Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, Vefatının 11. Yıl Dönümünde Karatay’da Anıldı
Karatay Belediyesi ve KTO Karatay Üniversitesi; Konya Eski İl Müftüsü ve Kapu Camii Vaizi merhum Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi’yi, vefatının 11’inci yıl dönümünde gerçekleştirilen bir panelle andı.
“Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi” paneli, Karatay Belediyesi Aziziye Kültür Merkezi’nde vatandaşların büyük bir ilgisiyle gerçekleştirildi.
AKADEMİSYENLER TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ HOCAEFENDİ’Yİ ANLATTI
KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi’yi KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Atçeken, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin ve Dr. Abdurrahman Büyükkörükçü anlattı.
ŞEHRİMİZİN MANEVİ MİMARLARINI ANMAYA VE ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, panel öncesinde yaptığı konuşmada Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin sohbetlerindeki güzel üslubuna ve vaaz vermedeki maharetine vurgu yaptı.
Başkan Hasan Kılca; “Tahir Büyükkörükçü Hocamız, ömrünü ilme ve İslam’a adamış, vaazlarıyla gönüllere taht kurmuş, şehrimizin manevi rehberlerinden mümtaz bir şahsiyetti. Vaaz ve sohbetlerinde dinleyicilerine ilmi ve irfanı en güzel üslupla sunan, vaaz vermedeki mahareti dolayısıyla Tahir Büyükkörükçü hocamız, “Sultanü’l-vaizin” olarak tanınıyor. Bütün vaiz ve hatipler için rol model olan öncü bir âlim olan; güzel sözlü, zarafet ve nezaket sahibi Tahir Büyükkörükçü hocamızı bu vesileyle rahmetle anıyorum. Bizler de Karatay Belediyesi olarak, hayatımıza ve gönül dünyalarımızda büyük izler bırakmış değerli büyüklerimizi daha iyi tanıtmak, gelecek nesillerimizin de bu engin denizlerden istifade edebilmesine katkı sunmak için anma programları yapıyoruz. KTO Karatay Üniversitemizin de kıymetli işbirliğiyle organize ettiğimiz söz konusu programlarımız kapsamında geçtiğimiz ay şehrimizin manevi mimarlarından merhum Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hoca Efendi’yi vefatının 62’nci yıl dönümünde yine bir panelle anmıştık. Bugün de hizmet aşkıyla dolu bir ömür geçiren, kürsülere sultan olan ve gönüllere taht kuran merhum Tahir Büyükkörükçü Hocamızı anıyoruz” ifadelerini kullandı.
TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ HOCAMIZ MUHABBETİ VE TAVSİYELERİYLE ARAMIZDA OLMAYA DEVAM EDECEK
Tahir Büyükkörükçü Hoca’nın ilim adamı ve gönül adamı olmasının yanında aynı zamanda önemli bir dava adamı da olduğunu söyleyen Hasan Kılca, sözlerini şöyle tamamladı: “Hocamız bir aşk eriydi. Onun verdiği vaazlar, hakkın sesini yüreklere taşıdı her daim. Hemen yanı başımızdaki Kapu Camii kürsüsündeki vaazları; insanımıza, evlerimize ve tüm şehrimize huzur ve gönül aydınlığı verdi. Tahir Büyükkörükçü Hocamız; sürekli olarak dünya hayatının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve her zaman hoş görülü olmamız gerekliliğini söyledi. Yaşamı boyunca da bize muhabbet bıraktı. Tahir Büyükkörükçü hocamız; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sohbetleriyle, muhabbeti ve tavsiyeleriyle aramızda olmaya devam edecek. O’nun mesajları hala kulaklarımızda ve gönlümüzde. Allah ondan razı olsun, bizi cennetinde buluştursun inşallah. Tahir Hocamız her zaman, ‘Mevlâ bizi iman neşesinde zirve olan sevgili kullarının zümresinden eylesin’ duasını dile getirirdi. Ben de aynı temennilerde bulunuyor, programımıza katılan tüm misafirlerimize saygılarımı sunuyorum.”
TAHİR HOCA KONYA’YI KONYA YAPAN İNSANLARDANDI
Panelin oturum başkanlığını yapan KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, “Cuma günlerini iple çekerdim onun fasih Türkçesi ile edebi dili, olaylara yaklaşımı bambaşka geliyordu bizlere. Konya’da sadece merhum Tahir Hoca’yı dinlemek için her eve teypler alınmıştı ve o kayıtlar defalarca dinlenirdi. Tahir Hocam, Hacı Veyis Efendi ve Hacı Veyiszâde Efefendi’den sonra Konya’yı Konya yapan insandı. Allah hepsinden razı olsun” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN VE TÜM DÜNYANIN DERDİYLE DERTLENEN ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYETTİ
Konya Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin de, panele katılanlara merhum Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin biyografisini okudu. Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin çok yönlü bir insan olduğunu anlatan Bekir Şahin, merhum Tahir Hoca’nın yanlızca bir vaiz değil, aynı zamanda Türkiye’nin tüm dünyanın ve Müslümanların derdiyle dertlenen önemli bir şahsiyet olduğunu aktardı.
TAHİR HOCA HAYKIRAN BİR SESTİR
KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Tahir Büyükkörükçü’nün yaşadığı dönemin önemli bir şahsiyeti olduğunun altını çizdi. Caner Arabacı, “Hocamızın yetiştiği bu döneme baktığımız zaman savrulma, devasa büyüklüktedir. Yani İslam Medeniyetine bağlı kültürümüzü tanıyan anlayan insanların sesleri kısılmıştır. Böyle bir ortamda Tahir Hoca haykıran bir sestir. Yani ezik ve yenik biri değil; gürleyen ve anlattığında İslam Medeniyetine samimiyete bağlı bir ses” dedi.
BİRBİRİNDEN GÜZEL MENKIBELER ANLATIRDI
Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Atçeken ise Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’nin bazı önemli hatıralarını panele katılanlarla paylaşarak merhum hocanın vaazlarında etkilendiği isimlerden bahsetti. İsmail Hakkı Atçeken, şunları aktardı: “Hocamız, vaaz ve sohbetlerinde Abdülkadir Geylani, Beyazid-i Bestami Hazretleri, Cüneyt-i Bağdadi gibi mutasavvıflardan birbirinden güzel menkıbeler anlatırdı. Yine Muhiddin-i Arabi ve İmam-ı Şarani gibi mutasavvıflardan da örnekler verirdi. Dolayısıyla tasavvuf ve evliyaullah aleyhine konuşulmasına izin vermez ve böyle yapanlara karşı da sert bir tavır takınırdı.”
BABAM GERÇEK BİR DAVA ADAMIYDI
Oğlu Dr. Abdurrahman Büyükkörükçü de babası Tahir Büyükkörükçü’yü anlattı. Babasını anlatırken zaman zaman duygusal anlar yaşayan Abdurrahman Büyükkörükçü, “Babam gerçekten bir dava adamıydı. Şu memlekette İslam’ın hakim olduğu ve müminlerin yüzlerinin tamamıyla güldüğünü görmek istiyordu. Hep o günleri bekleyerek de ömürlerini geçirdiler. Kürsüde ne söylediyse evde de o tatbik olunurdu. Kendileri büyük bir Allah dostuydu. Rabbim haliyle hâllenmeyi, yolunun yolcusu olmayı nasip etsin inşallah” ifadelerini kullandı.
Programın sonunda merhum Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi için okunan hatimler için dua edilirken; Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da panelistlere ve katılan vatandaşlara teşekkür ederek programa katkılarından dolayı konuşmacılara plaket takdim etti.