( (

ABD: Dost mu, Düşman mı?

Gündem 10.09.2019 - 21:50, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

ABD: Dost mu, Düşman mı?

Türk Amerikan ilişkileri belki de son dönemin en kritik virajından geçiyor. Ankara Suriye’de güvenli bölge kurulmasını, ABD’nin PYD ile bağlantısını kopartmasını veya en azından zayıflatmasını, Türkiye ile işbirliği yapmasını ve Türkiye’deki Suriye’li mültecilerin bir bölümünün kurulacak güvenli bölgeye gönderilmesini istiyor. Bu nedenle aylardır Amerika Birleşik Devletleri ile müzakere ediyor.
Müzakereler sırasında yaşanan gerginlik yapılan açıklamalara da yansıyor. Amerika Birleşik Devletleri kimi zaman terör destekçisi oluyor kimi zaman Türkiye’nin müstesna stratejik ortağı.  Hatta üslup farkı bazen aynı gün içinde yapılan farklı açıklamalarda da çok net bir biçimde kendisini ortaya koyuyor. Son örnek bugünden. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Ticaret Bakanı’nı Beştepe’de kabulünde yaptığı konuşmada, ABD ile ilişkilerin önemine vurgu yaparak ABD Başkanı Donald Trump’tan defalarca, ‘ Dostum Başkan Trump’ diye bahsetti. Hemen hemen aynı saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı konuda görüşlerini açıkladı. ABD’den ‘sözde müttefik’ diye bahseden Çavuşoğlu, ABD’nin tıpkı Mümbiç’te olduğu gibi Türkiye’yi oyaladığını, verdiği sözleri tutmadığını ve terör örgütlerinden bağımsız hareket edemediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün ABD Ticaret Bakanını Beştepe’de kabulünde bir konuşma yaptı. Konuşmasında ısrarla vurguladığı nokta ABD Başkanı Trump ile olan samimi ve dostluğa dayanan ilişkisi oldu. İşte o konuşmadan satır başları;  “Dostum Başkan Trump ile samimi ve güçlü bir ilişkimiz var. Gerek bölgesel gerek iki ülkeyi ilgilendiren meselelerde sürekli temas halindeyiz. Önümüzdeki günlerde bu diyalogu sayın Trump’ın ziyareti ile taçlandıracağımıza inanıyorum… Güvenli bölge çalışmalarına başladık. Amerika’dan beklentimiz müttefikliğimize yakışır şekilde terörle mücadelemizde ve sığınmacıların huzurla evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturma çabalarımızda yanımızda olmalarıdır” Erdoğan konuşmasında, YPG’ye yapılan silah yardımına da değindi ve bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini de sözlerine ekledi. Ancak hemen hemen aynı saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’yi çok sert sözler ile eleştirdi, ‘sözde’ müttefik olmakla suçladı. Ankara’da Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu,” ABD’nin oyalama sürecine girmek istediğini görüyoruz. Bir terör örgütünden bağımsız hareket edemeyen sözde müttefikten bahsediyoruz. Atıldığı ya da atıldığı söylenen adımlar kozmetik adımlardır. Bizimle ‘kozmetik adımlar’ atarken YPG/PKK’ya destek vermeye devam ediyor. ABD bu teröristlerle güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor. İşbirliğinden sonuç çıkmazsa bu bölgelere gireriz. ABD Münbiç’te verdiği sözleri tutmamıştır. İkinci bir Münbiç olmaması için uyarılarımızı yaptık” dedi. Açıklamalar konunun uzmanlarında da soru işaretlerine neden oluyor. Onlardan biri Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz. Yavuz resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Fırat’ın doğusunda güvenli bölge konusunda CB Erdoğan, durumun olumsuzluğunu anlatırken, MSB Akar olumlu bir anlatı içinde. Bu nasıl iş? Anlayan bir yetkili açıklasa da bu çelişkiyi çözsek!” dedi. Ahmet Yavuz@yvzah     Fırat’ın doğusunda güvenli bölge konusunda CB Erdoğan, durumun olumsuzluğunu anlatırken, MSB Akar olumlu bir anlatı içinde. Bu nasıl iş? Anlayan bir yetkili açıklasa da bu çelişkiyi çözsek!
Türk Amerikan ilişkileri belki de son dönemin en kritik virajından geçiyor. Ankara Suriye’de güvenli bölge kurulmasını, ABD’nin PYD ile bağlantısını kopartmasını veya en azından zayıflatmasını, Türkiye ile işbirliği yapmasını ve Türkiye’deki Suriye’li mültecilerin bir bölümünün kurulacak güvenli bölgeye gönderilmesini istiyor. Bu nedenle aylardır Amerika Birleşik Devletleri ile müzakere ediyor.

Müzakereler sırasında yaşanan gerginlik yapılan açıklamalara da yansıyor. Amerika Birleşik Devletleri kimi zaman terör destekçisi oluyor kimi zaman Türkiye’nin müstesna stratejik ortağı.  Hatta üslup farkı bazen aynı gün içinde yapılan farklı açıklamalarda da çok net bir biçimde kendisini ortaya koyuyor.

Son örnek bugünden.

Cumhurbaşkanı , ABD Ticaret Bakanı’nı Beştepe’de kabulünde yaptığı konuşmada, ABD ile ilişkilerin önemine vurgu yaparak ABD Başkanı Donald Trump’tan defalarca, ‘ Dostum Başkan Trump’ diye bahsetti. Hemen hemen aynı saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı konuda görüşlerini açıkladı. ABD’den ‘sözde müttefik’ diye bahseden Çavuşoğlu, ABD’nin tıpkı Mümbiç’te olduğu gibi Türkiye’yi oyaladığını, verdiği sözleri tutmadığını ve terör örgütlerinden bağımsız hareket edemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün ABD Ticaret Bakanını Beştepe’de kabulünde bir konuşma yaptı. Konuşmasında ısrarla vurguladığı nokta ABD Başkanı Trump ile olan samimi ve dostluğa dayanan ilişkisi oldu. İşte o konuşmadan satır başları; 

“Dostum Başkan Trump ile samimi ve güçlü bir ilişkimiz var. Gerek bölgesel gerek iki ülkeyi ilgilendiren meselelerde sürekli temas halindeyiz. Önümüzdeki günlerde bu diyalogu sayın Trump’ın ziyareti ile taçlandıracağımıza inanıyorum… Güvenli bölge çalışmalarına başladık. Amerika’dan beklentimiz müttefikliğimize yakışır şekilde terörle mücadelemizde ve sığınmacıların huzurla evlerine dönebilecekleri güvenli bölgeler oluşturma çabalarımızda yanımızda olmalarıdır”

Erdoğan konuşmasında, YPG’ye yapılan silah yardımına da değindi ve bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini de sözlerine ekledi.

Ancak hemen hemen aynı saatlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’yi çok sert sözler ile eleştirdi, ‘sözde’ müttefik olmakla suçladı. Ankara’da Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ile ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu,” ABD’nin oyalama sürecine girmek istediğini görüyoruz. Bir terör örgütünden bağımsız hareket edemeyen sözde müttefikten bahsediyoruz. Atıldığı ya da atıldığı söylenen adımlar kozmetik adımlardır. Bizimle ‘kozmetik adımlar’ atarken YPG/PKK’ya destek vermeye devam ediyor. ABD bu teröristlerle güvenli bölge oluşturmaya çalışıyor. İşbirliğinden sonuç çıkmazsa bu bölgelere gireriz. ABD Münbiç’te verdiği sözleri tutmamıştır. İkinci bir Münbiç olmaması için uyarılarımızı yaptık” dedi.

Açıklamalar konunun uzmanlarında da soru işaretlerine neden oluyor. Onlardan biri Emekli Tümgeneral . Yavuz resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Fırat’ın doğusunda güvenli bölge konusunda CB Erdoğan, durumun olumsuzluğunu anlatırken, MSB Akar olumlu bir anlatı içinde. Bu nasıl iş? Anlayan bir yetkili açıklasa da bu çelişkiyi çözsek!” dedi.

 

Fırat’ın doğusunda güvenli bölge konusunda CB Erdoğan, durumun olumsuzluğunu anlatırken, MSB Akar olumlu bir anlatı içinde.
Bu nasıl iş?
Anlayan bir yetkili açıklasa da bu çelişkiyi çözsek!

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (