Ekici’den Bakan Uraloğlu’na YHT Projesi Tepkisi: Konya İktidara Verdiği Desteğin Karşılığını Alamıyor!

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Konya’ya iktidar tarafından söz verilmesine rağmen yarım bırakılan ya da hiç başlanmayan projelerin peşini bırakmıyor.

Hasan Ekici, bu kez 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmeleri kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesi üzerine Gelecek Saadet Grubu adına söz aldı ve Yüksek Hızlı Tren projelerinin akıbetini Bakan Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

PROJENİN KONYA İÇİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Konya-Karaman-Mersin hızlı tren projesinin söz verildiği tarihte bitirilemediğini ve projenin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Konya-Karaman-Mersin hızlı tren projesinin Konya için önemine değinen Milletvekili Ekici, şunları söyledi:

“Bu proje, Konya’yı Mersin’e bağlayarak İç Anadolu’yu demiryoluyla denize açmayı hedefleyen önemli bir projedir. Bu proje tamamlandığında Konya'da üretilen sanayi ve tarım ürünleri düşük nakliye maliyetleriyle ve hızlı bir şekilde Mersin Limanına ulaştırılacak. Konya sanayimiz ve tarımımız Mersin Limanına bağlanarak uluslararası pazara açılacak ve önemli bir rekabet avantajı kazanacak. Bu önemli projenin ilk bölümü olan 136 km’lik Karaman-Ulukışla hattı dahi bitirilememiştir. Bu hat, şayet sözler tutulursa 2026’da bitirilecekmiş, Ulukışla - Mersin hattının ne zaman tamamlanacağı ise belirsiz.”

“NEDEN KESİN BİR TARİH VEREMİYORSUNUZ?”

Ekici, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’na “Konya, Karaman ve Ereğli ile beraber tüm İç Anadolu şehirlerinin Mersin Limanı’na hızlı trenle ulaşımı yıllardır neden sağlanamıyor? Konya-Karaman-Mersin hızlı tren projesi yıllardır neden bitmiyor?  Bu proje ne zaman bitecek? Neden kesin bir tarih veremiyorsunuz?” sorularını yöneltti. 

“HEMŞERİLERİMİZ HIZLI TRENİ DAHA UZUN YILLAR BEKLEYECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR”

İktidar tarafından unutulan bir diğer proje olan Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hızlı tren projesine de değinen Hasan Ekici, “Bu proje ilk açıklandığında Konya’yı ve diğer 4 ili heyecanlandıran bir projeydi.  5 ili birbirine bağlayacak olan ve 4 bölümden oluşan hızlı tren projesi ile Konya-Antalya arası 1 saat 15 dakikaya, Kayseri-Antalya arası da 2 saat 45 dakikaya düşecek. Bu proje ile Akdeniz’deki deniz turizmi İç Anadolu’daki inanç turizmi ile birleşecek, Konya’dan Antalya’ya, Nevşehir’e ya da Kayseri’ye hızlı trenle günübirlik seyahatler yapılabilecek. Genel Başkanımız Sn. Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde planlanan proje, Sn. Davutoğlu’nun başbakanlıktan ayrılmasından sonra maalesef diğer önemli projeler gibi Konyalılar için bir yılan hikâyesine dönmüştür. Neredeyse 10 yıldır gündemde olan bu projeye bir türlü başlanamamıştır. Temennimiz; gecikmiş de olsa belirtilen tarihlerde projelere başlanılması ve bitirilmesidir. Ancak açıklanan tarihlere bakınca maalesef hemşerilerimiz hızlı treni daha uzun yıllar bekleyecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. 

“KONYALI BU MUAMELEYİ HAK ETMİYOR”

Konya’nın iktidara verdiği desteğin karşılığını bulamadığını ifade eden Hasan Ekici, sözlerini şöyle noktaladı:

“Sn. Bakan’a Konyalılar adına tekrar seslenmek istiyorum. Sn. Bakan! Konya, iktidara yıllardır en yüksek desteği veren bir şehirdir. Ancak yukarıda açıklanan projeler de göstermektedir ki Konya bu desteğinin karşılığını yıllardır ihmal edilen, sürüncemede bırakılan projeler olarak almaktadır. Konyalı bu muameleyi haketmiyor. Bu nedenle Konya’nın projelerini biran önce tamamlayın.”