Prof. Dr. Aydın: Eğitim, temel bir insan hakkı ve insanlaşma aracıdır
Eğitim-İş Konya Şubesinin Mimarlar Odası Konya şubesinin salonunda gerçekleştirdiği söyleşiye, Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, yönetim kurulu, sendika üyesi öğretmenlerle, İvriz Köy Enstitüsü ve öğretmen Okulu Mezunları Derneği Başkanı Mehmet Elibol, CHP Konya İl Yönetim kurulu üyeleri, ÇYDD Konya şubesi üyeleri ve davetliler katıldı.
Yazar- Akademisyen Prof. Dr. Ayhan Aydın konuşmasında eğitime her zaman ihtiyaç duyulduğunun üzerinde durarak, “Bir insanın bilgisizliğini anlayabilmesi için bile bilgiye ihtiyacı vardır. Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu? Yunus Emre, ‘İlim ilim bilmektir/ İlim kendin bilmektir/ O ki kendin bilmessin. Bu nice okumaktır’ diyor. Eğitimi tanımlayan bu eşsiz güzellikteki dizelerini şöyle tamamlıyor: ‘Okumanın manası kişi hakkı bilmektir.’ Gerçekte eğitimin amacı, umudu yeşertmek ve dolayısıyla hayatı güzelleştirmektir. Bugüne dek insanlık, üretkenliği, mutluluğu, neşeyi, kahkahayı, barışı, esenliği, hoşgörüyü, gönenci, artırmak ve erdemi yüceltmek için henüz eğitimden daha sihirli ve etkili bir yol bulabilmiş değildir. Bu bağlamda eğitim bir yandan yeni duygular, düşünceler yaratarak dünyamızı güzelleştirirken; öte yandan patent, know-how, marka ve yeni teknolojiler geliştirerek yaşamı kolaylaştırır. Buna göre eğitim, sevgidir, barıştır, aşktır, bilgelik ve hayal gücüdür. Eğitim bize sadece dünyayı anlamak ve açıklamak için değil, daha güzel bir dünya yaratmak için de derin bir bilgelik ve hayal gücü kazandırabilir. Kendimizi ve başkalarını tanımanın ve anlamanın en iyi yolu da eğitimden geçer. Parlamento toplumun ortalamasını yansıttığına göre, meclis kanun fabrikası gibi çalışıp yasa üretse de, kültür ve ahlaki boyutlardaki açıklar kapanmadığı gibi sorunlarda çözülmüyor.. Demokrasinin ahlak ve kültür boyutu ise, kanunla değil, toplumsal eğitimle düzeltilebilir. Esasen sorunlar yasayla değil, eğitimle çözülür. Bazı ülkelerde yazılı bir anayasa metninin bile olmadığını anımsayalım. Sorun nerede? Elbette Cumhuriyet döneminde, eğitimde önemli gelişmeler kaydedilmiş toplumsal, ekonomik, sosyal, kültürel kalkınmada eğitim bir katalizör olarak ciddi katkılar sağlamıştır. Son dönemde eğitim yönetiminde beceri ve öngörü eksikliği, kaynakların önemli bir bölümünün heba edilmesine neden olmuştur” dedi.
Eğitim, popülizm yapılacak bir alan değildir
Prof. Dr. Ayhan Aydın eğitimin popülizm yapılacak bir alan olmadığını dikkat çekerek, “Dünya Değerler Atlası Araştırması verilerine göre, İsveç’te her 10 kişiden 8’i diğerine güvenirken, Türkiye’de ise her 10 kişiden sadece 1’i diğerine güvenmektedir. Araştırma sonuçları yeterince açık ve anlaşılır. Eğitim, popülizm yapılacak bir alan değildir. Eğitim, temel bir insan hakkı ve insanlaşma aracıdır. Piyasalaşan eğitim ve itibarsızlaşan üniversite diplomaları eğitime saygıyı artırabilir mi? Sınavlarda düşen net doğru yanıt oranları, gerçekte anne babalar ve öğretmenler olarak hepimize verilen karne notlarıdır. Düne oranla daha düşük netlerle girilen üniversitelerden daha iyi doktorlar, öğretmenler mühendisler ve anne babalar yetişebilir mi? Özdemir Asaf bir şiirinde, “renkler kirlenmeye karar verince, birinciliği beyaz almış diyor’ Eğitimin rengi masumiyetin, içtenliğin, doğallığın rengi olan beyazdır. Lütfen çocuklarımıza daha iyi bir gelecek hazırlayalım. Masum değiliz hiçbirimiz sözündeki zarafet ve bilgelikle kendimizi sorgulayalım. Önce dünyanın en iyi öğretmenleri başta olmak üzere, en iyi mühendislerini, en iyi doktorlarını, en iyi anne babalarını, en iyi yurttaşlarını, en bilge, en şair, en şefkatli insanlarını yetiştirmek üzere çaba gösterelim. Bir toplumda herkes aynı şekilde düşünüyorsa, o toplumda gerçekte kimse düşünmüyor demektir, bu büyük bir günahtır” diye konuştu.
Eğitim ve eğitimin sorunları üzerine yapılan konuşmaların ardından, Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul Prof. Dr. Ayhan Aydın’a teşekkür ederek, bir plaket takdim etti.