Çoban Finale Kaldı
Yarı final ödül töreni İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Akşehir doğumlu olan Çoban, Konya’da Selçuk Üniversitesinde okudu. Sultandağında büyüyen Çoban, “İstanbul’da Afyonlulara da Konyalılara da hemşehrim nazarıyla bakarım. Kalbimin yarısı Afyon yarısı Konya diye atar.” diyen Çoban şiirinin bir dörtlüğünde ise Konya’ya şöyle atıfta bulundu:
…
Başaklar boy verir, toy eyler Konya;
Burçak olur burçak, Ay Yıldızım hey!
‘Ay Yıdızım’ Şiirini Yedi Yılda Kaleme Aldı
Bu şiiri bir yarışma için kaleme almadığını belirten şair, şiiri yazmaya vatan hasreti çekerken Gürcistan’da bir üniversitede Türkiye Cumhuriyetini temsil etmek için misafir öğretim görevlisi olarak çalışırken 2015 yılının başlarında yazmaya karar verdiğini ve şiiri Esenler’de 2016 yılının sonlarında tamamladığını ifade etti. “Çok dağıldık, birleşelim.” niyetiyle ve Ay Yıldız sevdasıyla bu şiiri yaklaşık yedi yılda kaleme aldığını belirten şair Özgür Çoban, sadece şiirin ince işçiliği için bile üç ay kafa ve gönül yorduğunu ifade etti. Şiir kemale erdikten sonra Yavuz Bülent Bakiler, Bestami Yazgan gibi üstatlarla paylaştığını söyleyen Çoban, onların değerlendirmelerini de dikkate aldığını ve çok beğendiklerini vurguladı.
Sanat ve Siyaset Dünyası AKM’de Buluştu
100. Yıl Marşı Yarışması'nda ilk 100'e giren eserler, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'ın ev sahipliğinde Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açıklandı. Yarışmanın ilk aşaması olan şiir etabına 81 il ve 14 farklı ülkeden 2 Bin 259 şiir başvurusu alındı. Seçici kurul tarafından belirlenen 100 eser ödüllerini aldı. 100. Yıl Marşı Yarı Final programına; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz sanat siyaset ve iş dünyasından önemli isimler ve binlerce vatandaş katıldı. Yücel Arzen'in konseriyle devam eden programa Azerin ve Yücel Arzen'in, Merhum şair Abdurahhim Karakoç'un "İncinmesin" şiirinin bestesini seslendirmesi damga vurdu. 100'üncü Yıl Marşı Yarışmasında toplam ödül 400 bin TL olurken ilk 100 şiirin yarışmanın jürisi tarafından belirlenmesiyle beste yapılması için ikinci etap kısmı da başlamış oldu.
Birinci Etap Şiir, İkinci Etap Beste
İlk 100’e kalan şiirler, “Cumhuriyetin 100. Yılına Şiirler” ismiyle bir kitapta toplandı ve www.yuzuncuyılmarsi.com adlı sitede yayınlandı. Birinci olan bestekâra 100 bin, güftekârı olan şaire 50 bin liralık ödül verilecek olan yarışmanın jürisinde sanatçı, akademisyen ve televizyon ekranlarından tanıdığımız birçok Garo Mafyan, Tuluyhan Uğurlu, Yücel Arzen, Pelin Çift, Prof. Dr. Tufan Gündüz, Özdemir Erdoğan ve Azerin gibi isimler yer aldı. Çoban, şiirin kaderini bestesinin belirleyeceğini ifade etti.
Şiirin Yarısıyla Finale Kaldı
İnsana çalıştığını karşılığını vardır, diyen ve yedi yılda büyük emekle kaleme aldığı şiirin ehil bir bestekâr ile buluştuğu takdirde birincilik beklediğini ifade eden Çoban, “Şiirimin üç ayağı var: Ay, Yıldız ve Hakikat” dedi ve ekledi: Ay Yıldızımızı merkeze koyarak bütün Türk-İslam dünyasını bir olarak gördüm, gönül coğrafyamıza atıflarda bulundum. Alevi-sünni, sağ-sol, Türk-Kürt kardeşliğini vurguladım. Bilge Kağan’dan Osman Bey’e, Fatih Sultan Mehmet’ten Mimar Sinan’a, Dede Efendi’den Niyazi Sayın’a, Yunus Emre’den Aliya İzzet Begoviç’e, Fevzi Çakmak’tan Atatürk’e, Necip Fazıl’dan Nazım Hikmet’e, Cemil Meriç’ten Eren Bülbül’e kadar herkese atıfların olduğu şiirim 24 kıta ama yarışmaya sadece 12 kıtasını gönderebildim.
Dünyada Ay Yıldız, Mahşerde Livâül-Hamd
Şairin şiire dair olan ama dahil olmayan üst notu ise çok dikkat çekici: “Mahşer günü altında toplanacağımız ‘Livâü’l-Hamd’ isimli şükür sancağı, dünyada bir bayrağa benziyorsa o da ‘Ay Yıldızım’dır, Ay Yıldızımızdır.” 24 dörtlükten oluşan şiirden birkaç dörtlüğü sizin için paylaşıyoruz.
AY YILDIZIM
Özgür Çoban
Ezelden ebede aşka bağlayan
Toprak olur toprak, Ay Yıldızım hey!
Kutlu yola çıkıp Türkçe çağlayan
Irmak olur ırmak, Ay Yıldızım hey!
Mevlânâ sırdaşın, Yunus dildaşın;
Aşk alevi yakar Hacı Bektaş’ın.
Sazının telinde Neşet Ertaş’ın
Bozlak olur bozlak, Ay Yıldızım hey!
…
Çerkez’i Roman’ı hâlis niyetle
Sevelim insanı, samîmiyetle.
Türk’üyle Kürt’üyle Laz’ıyla etle
Tırnak olur tırnak, Ay Yıldızım hey
…
Alparslan el almış, Bilge Kağan’dan;
Muştular getirdim Fatih Sultan’dan.
“Mavi Gözlü Dev”le Fevzi Kumandan
Çakmak olur Çakmak, Ay Yıldızım hey!
….
Yürek var efende ve dadaşında,
Tarih var Urfa’nda ve Maraş’ında;
Annemin, yârimin tâcı başında
Yaşmak olur yaşmak, Ay Yıldızım hey!
Hem Dedem Korkut’un özlü sözüyle
Hem Cemil Meriç’in gönül gözüyle
Hâlide Edip’in aydın yüzüyle
Ak pak olur ak pak, Ay Yıldızım hey!
…
İzmir’i sel vursa Muş olur talan.
Van’a ateş düşse Muğla’dır yanan;
Yârim Adıyaman, dostum Ardahan…
Şırnak olur Şırnak, Ay Yıldızım hey!
…
Sen iyi ki varsın, Bülbül Eren’im!
Yurduma yuvama gönül verenim!
Şehadet bağından sümbül derenim,
Leylâk olur leylâk, Ay Yıldızım hey!
Sağ yanım Fâzıl’dır; sol yanım Nâzım…
Câhit, Ârif, Âkif, Fuzûlî lâzım…
Sanat, irfan, ümran, gönül niyâzım…
Ahlâk olur ahlâk, Ay Yıldızım hey!
…
Türkü söyleyelim, kurulsun Tûran;
Kazak, Kırgız, Özbek canıma cânan…
Çuvaş, Uygur, Tatar; kardeşiz yâran
Kıpçak olur Kıpçak, Ay Yıldızım hey!
Nâmıdiğer Emin, adı Muhammed…
Onsuz eksik kalır cümle muhabbet;
Hakkı söyler millet, susmazsa ümmet…
Uçmak olur uçmak, Ay Yıldızım hey!
…
Yüz yıldır açsa da gül, lâle, zambak;
Bin yıldır vatandır, kan rengi toprak…
Dünyaya bir bayrak, mahşerde ancak
Sancak olur sancak, Ay Yıldızım hey!