamulaştırma ile birinci sınıf tarım arazilerini talan eden bir iktidarımız var. Konya Ilgın Çavuşçugöl köyünün bitişiğinde maden kömürü açılmasına izin veren binden fazla köylüyü insan yerine koymayan bir iktidarımız var. Su kaynakları yeterli olmayan ülkemizde ırmaklarımızın suları denizlere akarken seyreden bir iktidarımız var. Kış aylarında metropol illerimiz başta olmak üzere onlarca şehrimizde doğalgaz olmasına rağmen kömür kokusu solutan bir iktidarımız var” şeklinde konuştu.

“5 İL HARİÇ, BÜTÜN İLLERİMİZİN HAVASI KİRLİ”

Temiz Hava Hakkı Platformunun 2019 yılı verilerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yokuş, şunları söyledi:

 “Türkiye’nin 81 ili içinde sadece 5 ilin havası Dünya Sağlık örgütü değerlerine göre temiz bu iller; Tunceli, Ardahan, Artvin, Rize ve Bitlis. Diğer tüm iller hava kirliliği yaşıyor. Temiz Hava Hakkı Platformu araştırmasına göre Türkiye’de Hava Kirliğine bağlı ölümlerin trafik kazalarındaki ölümlerin 7 katı olduğunu, ayrıca Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği limitlere hava temizliğimizi çıkarabilseydik Türkiye’de ölümler yüzde 13 azalacağı belirtiliyor. 12 İlde 2 bin kişi ile yapılan ‘Türkiye’deki hava kirliliği algısı’ araştırmasına katılanların yüzde 39’u Hava kirliliği Türkiye’nin en büyük çevre sorunu olarak tanımlıyor. Yine bu araştırmada her 10 kişiden 8’i her geçen yıl hava kirliliğinin arttığını düşünüyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (