Türkiye’nin Uluslararası Kahve Uzmanları, KOP Desteğiyle Konya’da Yetişiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından KOP Sosyal Gelişim Programı (KOP SOGEP) kapsamında finanse edilen ‘KOP ile Hizmet Sektöründe Mesleki Gelişim Projesi’nde sertifika heyecanı yaşandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile yürütülen projede; kahve sektöründe çalışan gençler, Turizm Fakültesi öğrencileri, ev hanımları, engelliler ve kahve seven vatandaşların katıldığı Barista (Kahve Uzmanlığı) eğitimini tamamlayan kursiyerler uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalarına kavuştu.

 

“KOPSOGEP’le İnsan Hayatına Dokunuyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mali destekleri kapsamında KOP İdaresi tarafından finanse edilen, hizmet sektöründe özellikle mesleki gelişimle alakalı projelere her zaman destek olmaya devam edeceklerini söyleyen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, mesleki eğitim ve yetkinliğin artırılmasının özellikle hizmet sektöründe ihtiyaçların karşılanması, nitelikli personelin yetiştirilmesi anlamında çok önemli bir konu olduğunu belirterek; “Bu konuda gerek Necmettin Erbakan Üniversitemizin gerekse Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizin gösterdikleri iş birlikleri ile güzel bir projenin hayata geçirilmesinden dolayı son derece mutluyuz. Hizmet sektörü; bankacılıktan tutun, eğitim ve sağlığa kadar çok geniş bir alanı kapsayan sektör. Bu konuda işletmelerimizin sürdürülebilirliğini ve karlılığını devam ettirebilmeleri için ürün kalitesinin belli bir standardı yakalamış olması beklenen bir husustur. Ancak çok daha önemli beklenti, üretilen ürünlerin sunulurken yüksek bir hizmet kalitesi ile sunulmasıdır. Bu iki önemli konuyu birleştirdiğimiz zaman özellikle yiyecek ve içecek sektöründeki kalite kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Genç ve kadın öncelikli eğitimlerimizde alınan sertifikaların uluslararası geçerliliğe sahip olması da bizler için ayrı bir mutluluk” ifadesini kullandı.

 

“Kahvenin Felsefesini de Bilmeliyiz”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızrak, eğitim hizmetinin hem insan hem de toplum hayatının vazgeçilmez parçalarından birisi olduğunu, ‘Beşikten, mezara kadar ilim öğreniniz’ düsturuna sahip bir toplum olarak hayat boyu eğitim ve öğretimin takipçisi olduklarını söyleyerek “Bu konuda üniversitelerimiz çok önemli görevler üstlenmeli. Çünkü buralar topluma açılan en büyük pencereler. Tabi biz eğitim denince klasik, konvansiyonel eğitimi anlıyoruz, halbuki üniversiteler 7 gün 24 saat topluma bilgi üreten, toplumun ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayan kurumlardır. Ancak burada da kamu kurumları veya sanayi ile olan iş birlikleri tüm paydaşları daha güçlü hale getiriyor. Kahve deyince benim aklıma kahvenin sosyolojisi geliyor. Herkesin malumu kahve bizim kültürümüzde önemli bir simge. ‘Gel bir kahve içelim mi?’ dendiğinde bir sorununu dile getirecek ve buna çare arayan kişilerin ortak paydasıdır kahve ve tüm bunlarla birlikte ekonomik bir değeri olan üründür. Çok enteresandır, kahve gelişmiş ülkelerde çok tüketilirken, az gelişmiş ülkelerde çok üretilmektedir ve markalaşmanın ve siyasallaşmanın da ayrı bir göstergesidir. Bu kadar çok yönlü bir ürünün hazırlanması metotlarını kursiyerlerimiz burada öğrenirken felsefesini ve sosyolojisini de öğrenmeleri gerekir diye düşünüyorum. Bu eğitim faaliyetine destek veren KOP İdaresi Başkanlığına ve proje ortağımız Konya Esnaf ve Sanatkarları Odası Birliğine çok teşekkür ediyorum” dedi.  

 

“Verdiğimiz Eğitim Türkiye’de Bir İlk”

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise Barista, diğer adıyla Kahve Uzmanlığı eğitiminin Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığını belirterek; “Yiyecek, içecek sektörünün ihtiyaç duymuş olduğu kahve ve soft içecek hazırlayacak kişilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla KOP İdaremiz ve Necmettin Erbakan Üniversitemizle birlikte Türkiye'de bir ilk olan Kahve Uzmanlığı (BARİSTA) Eğitim projesini hayata geçirdik. KOP İdaremize ve üniversitemize teşekkürlerimi sunuyorum. Yiyecek ve içecek sektöründe dolayısıyla tüm gıda işi ile uğraşan hizmet sektöründe kalifiye elemana ihtiyacımız bulunmaktadır. Bu projeye başlarken kendi ihtiyaçlarımızı belirleyip bu yönde adım atabilmek adına başladık. Yabancı terimi ile Barista, yerli ifadesi ile Kahve Uzmanı yetiştirmeyi amaçladığımız bu ortamdan yetişen çocuklarımız, uluslararası geçerliliğe sahip sertifikaları ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kalifiye eleman olarak çalışma imkanına sahip olabilecekler. Eğitimlerde kursiyerlere latte, cappuccino, espresso, mocha, macchiato gibi kahve çeşitlerinin yapımıyla ilgili teorik ve uygulamalı bilgiler verildi. Ayrıca eğitim gören kursiyerlere üçüncü nesil kahve ekipmanları, sıcak ve soğuk bazlı kahve ürünlerinin gösterimi ve uygulaması da verildi. Haziran’da başlayan ilk kur eğitimlerinde başarılı olan kursiyerlerimizin sertifikalarını vererek önemli bir projeyi başlatmış olduk” şeklinde konuştu.

 

Barista eğitimi önümüzdeki günlerde yapılacak geniş katılımlı kurslarla devam edecek.