( (

Konya TYB ‘de ‘‘Başkanlık Sistemi’’ Konuşuldu

Gündem 03.10.2016 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:22
 

Konya TYB ‘de ‘‘Başkanlık Sistemi’’ Konuşuldu

Tanıyıcı insan birlikte yaşamak zorundadır. Birlikte yaşamak siyaseti ve yönetim felsefesini gerektirir. İlkçağ filozoflarından itibaren insanlar nasıl bir yönetim şekli iyidir, kim yönetmelidir sorusunu sormuş ve “Bilge Kral” anlayışını benimsemişlerdir. İslâm âlimleri de  sultanın istişare etmesi ve denetlenmesi gerektiğini savunmuşlardır. Yönetimde asıl olan yöneticinin denetlenmesi ve düzeltilmesidir. 17.yüzyılda İngiltere’de parlamenter sistem doğmuş ve giderek parlamentonun yetkisi artmıştır, kral ise sembolik duruma düşmüştür. Şaban Tanıyıcı başkanlık sistemi ilk defa ABD de görülmüştür. Amerika bağımsız olduktan sonra Amerikan halkının çıkarlarını korumak, farklı sosyal sınıfların taleplerini karşılamak için güçlü bir başkan ve başkanı denetleyen senato ve kongre açılmıştır. Aslında başkanın yetkileri sanıldığı gibi çok değildir. Güçlerin dengesinden ve uyumundan oluşur. Başkanlık sistemi denilince eyalet sisteminin anlaşılması da yanlıştır. Başkanlık sistemi sistemi tek tip değildir. Amerikan modelinden hareketle Güney Amerika ülkeleri başkanlık sistemini farklı şekillerde uygulamışlardır. Özellikle kriz olmasın diye başkanın yetkileri artırılmıştır. İyi yönetim ülkede demokrasi ve istikrarı sağlayan yönetimdir. Siyasetin amacı sorun çözmektir. Sistemi kilitlememek şartıyla başkalık sistemi iyidir. Türkiye’de seçim sistemini değiştirmek ve anayasal düzenlemeler yapılarak başkanlık sistemine geçilebilir dedi. Prof. Dr. Şaban Tanıyıcı sorulara cevap verdikten sonra konuşmasını tamamladı. TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu,  TYB Konya Şubesi Başkan Vekili ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, TYB Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Biçer, Basın Enformasyon İl Müdürü Uz. Cemil Paslı, yazarların ve öğrencilerin katıldığı programda konuşmacı Pof. Dr. Şaban Tanıyıcı’ya günün anısına Katılım Belgesini TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu takdim etti.

Tanıyıcı insan birlikte yaşamak zorundadır. Birlikte yaşamak siyaseti ve yönetim felsefesini gerektirir. İlkçağ filozoflarından itibaren insanlar nasıl bir yönetim şekli iyidir, kim yönetmelidir sorusunu sormuş ve “Bilge Kral” anlayışını benimsemişlerdir. İslâm âlimleri de  sultanın istişare etmesi ve denetlenmesi gerektiğini savunmuşlardır. Yönetimde asıl olan


yöneticinin denetlenmesi ve düzeltilmesidir. 17.yüzyılda İngiltere’de parlamenter sistem doğmuş ve giderek parlamentonun yetkisi artmıştır, kral ise sembolik duruma düşmüştür.


Şaban Tanıyıcı başkanlık sistemi ilk defa ABD de görülmüştür. Amerika bağımsız olduktan sonra Amerikan halkının çıkarlarını korumak, farklı sosyal sınıfların taleplerini karşılamak için güçlü bir başkan ve başkanı denetleyen senato ve kongre açılmıştır. Aslında başkanın
yetkileri sanıldığı gibi çok değildir. Güçlerin dengesinden ve uyumundan oluşur. Başkanlık sistemi denilince eyalet sisteminin anlaşılması da yanlıştır. Başkanlık sistemi sistemi tek tip değildir.


Amerikan modelinden hareketle Güney Amerika ülkeleri başkanlık sistemini farklı şekillerde uygulamışlardır. Özellikle kriz olmasın diye başkanın yetkileri artırılmıştır. İyi yönetim ülkede demokrasi ve istikrarı sağlayan yönetimdir. Siyasetin amacı sorun çözmektir.
Sistemi kilitlememek şartıyla başkalık sistemi iyidir. Türkiye’de seçim sistemini değiştirmek ve anayasal düzenlemeler yapılarak başkanlık sistemine geçilebilir dedi. Prof. Dr. Şaban Tanıyıcı sorulara cevap verdikten sonra konuşmasını tamamladı.


TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu,  TYB Konya Şubesi Başkan Vekili ve Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, TYB Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Biçer, Basın Enformasyon İl Müdürü Uz. Cemil Paslı, yazarların ve öğrencilerin katıldığı programda konuşmacı Pof. Dr. Şaban Tanıyıcı’ya günün anısına Katılım Belgesini TYB Konya Şubesi Başkanı M. Ali Köseoğlu takdim etti.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (