Bektaş: Öğrenci Servis Ücretlerini Devlet Karşılasın

CHP Konya İl Başkanlığında düzenlenen basın açıklamasına CHP Konya İl Başkanı Bekir Yaman, il yönetim kurulu üyesi ve partiler katıldı.

 Servis ücretlerinin artmasıyla öğrenci velilerinin bu artan ücretleri karşılamayacağını belirten CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş, “Gönül isterdi ki; bugün burada güzel haberler paylaşalım, hem Konyalı hemşerilerimizi hem de tüm Türkiye'yi mutlu edecek sözler söyleyelim, ama ne yazık ki; yönetilemeyen ülkemizin, geçinemeyen yurttaşlarımızın, eğitim alamayan çocuklarımızın sorunlarını dile getirmek, kamuoyunun dikkatine sunmak üzere burada buluştuk.  Eylül ayı gelince Türkiye'deki hemen hemen herkesin gündem maddesi aynı konular oluyor; okulların açılması ve okulların açılmasıyla birlikte artan masraflar, her evin tek gündemi haline geliyor. Saray rejiminin ağır bir faturası olan enflasyon, en çok öğrencilerimizi ve ailelerini vuruyor. Okullar açılıyor diye mutlu olması gereken çocuklar, aileme yük oluyor muyum kaygısı yaşıyor. Çocuklarım eğitimine devam edecek diye gururlanması gereken aileler artan masraflar karşısında hangi bankadan kredi çekebilirim diye düşünüyor; kısaca okulların açılması yurttaşlarımızın yangın yerine dönüşen evlerine adeta benzin taşıyan bir durum haline geliyor” dedi.

Öğrenci Servis ücretini devlet ödesin

 Barış Bektaş velilerin servis ücretlerini ödemede zorlanacağına ve devletin bu servis ücretlerini ödemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Ben bugün burada, Sayın Cumhurbaşkanı'nın tavsiyesine uyarak 3 çocuk sahibi olmuş ve çocukları eğitim çağına gelmiş bir aileyi örneklendirerek hesap yapmak istiyorum; Konya'da en kısa mesafe servis ücreti yıllık 9.900 TL olarak belirlendi; üçle çarpıyoruz 29.700 TL çıkıyor. Eğitim yılı 8 aydan oluşuyor; 29.700 TL'yi 8'e bölüyoruz 3.712 TL. Yani Cumhurbaşkanı'nın çağrısına uyarak 3 çocuk sahibi olan Konyalı bir ailenin sadece okula ulaşım masrafı 3.712 TL. Buradan sormak istiyorum; asgari ücretle evini geçindiren bir baba bu masrafı karşılaya bilir mi? Bakın, çocuğuna harçlık vermekten, eğitimle ilgili yemek, kırtasiye ve forma gibi farklı masraflardan bahsetmiyorum bile; ev kirasına, elektrik su doğalgaz faturalarına, mutfak masraflarına değinmiyorum bile. Sadece çocuklarının okula ulaşım masrafından bahsediyorum. Hem de en kısa mesafeli servis tarifesi üzerinden bunu hesaplıyorum. Şimdi, bana diyecekler; mazot ne kadar yükseldi haberin yok mu? Aracın sigortasını, lastiğini, aracın bakım masraflarını bilmiyor musun? Eleman maliyeti ne kadar arttı farkında değil misin? Elbette farkındayım arkadaşlar; aileler için pahalı, cep yakan ve can acıtan bu ücretler servis işi yapan esnafımızı, şoförümüzü de aynı oranda mağdur ediyor ve düşük bir karla ticarete mahkûm ediyor. Ben buradan Sayın Cumhurbaşkanı'na ve AKP iktidarına seslenmek istiyorum. Sadece okula ulaşım masrafının bir aile için aylık 3.712 TL'den başladığı koşullarda bir eğitim yılının başarılı olması mümkün değil. Hem Konya’mız hem de ülkemiz adına bir çağrıda bulunmak istiyorum buradan; Tamam teşekkür ederiz 12 yıl kesintisiz eğitimde kitap desteği yapıyorsunuz ama gelin bu servis ücretlerine hep birlikte bir çözüm bulalım. Nasıl mı? Yoksulluk sınırının altındaki her hanede eğitim gören öğrencilerin servis ücretini devlet karşılasın. Ücretsiz kitap örneği en azından yoksulluk sınırı altında yaşayan aileler için ücretsiz servis ve yemek için de gerçekleştirilsin. Annesini babasını seçemeyen, dezavantajlı hanelerde yaşamak zorunda kalan bu ülkenin geleceği yavrularımıza da devlet okullarında bir öğün protein ağırlıklı yemek verilsin. Bu şekilde zekâ ve fiziksel geriliklere karşı gelecek nesilleri koruyalım.”

 

Servisçileri de akaryakıt alımında vergiden muaf tutalım

 

Servisçilerinde akaryakıt alımında vergiden muaf tutulmasıyla bir rahatlama geleceğine değinen Barış Bektaş, “ Bu yemek işini zor durumdaki kantinci esnafımız eliyle yaparak pandemiden bu yana belini doğrultamayan kantinci esnafımızı da kurtaralım. Yine yoksul ailelere servis ücretlerin kaldırılması dışında da, servisçi esnafımızı ve diğer öğrenci ailelerini de koruyacak tedbirler alalım. Düşük karla ve batma tehlikesiyle ticaret yapan servisçileri de akaryakıt alımında vergiden muaf tutalım. Ülkemizde Arapların ve İngilizlerin Lüks gezinti yatlarına uygulanan vergisiz mazot uygulamasını, bu ülkenin geleceği olan çocuklarımızın eğitim için taşımasında da uygulayalım. Hem esnafımız, hem şoförümüz, hem de yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi verirken çocuklarını nasıl okutacağını düşünen ailelerimiz bir nebze de olsa nefes alsın. Türkiye bunu yapamaz mı sanıyorsunuz? Emin olun, Türkiye bu ekonomik güce, bu kudrete sahip. Binlerce odalı saraylara, yüzlerce araçlık konvoylara ve koruma ordularına günlük milyonlar harcayan bir devletiz biz. Yoksulluk sınırı altındaki ailelerin çocukları için elini taşına koyamayacak mıyız? Sosyal devlet sadece ücretsiz eğitim vermekle mi mükellef? Bu eğitimin ulaşılabilirlik kısmı ve çocuklarımızın yetersiz beslenmesi bu sosyal devleti hiç mi ilgilendirmiyor? Bu ekonomik tabloyla çocukların eğitimden uzaklaşacağını, esnafların ticari kaygılarla dolu bir hayatta olduğunu görmezden gelemeyiz. Baba olarak tabir edilen devletin artık buna bir çözüm bulması gerektiğine inanan bir yasama mensubu olarak Sayın Cumhurbaşkanı'nı ve AKP iktidarını göreve davet ediyorum. Ekonomik krizi en derinden hisseden yurttaşlarımızın çocuklarına sahip çıkmaya, en azından okula ulaşım masrafından o aileleri kurtarmaya ve yeterli beslenmelerinin sağlanmasına yönelik tedbirler almaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.