İstiklal Marşı Yılı TYB Konya Şubesi Tarafından Yıl Boyunca Çeşitli Etkinlikler İle Kutlandı

Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının “İstiklâl Marşı Yılı” olarak ilan edilmesiyle TYB Konya Şubesi olarak önemli etkinlikler planladıklarını da anlatan Ahmet Köseoğlu, “Büyükşehir, Karatay, Selçuklu, Meram Belediyeleri, Selçuk ve Necmettin Erbakan Üniversiteleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte birbirinden değerli programlar tertip edip takvimince icra ettik. Yıl boyunca Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı, Millî Mücadele’nin anlatıldığı programlar, etkinlikler, yarışmalar, paneller, sempozyumlar yapıldı. Kısa ve uzun filmler çekildi, sergiler düzenlendi.” dedi.

 

 İstiklal Marşı 100. Yıl Etkinlikleri başlığı altında 32 program yapıldı. Mehmet Akif Yılı boyunca yapılan etkinliklere; 20 Şubat’ta Türkiye Yazarlar Birliği onursal başkanı D. Mehmet Doğan’ın katılımıyla “İstiklal Marşı: Bin Yılın Destanı” programı ile başlandı. Prof. Dr. Caner Arabacı katılımı ile “Mehmet Akif, İstiklal Marşı ve Milli Mücadele”, Mustafa Özçelik katılımı ile “Yunus’tan Akif’e Şiirin Değiştirme Gücü”, Dr. Necmettin Türinay katımı ile “Hasan Basri Çantay Gözüyle Mehmet Akif”, Vural Kaya katılımı ile “Ortaokul Düzeyinde Mehmet Akif Ve İstiklal Marşı” konferansları yapıldı. Anadolu Mektebi öğrencileri “İnanç ve Cesaret Timsali Mehmet Akif” isimli panelde Mehmet Akif’i farklı yönlerden ele aldı. Büyükşehir Belediyesi ile kısa film yarışması, “41 mısra 41 ressam 41 resim” sergisi ve İstiklal Marşı ve Mehmet Akif konulu tiyatro oyunu düzenlendi. İlkokuldan üniversite öğrencilerine kadar ulaşan çeşitli yarışmalar ve dinletiler yapılırken “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” kapsamında da Selçuk Üniversitesinde Prof. Dr. Mustafa İsen açılış konuşması ile “Uluslararası Anadolu'nun İrfan Çağı Sempozyumu” ve “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” temalı sergi ve Meram Belediyesi ile birlikte “İstiklal Marşı’mızın 100. Yılı Resim Sergisi” gerçekleştirildi.

 

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından, İstiklâl Marşı’nın 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında yapılan programlardan biri de haftalık Osmanlıca Safahat Okumaları idi ve 27 hafta çevrimiçi olarak yapılarak 28 Aralık’ta sona erdi. Hasan Yaşar’ın belletmenliği altında süren program Osmanlıca öğrenmek isteyenler için de önemli kolaylıklar sağladı.

Programları Mehmet Akif Ersoy’u anlatan kitap önerileri ile açan Hasan Yaşar, Osmanlıca dersleri ve Osmanlıca Safahat okumaları ile üç kademeli zengin bir program içeriği sundu.

Hasan Yaşar: “Osmanlıcasından Safahat okuma, programın asıl gayesi idi. Bu gayeyi gerçekleştirmek için de Osmanlıca bilmeyenler ve geliştirmek isteyenler için Osmanlıca dersleri yapmayı planladık. Böylelikle program üç bölümlü zengin bir içeriğe bürünmüş oldu. Program her hafta salı günleri saat 20:30’da olmak üzere 9 Mart’ta başladı ve hiç ara vermeden 28 Aralık Salı gününe kadar 27 program olarak icra edildi. Programın genel olarak akışı ise, bir naat veya münacaatla başlanıp Mehmet Akif Ersoy hakkında bir kitap tanıtımı, Osmanlı Türkçesi dersi ve Osmanlıca safahat okumasının ardından bir dua ile tamamlandı.” dedi.