Zeugma Müzesi̇'nde Kayıp 302 Eser Olayı Esrarını Koruyor
MÜZELERDEN TARIHI ESERLER KAÇıRıLDı Mı?
Gaziantep Zeugma Müzesi’nde görevli arkeolog Merve Kaçmış, tayini çıkan personelden kalan 9 bin eserlik zimmet devrini eksik eserler olmasından dolayı kabul etmedi. Ancak iddiaya göre müze yönetimi numarasız 100 eserin karşılaştırılması yapılmadan zimmet edilmesi için Merve Kaçmış’a baskı uyguladı. Merve’de kendisine uygulanan mobbinge dayanamayıp Diyarbakır’da yaşadığı apartmanın sekizinci katından atlayıp intihar etmişti. Merve’nin intiharı sonrası soruşturma başlatılmış, müzelerden tarihi eserler kaçırıldı mı soruları da gündeme geldi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ne yönelik bazı iddiaları gündeme getirdi. Müzede çok değerli sanat eserlerinin yer aldığını vurgulayan Emir, “buradaki bazı eserlerin envanterde olmadığı, çalındığı, kopyası bırakılarak aslının alındığı ve ilgililerin bu duruma seyirci kaldığına” yönelik iddialar bulunduğunu söyledi.Bu konuyu mercek tuttuklarını anlatan Emir, Müzeye ilişkin 2007 tarihli son raporda 3 bin 559 sanat eserinin eksiksiz yer aldığının belirtildiğini aktardı. CHP’li Emir, elindeki belgeleri göstererek, daha sonraki dönemde envanterde kayıtlı 493 sanat eserinin Müzede bulunmadığına yönelik bir rapor bulunduğunu dile getirdi.
302 ESERIN NEREDE OLDUĞU BILINMIYOR
Bunun üzerine oluşturulan bir komisyonun bazı eserlerin envanterde bulunmadığına yönelik rapor hazırladığını belirten Emir, “Resim ve Heykel Müzesi envanterindeki 302 eserin nerede olduğu bilinmiyor. Bu sanat eserleri bizim milli değerlerimiz, çok önemli sanatçılarımızın paha biçilemeyecek eserleri” diye konuştu.7 Kasım 2019’da Kültür ve Turizm Bakanlığına iletilmek üzere Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdiklerini anlatan Emir, “Hala bir cevap verilmedi. Muhtemelen verecek cevapları yok” dedi. “Paha biçilemez” olarak nitelendirdiği ve nerede olduğunun bilinmediğini söylediği eserlerin fotoğraflarını gösteren Emir, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve İbrahim Çallı’nın eserlerinin de bunların arasında bulunduğuna dikkati çekti. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki kayıp eserlerden 170’inin bir müze çalışanı tarafından 2005-2008 yılalrı arası çalınarak bir işadamına verildiği ve sahte belgelerle satıldığı ortaya çıkmıştı.
‘BEN YAPMADIM, MASUMUM’
Merve Kaçmış tarafından intihardan önce yazılan ve soruşturma dosyasına giren bir not da dava dosyasına girdi. Ailenin avukatı Aslı Pasinli, “Merve’nin intihardan önce bırakmış olduğu notu dosya içinden gördük. Fakat yazı oldukça bulanıktı. Ama notta işyerine bir atıf olduğu açık ifadelerden belli. İlk cümlesi ‘Ben yapmadım, masumum. Her yerde kameralar var, izleyince göreceksiniz’ diye başlayan ve işyerinde yaşanan olaya ilişkin 4-5 cümlelik bir not. Devam eden cümleler okunamıyordu. Yazının çözümlenmesini de talep edeceğiz” dedi.