İl Kültür Müdürü Yarar: Ecdada Vazifemizi Yaptık
Konya Aydınlar Ocağı'nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta Konya İl Kültür Müdürü Abdüssettar Yarar, Türkiye Selçuklu Sultanlarının Naaşlarının Tanzimi Projesini anlattı. İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonundaki programda Yarar, bir dönem talan edilerek topluca atılan Sultan kemiklerinin sekiz yıllık titiz bir çalışma sonunda ayrılarak defin için hazır hale getirildiğini söyledi.
İl Kültür Müdürlüğüne ikinci defa atanmadan önce gittiği bir İran seyahatine dair bilgiler veren Yarar, “Bu seyahatimiz sırasında misafiri olduğumuz zat, o gece rüyasında Tuğrul beyi gördüğünü ve kendisine Konya’dan gelen misafire ikramda bulunmasını söylediğini anlattı. Bu hadiseden sonra, göreve gelmemiz halinde Selçuklu Sultanlarının kabirlerinin ihya edilmesiyle ilgili çalışma yapmaya karar verdik” dedi.
Göreve geldikten sonra dönemin Konya Valisi Yakup Bolat’a projeden bahsettiğini anlatan Yarar, “Sayın Valimiz tereddüt etmeden, projeye dair yazıyı hemen yazmamızı istedi ve 28 Şubat 2017’de proje teklifinde bulunduk. Böylece büyük bir sorumluluğu yerine getirmek üzere harekete geçmiş olduk” diye konuştu.
Alaaddin Cami avlusundaki bir Türbenin Hanedan kabirlerine ait olduğunu, diğerinin de aynı amaçla yapılmış ama defin yapılmadığını, buradaki mezarların bir dönem açılıp kemiklerin bir başka yere istiflenmesinin tarihe çok büyük saygısızlık olduğunu söyleyen Yarar, “Birinci aşamada kemikleri Alaaddin Camii avlusundaki türbeye nakledildi. Meram Tıp Fakültesinde sekiz binden fazla kemiğin tomografisi çekildi. Bilim adamlarından oluşturulan heyet DNA verilerini titizlikle inceleyerek sultanlara ait kemikleri tespit etti ve on üç sultan ile bir şehzadenin kemikleri kefenlendi. İlginç bir bir bilgidir; kabri Diyarbakır’da bilinen, 1. Kılıçarslan’da Aladdin camiindeki bu Türbeye defnedilmiş ve DNA’sını burada bulduk” diye konuştu.
28 Şubar 2023’de çalışmaların sonuçlarına dair bir sunum yaptıklarını da kaydeden Yarar, “Kimlik tespitlerinden sonra
Sultanlardan 1. Kılıçarslan, Melikşah, 1. Rükneddin Mesud, 2, Kılıçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gıyaseddin Mesud'un yüzü ve bedenlerinin gerçeğe uygun silikon heykellerine dönüştürüldüğünü, sultan kıyafetlerine ait kumaşların Bursa’da özel olarak dokutulduğunu da anlatan Yarar, “Büyükşehir Belediyemizin inşa ettiği Darü’l-Mülk Sergi Sarayı’nda Sultan heykellerini ziyarete açtık” dedi.
Kefenlenip defin için hazırlanan sultan naaşlarının Türbedeki yerlerine koyulması için, MHP Genel Başkanı devlet Bahçeli’nin ısrarla Devlet Töreni düzenlenmesini istediğini işaret eden Yarar, “Sayın Bahçeli bu programın Türk Cumhuriyeti Devlet Başkanlarının da katılmasını önerdi. Defin programı ilerleyen zamanda belli olacak” diyerek sözlerini sürdürdü.
Projeye başlarken heykelperestlik düşüncesiyle yola çıkmadıklarının altını çizen Yarar, Bu milletin dirisi de ölüsü de muazzezdir. Türkiye Selçuklu Devleti olarak tarihe geçen ecdadımızın kemikleri mezarlarından çıkarılarak atılmış ve köpeklere yem olmuş. Biz bu saygısızlığı ortadan kaldıracak bir proje yürüttük. On üniversiteden yüze yakın akademisyen çalıştı. Dünyada ilk defa hanedana mensup on üç naaşın tetkiki Konya’da yapılmış oldu. Çalışmalara yer alan bütün heyet mensuplarına, sponsor olan Halk Bankasına, masraflara önemli katılar sağlayan Konya Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsasına teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Program sonunda kısa bir konuşma yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, fotoğraflar eşliğinde tarihi bilgiler veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar’a teşekkür edip, beraberinde Ocak Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, emekli müftü Mehmet Emin Parlaktürk ve Abdullah Büyüksütçü hoca ile ile birlikte kitap ve belge takdim etti.