Selçuk’ta “Açık Bilim, Açık Erişim” Semineri Yapıldı

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa; Selçuk üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, konuşmacı olarak; İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Burnaz, İzmir Yüksek Teknoloji (İYT) Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal, Selçuk Üniversitesi ve bölge üniversitelerin dekanları, yüksekokul ve enstitü müdürleri, daire başkanları, akademik ve idare personeli ile öğrencileri katıldı.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Selçuk üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak, “Öncelikle İdlib’te hain bir saldırı sonucu şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Selçuk Üniversitesi öncülüğünde ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nin (UNİKOP) destekleriyle gerçekleştirilen Açık Bilim – Açık erişim Semineri’ne hepiniz hoş geldiniz. Dünyada hızla artan yayın sayısı ve yüksek ücretli abonelik bedelleri açık erişimi ve açık bilimi önemli bir hale getirmektedir. TÜBİTAK Açık Bilim Politikası ile ilgili metninde Açık Bilim ve Açık erişim ile ilgili tanımlamalar yapmakta ve TÜBİTAK ilkelerinden bahsetmektedir. Birçok kurum ve kuruluş tarafından bu konuda projeler başlattırılarak, ülkemizde açık erişiminin yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar yürütülmektedir.  Bizde bugün burada iki değerli konuğumuzun anlatımıyla konunun önemi, neler yapılması gerektiğini ya da neleri yapabileceğimizi değerlendirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Burnaz “Açık Bilim, Açık İnovasyon” konulu seminerini; İYT Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal ise “Açık Bilim” sunumunu gerçekleştirdi.

“Açık Bilim” konulu seminerini gerçekleştiren İYT Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal, “Açık Bilim” konulu gerçekleştirdiği sunumunda, “Daveti için hem KOP üniversitelerine hem de Selçuk Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Böyle bir davet ve bölge üniversitelerinin de bir araya gelmesi gerçekten çok önemli. Özellikle YÖK Başkanlığı tarafından son yıllardaki yapılan çalışmalar konunun önemini birazcık daha öne çıkarmaya başladı. Sizlerin yapacağı çalışmalar bizler için çok çok önemli burada her bir katılımcı artık bu konuda bir savunucu haline dönüşmesini umuyorum. Biliyorsunuz ki dünyadaki en önemli gelişmelerden biride Korona virüsü ve şuanda yayın evleri ve dünyadaki tüm bilim merkezleri ortak karar aldı herkes bu konuda sorunun çözümüne katkı sağlayabilecek her şeyi açma kararı aldı. Bu hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bütün makaleleri, tezleri eldeki bütün veriyi bir araya getirdi ve bütün dünyanın kullanımına açtı, çünkü bu çözümü kimin bulabileceği belli değil. Ama herkesin bu çözümü bulabilmesi için yayına, kaynağa ihtiyacı var. O yüzden Açık Erişim çok önemli, Açık Bilim çok önemli. Bu konuda neler yapılabileceğiyle ilgilide önerilerim de var, arşivin kurulması, politikanın oluşturulması ve bununda mutlaka kütüphanecilerinde rol alması çünkü iyi kayıt üretmek çok önemli, otoriter kaydı üretmek çok önemli, o yüzden de kütüphanecilerimiz güçlendirilmeli. Açık Bilim bir devrimdir, herkes için kabul etmesi, bir şeyi paylaşması kolay değil ama her devrimin zorlukları vardır. Bilimi özgür bırakmak ve daha çok paylaşmak için iş birliği ve güç birliği etme zamanı. Hayat çok kısa ve paylaşmaya değer” ifadelerini kullandı.

 

“Açık Bilim, Açık İnovasyon” konulu seminerini gerçekleştiren İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Burnaz, “Araştırmacının çıktıları içinde açık inovasyonla ilişkili bir deneyim paylaşımı ve bu paylaşımı özellikle açık inovasyona olan katkısı kapsamında konuşmaya çalışacağım. Açık erişim dediğimiz aslında yayınlara, verilere, yöntemlere açık erişim ve bunun inovasyona teşvik ettiği hem bilimsel olarak hem de uygulama alanında birçok noktada kanıtlanmış durumda. Erişilebilir veriyi kullanılabilir hale getirmek ve bu veriden araştırma geliştirme çalışmalarına, üretim geliştirme çalışmalarına katkı sağlamak, girdi desteği sağlamak ve aslında daha yukarıdan toplumsal katkıyı da düşündüğümüzde bir ticari ürüne, hizmete veya faydalı bir iş modeline dönüştürebilmek inovasyonun çok temelinde olan bir noktadır. Bilim dünyası artık veriyi paylaşım üzerinden ilerliyor. Veri nasıl paylaşırız ve bu paylaştığımız veriden ortak nasıl çözümlere doğru gideriz ve bu anlamda da açık bilimin temeli aslında verilerin erişilebilir, anlaşılabilir farklı paydaşlar tarafından değerlendirilebilir ve kullanılabilir olmasını sağlamak üzerinden ilerliyor” şeklinde konuştu.

 

Seminer sonunda Selçuk üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özdemir Koçak tarafından Prof. Dr. Şebnem Burnaz ve Gültekin Gürdal’a hediye takdim edildi. 

 

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.