İYİ Partili Yokuş: Zeytinlik Talanına İzin Veren Yönetmeliği Derhal Geri Alın

1 Mart 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle elektrik ihtiyacının karşılanması üzerine yürütülen madencilik faaliyetleri gerekçesiyle tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelen yerde madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve tesisin inşasına izin verilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı.

 

Yönetmelikle ile iktidara yandaş olan şirketlerin zeytinlik alanları istedikleri gibi yağmalamasının önünün açıldığını söyleyen kamuoyu, her geçen gün tepki göstermeye devam ediyor.

 

YOKUŞ, KONUYU MECLİSTE GÜNDEME TAŞIDI

Konuyu TBMM’de gündeme getiren İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, yönetmeliğin yasalara aykırı olarak düzenlendiğini belirterek duruma tepki gösterdi.

 

“YÖNETMELİK YASALARA AYKIRI”

“AK Parti iktidara geldiği günden bu yana rantiyecilik aşkına ormanlık alanlarımızın büyük bir bölümünü imara, madenciliğe ve turizme açarak dağlarımızı, taşlarımızı tarumar etmiştir; bununla da yetinmemiş gözünü zeytinliklerimize dikmiştir” diyen Fahrettin Yokuş, şunları söyledi:

“2003 ile 2017 yılları arasında zeytinliklerimizi maden sahasına çevirebilmek için Türkiye Büyük Millet Meclisine defalarca yasa tasarısı getirmiş ancak başarılı olamamıştı, şimdi ise keyfe keder devlet yönetimi anlayışıyla yasalarımıza aykırı olarak düzenlediği bir yönetmelikle zeytinliklerimizi madencilik faaliyetlerine açmıştır. 1 Mart 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, maden çıkarmak isteyen şirket, Bakanlıktan izin alarak vatandaşın tapulu zeytinliğine girerek kömür madeni çıkarabilecek, zeytin ağaçlarını sökebilecek, başka bir yere taşıyabilecek; sökülen zeytin ağaçlarının nereye taşınacağı ise belli değil, taşınma imkânı yoksa kesilecek. Madencilik faaliyeti bitince de şirket, güya talan ettiği zeytinlik alanlarına yeniden zeytin ağacı dikecekmiş. Garabete bakar mısınız? Ne uğruna? Bir avuç kömür madeni uğruna”    

 

“BU DÜZENLEME DERHAL GERİ ALINMALI”

Zeytinlik talanına kamu yararı kulpu takılmaya çalışıldığını kaydeden Yokuş, “Bu talan ve yağma düzenlemesine utanmadan kamu yararı kulpu takıyorlar. Her şeyi ters yüz etmekte oldukça mahir olan iktidar sahipleri, şimdi bu yalanı yutturmaya çalışıyorlar. Bilindiği gibi, zeytin ağaçları ortalama on yılda ekonomik ürün verebilir hâle geliyor. Ülkemizde 190 milyon civarında zeytin ağacı bulunuyor. Anadolu'muzun dört bir yanında asırlık, bin yıllık, iki bin yıllık hatta üç bin yıllık zeytin ağaçları var. Örnek mi? Manisa Kırkağaç'ta bin altı yüz elli yıllık zeytin ağacı hâlen yılda 250 kilo zeytin verebiliyor.  Maden lobileri ve müteahhitler para kazansın diye girdiğiniz bu yolun sonu karanlıktır. Bu yönetmelik doğaya, çevreye ve insan sağlığına geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verecektir. Bu düzenleme sadece zeytin üreticilerini değil, ülkemizin ekonomik ve çevresel olarak kayıplarına da sebep olacaktır. ÇED raporlarına da aykırı olan bu düzenleme derhâl geri alınmalıdır” dedi.

 

 “BEREKETİ ORTADAN KALDIRIYORSUNUZ”   

 İYİ Parti olarak, yönetmeliğin iptali için Danıştay’a dava açtıklarını ifade eden Yokuş,  “Çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için, istikbalimiz için 85 milyon vatandaşımızı zeytinliklerimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Biz, ne pahasına olursa olsun ülkemizin ormanlarını, zeytinliklerini koruyacağız. Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de 6 ayette ve Yüce Peygamber'imizin hadislerinde zeytine, zeytin ağacına övgüler var. Nur suresi 35'inci ayette "Doğuya da batıya da ait olmayan, yağı neredeyse ateş dokunmasa bile ışık veren mübarek bir zeytin ağacından yakılır." ifadeleriyle zeytin ağacının kutlu ve bereketli olduğu anlatılır. Siz, Allah aşkına, Allah'ın ayetlerine de mi karşı geliyorsunuz? Bereketi ortadan kaldırıyorsunuz, farkında mısınız? Biliniz ki yaptığınız Gayretullah'a dokunur” ifadelerini kullandı.