( (

Almanya’da Türk İzleri” Konulu Konferans Yapıldı

Dünya 19.03.2019 - 00:00, Güncelleme: 21.03.2023 - 03:23
 

Almanya’da Türk İzleri” Konulu Konferans Yapıldı

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen programa; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Erbay, Dr. Latif Çelik, Turizm Fakültesi Sekreteri Mustafa Kırbıyık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  Açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, “İkinci dünya savaşından sonraki süreçte şekil veren Avrupa’da özellikle Almanya’da ihtiyaç duyulan işçi gereksinimi nedeniyle 1961 yılından itibaren Türkiye’den Almanya’ya göçler başlamıştır. Bugün Dünya’da yaklaşık 6 milyon Türk kökenli vatandaşımız yaşamaktadır, Bunların yaklaşık 5 milyonu Avrupa’da yaşıyor ve 3 milyonu da Almanya’da yaşıyor ve bunların 1,5 milyonu çifte vatandaşlığa sahip ve 1,5 milyona sahip vatandaş Türkiye Cumhuriyeti kimliğine sahip. Göçmen sorunu bugün dünyanın temel sorunlarından bir tanesi ve biz Türkiye olarak geleneksel mirasa da uygun olarak Osmanlı’dan bugüne kadar dünyanın neresinde mazlum varsa nerede ırkçılık yaşanmışsa hepsine kucak açtık. Herkese de İslam’ın sevgisini hoşgörüsünü gösteriyoruz. Bizim devlet politikamızda insanlığımızda asla katliam yoktur ama maalesef göçmenlerin çok acılı hikâyeleri var” şeklinde konuştu. Program içeriği hakkında konuşan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, “ Avrupa’ya iş bulmak için gidenler daha sonra kalıcı hale dönüşüyor. Devamında sosyal kültürel farklı problemleri beraberinde getiriyor. Burada Dr. Latif Çelik bu konuda bizim için 1. elden kaynaktır. Uzun yıllar Almanya’da yaşamış ve bu sürede Türklerin problemleri ile ilgilenmiş. Yurt dışında Türkçe ve Almanca gazeteler çıkartmış ve büyük bir sosyal hizmet vermiş. Yani bizim için bir konsolos bir büyükelçi görevi görüyor” dedi. “Göçtürkler” konulu sunumu gerçekleştiren Dr. Latif Çelik, “Göçtürkler, deyince daha çok 1961’de Avrupa’ya göçen işçiler anlaşılıyor. Şimdi Almanya’da Türklerin izleri var. Bu izler günümüze kadar kalan izler. Zaman zaman bunlar daha da ilerde ortaya çıkacaktır. Almanya şu an için Türkler için gurbet değil oradaki Türklerin hiçbiri de gurbetçi değil ve Almanya artık Türklerin bir vatanı konumunda. Coğrafyayı vatan yapmak önce onu tatmaktır. Coğrafya vatan olursa oradaki insanlar mutlu olur. Mezar taşlarınıza kadar eğer mezarlarınızı da o ülkede kurabiliyorsanız o ülke gerçekten vatanınız olmuştur. Almanya’da 27 Büyük Türk Mezarlığı 80den fazla minareli cami ve sayısı belirsiz insanımızla beraber şuan Batı Avrupa’da yeni bir Türk yurdu olarak ortaya çıkmaktadır” diye bilgilerine aktardı. Programın sonunda Dr. Latif Çelik’e plaket takdim edildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşen programa; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Erbay, Dr. Latif Çelik, Turizm Fakültesi Sekreteri Mustafa Kırbıyık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


 Açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, “İkinci dünya savaşından sonraki süreçte şekil veren Avrupa’da özellikle Almanya’da ihtiyaç duyulan işçi gereksinimi nedeniyle 1961 yılından itibaren Türkiye’den Almanya’ya göçler başlamıştır. Bugün Dünya’da yaklaşık 6 milyon Türk kökenli vatandaşımız yaşamaktadır, Bunların yaklaşık 5 milyonu Avrupa’da yaşıyor ve 3 milyonu da Almanya’da yaşıyor ve bunların 1,5 milyonu çifte vatandaşlığa sahip ve 1,5 milyona sahip vatandaş Türkiye Cumhuriyeti kimliğine sahip. Göçmen sorunu bugün dünyanın temel sorunlarından bir tanesi ve biz Türkiye olarak geleneksel mirasa da uygun olarak Osmanlı’dan bugüne kadar dünyanın neresinde mazlum varsa nerede ırkçılık yaşanmışsa hepsine kucak açtık. Herkese de İslam’ın sevgisini hoşgörüsünü gösteriyoruz. Bizim devlet politikamızda insanlığımızda asla katliam yoktur ama maalesef göçmenlerin çok acılı hikâyeleri var” şeklinde konuştu.


Program içeriği hakkında konuşan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, “ Avrupa’ya iş bulmak için gidenler daha sonra kalıcı hale dönüşüyor. Devamında sosyal kültürel farklı problemleri beraberinde getiriyor. Burada Dr. Latif Çelik bu konuda bizim için 1. elden kaynaktır. Uzun yıllar Almanya’da yaşamış ve bu sürede Türklerin problemleri ile ilgilenmiş. Yurt dışında Türkçe ve Almanca gazeteler çıkartmış ve büyük bir sosyal hizmet vermiş. Yani bizim için bir konsolos bir büyükelçi görevi görüyor” dedi.


“Göçtürkler” konulu sunumu gerçekleştiren Dr. Latif Çelik, “Göçtürkler, deyince daha çok 1961’de Avrupa’ya göçen işçiler anlaşılıyor. Şimdi Almanya’da Türklerin izleri var. Bu izler günümüze kadar kalan izler. Zaman zaman bunlar daha da ilerde ortaya çıkacaktır. Almanya şu an için Türkler için gurbet değil oradaki Türklerin hiçbiri de gurbetçi değil ve Almanya artık Türklerin bir vatanı konumunda. Coğrafyayı vatan yapmak önce onu tatmaktır. Coğrafya vatan olursa oradaki insanlar mutlu olur. Mezar taşlarınıza kadar eğer mezarlarınızı da o ülkede kurabiliyorsanız o ülke gerçekten vatanınız olmuştur. Almanya’da 27 Büyük Türk Mezarlığı 80den fazla minareli cami ve sayısı belirsiz insanımızla beraber şuan Batı Avrupa’da yeni bir Türk yurdu olarak ortaya çıkmaktadır” diye bilgilerine aktardı.


Programın sonunda Dr. Latif Çelik’e plaket takdim edildi.


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ipekyoluhaber.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
( (