Mistik Müzik Festivali’nde Orta Asya Rüzgarı Esti
Mistik Müzik Festivali’nde Orta Asya Rüzgarı Esti
Hazreti Mevlana'nın 812'nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "16'ncı Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali" nin 2’nci gününde, Tuva Cumhuriyeti’nden Huun Huur Tu Topluluğu sahne aldı.
Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde düzenlenen festivalin 2'nci gününde, Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu'nda müzikseverlerle bir araya gelen Huun Huur Tu Topluluğu, geleneksel “kaylama” müziğini dinleyicilerin beğenisine sundu. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin yanı sıra Konya'da eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin de ilgi gösterdiği konserde topluluk, yöresel kıyafetler ve çalgılar kullanarak, Orta Asya’da "çok perdeli ses çıkarma" tekniğiyle başlayan geleneksel Tuva müziğini müzikseverlerle buluşturdu. Konser salonunu hınca hınç dolduran sanatseverler de zaman zaman alkışla tempo tutarak ezgilere eşlik etti. Programın sonunda Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, katılımlarından dolayı Huun Huur Tu Topluluğuna teşekkür ederek, ney ve kültürel yayınlardan takdim etti.
Kaylama geleneği ile kadim akustik çalgıları bir arada kullanan ilk topluluklardan biri olan Hunn-Huur-Tu, sergilediği sahne performansıyla dünyanın dört bir tarafındaki dinleyicilerine Tuva'nın kadim gelenekleriyle tanışma fırsatına sunuyor. Topluluk, BBC tarafından 2004 yılında düzenlenen Dünya Müzik Ödülü'ne de aday gösterilmişti.
Sesin Sanata Dönüşümü “Kaylama”
Altay Türkleri'nde kullanıldığı şekliyle “kaylama” Orta Asya'nın pek çok bölgesinde "çok perdeli ses çıkarma" yöntemi olarak bilinmekte ve özellikle de hayvancılık yapan göçebeler tarafından uzak mesafelerden haberleşmek amacıyla kullanıldığı iddia edilmekte. Tuva, Orta Asya'nın bütün halkları tarafından bilinen kaylamanın bir sanata dönüştürüldüğü Moğolistan yakınlarında küçük bir bölge. Önceden doğal bir haberleşme yolu ve dini bir araç olarak işlev gören kaylama, üçüncü bir işlevi daha kazanarak zamanla müzik tekniği haline geldi.
Mistik Müzik Festivali, 30 Eylül’e Kadar Devam Edecek
Festival kapsamında düzenlenecek diğer konserlerde; 24 Eylül’de Davlatmand Kholov (Tacikistan), 26 Eylül’de Nassıma Chabane (Cezayir), 27 Eylül’de Sokratis Sinapoulos ve Derya Türkan (Yunanistan), 28 Eylül’de Jon Georg Balke (Norveç) ve 29 Eylül’de Akhmed Akhmedov (Rusya-Dağıstan) Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda sahne alacak. İranlı sanatçı Ali Reza Ghorbanı’nın konseri ise 25 Eylül’de Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 16. Mistik Müzik Festivali, 30 Eylül Pazartesi günü TRT tarafından Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleştirilecek “Seher Yeli” özel konseri ile son bulacak. Müzik severler, konser davetiyelerini ücretsiz olarak MKM ve SKM’deki iletişim merkezlerinden temin edebilecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.