Karatay Belediyesi ve TYB Konya Şubesi’nden “Mevlânâ Şiir Atölyeleri ve 11. Şiir Şöleni” Kitabı

KARATAY BELEDİYESİ DESTEKLEDİ

Yayın Yönetmenliğini TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun, Editörlüğünü TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Yurtsever’in ve tasarımını TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Aka’nın yaptığı ve Konya Karatay Belediyesinin katkılarıyla Çimke Yayınlarında basımı gerçekleştirilen “Mevlânâ Şiir Atölyeleri ve 11. Şiir Şöleni” kitabı tek cilt halinde, büyük boy, 312 sahifeden oluşuyor.

 

2021 Yılı kültürel etkinlikler takvimi çerçevesince gerçekleştirilen Geleneksel Mevlâna Şiir Şöleni’nin  11. Programında ilk defa Şiir Atölyeleri de yapıldı.

 

 Kitabın Ön Söz’ünde ise Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi başkanı Ahmet Köseoğlu, “…Şiirimizin değiştirici, dönüştürücü gücüne inanıyoruz. Dilimizin gelişip zenginleşmesinde en önemli etkenlerden biri de elbette şiirimizdir. Modern şiirimizin derinlerden iz bularak bugüne ve bunu da zenginlikler katarak yarınlara taşıdığını düşünüyoruz. Bu sene şiir şöleni programımızla birlikte şiir eleştiri atölyesi çalışmalarının da içinde olduğu daha kapsamlı bir program tertip ediyoruz. Modern şiirimizin gelişimine ve dolayısıyla edebiyatımıza katkı sunmanın bizim için ayrıca önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konu ve çalışmaların aslında akademizm içerisinde ele alıyor olmasını çok isterdik. Ve fakat bu konu ve çalışmalar malumunuz olduğu üzere sivil edebiyat çalışmaları düzleminde ilerlemekte ve şimdilik akademik yapı bu tür faaliyetlerden yana çaba göstermeyi düşünememektedir. Bu yönüyle de aslında TYB olarak da farklı bir yerde duruyoruz ve öncü bir temsil değerini üstleniyoruz. Elbette modern şiirin değerini ve dilimizdeki itki gücünü birçok yapısal ve kurumsal sistemlerden daha önce görmemiz ve bunun gerekliliğine inanmamız bizi baştan sona ayrıksı kılan özellikler arasında da zikredilebilir. Mevlânâ Şiir Şöleni geleneksel bir hâl aldı ve adını bundan sonra da sağlam ve iradeli bir biçimde sürdürmeye devam edecektir. Dilimizi zenginleştiren şiirimize ve hassaten de modern şiirimize vefa borcumuzu da böyle ödediğimize inanıyoruz. Her yıl Mevlânâ Şiir Şöleni’ni birlikte yaptığımız Karatay Belediyesi’ne, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya ve ekibine, atölye ve şiir şöleni hazırlık aşamalarında ve uygulanmasında büyük pay sahibi olan Osman Özbahçe ve Vural Kaya’ya TYB Yönetim Kurulu üyelerine ve kitabın hazırlanmasında emeği geçen Saffet Yurtsever ve Ahmet Aka’ya, Mevlânâ Şiir Şöleni programımıza katkı sağlayan bütün kurum ve kuruluşlara, onur konuklarımıza, şair ve eleştirmenlerimize değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Şiirle kalınız… ” diyor.

 

Kitabın basımında desteklerini esirgemeyen Karatay Belediyesi Başkanı Hasan Kılca da esere yazdığı Takdim’de “…Şiirin her gönle dokunuşu, her gönüldeki yansıması farklıdır. Kimi okur geçer, kimi okur düşünür, kimisi okuduğu şiirden bir şuur doğurur. Şahsiyetini besleyen, büyüten bir değer hâline getirir. Kimisi de hikmet olan şiirden beslenir ve her damlasını tüm zerrelerine taşır. İlim ve irfan yolunda ilerler… Yani şiir; şairine göre ve okuyucusuna göre demlenir, besler ve beslenir. Tarihin satır araları edebiyatın bağrında gizlidir; bir kelime, bir dize yüzyıllara meydan okur mahiyette bir güce sahiptir. Şairlerin ayak izleri tarihin sayfalarında takip edilebilir. Öyle ki binlerce yıllık geçmişe sahip olan bir medeniyetin hayat üslubunun en güzel ifadesi edebiyatın satır aralarında bulunmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi ‘Medeniyet birikimi ile irtibatını koparan bir ülke, fikrî kuraklığa maruz kalır.’ Karatay Belediyesi olarak biz de ilim, fikir, düşünce hareketlerini önemsiyor ve her vesile ile desteklemeye büyük özen gösteriyoruz. Biliyoruz ki ilim, fikir, düşünce, edebiyat, güzel sanatlar, mimarî ve estetikle iç içedir…” diyor.

 

Mevlânâ Şiir Atölyeleri ve 11. Şiir Şöleni programlarını çözümleyerek kitabı yayına hazırlayan TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Yurtsever, kitabın girişinde Bizden başlığıyla; “Bu kitap; Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin geleneksel hâle getirdiği ve Karatay Belediyesinin katkılarıyla 14 Ağustos 2021 tarihinde 11’incisini gerçekleştirdiğimiz Mevlânâ Şiir Şöleni ve Şiir Atölyeleri etkinliklerinin, “söz uçarsa yazı kalsın” düşüncesiyle gelecek nesiller için zamana ve mekâna kayıt düşüldüğünün belgesidir. Geleneksel olarak 11 yıldır yapılagelen Mevlânâ Şiir Şölenlerine bu yıl ‘Şiir Atölyeleri’ de dâhil edilerek Konya’da bir ilki başlatmış olduk. Atölyelerde, üç oturum hâlinde, Türkiye’nin değişik coğrafyalarından gelen şairlerimizin, ‘şiirimizin dünü, bugünü ve yarını ile dijitalleşme’ üzerine yaptıkları konuşmaların, eleştirilerin ve önerilerin, ses ve görüntülerini kayıt altına aldık…” diyor.

 

 Kitabın muhtevasında, Şiir Atölyesi oturumlarının birincisinde “1950-200 Arası Şiirin İmgesel Evrimi” konuşulurken, ikinci oturumunda “İnternet Karşısında Edebiyat Dergilerinin Durumu Nedir? Dijitalleşme Matbu Dergiyi Bitirdi Mi? Şiir, Dijitalleşme Döneminde Neden Kendine Yer Açmıyor?” sorularına cevap aranmış, üçüncü oturumunda ise “Yenilik Gücünü Yitirdi Mi? Önceden Yenilik Şiiri Taşırdı, Geliştirirdi, Şimdi Taşıyamıyor, Neden?” soruları katılımcı şairler tarafından tartışılmıştır.

Daha sonra da Mevlânâ Gül Bahçesi’nde gerçekleştirilen Şiir Şöleni’nde şairlerin okudukları şiirlere yer verilmiştir.

Kitabın son bölümünde ise Şiir Şöleni hakkında yazılanlar ve haberler yer almaktadır.

Böylece Geleneksel olarak Karatay belediyesinin katkılarıyla yapılagelen Şiir Atölyeleri ve 11. Mevlâna Şiir Şöleni” programları da arşivlik bir yayın olarak kayıt altına alınmıştır.