Başkan Koçaktan Kurban Öncesi Önemli Uyarılar

KONYADA KURBANLIK SIKINTISI YOK

Başkan Koçak Kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılması hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koyduğunu söyledi. Koçak ‘Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabilmektedir. Son yıllardaki kurban satışları göz önüne alındığında, 2021 yılında da geçen yıla yakın bir oranla 960 bin büyükbaş ve 2 milyon 800 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin kesim yapılacağı tahmin edilmektedir. Konya’da 946.080 büyükbaş hayvan varlığı ile birinci sırada, 2.845.000 küçükbaş hayvan varlığı ile ikinci sırada yer almaktadır. İlimizde 2021 yılı kurban bayramında kesilecek yeterli sayıda büyükbaş ve küçükbaş hayvanımız mevcuttur. Kurbanda 239.680 adet kesilebilecek büyükbaş, 516.748 adet kesilebilecek küçükbaş hayvan mevcudumuz vardır’ dedi.

SAĞLIKLI KUBANLIK HASTALIĞI ÖNLER

Kurbanda, yaklaşık olarak 900 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçükbaş hayvanın nakli ve kesiminin yapıldığına da dikkat çeken Konya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mesut Koçak ‘Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık %25dir. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır. İnsanlarda görülen hastalıkların % 61’i hayvan kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması son derece önemlidir’ ifadelerini kullandı.

                Kesilen hayvanların sağlıklı olmasında Veteriner Hekimlerin önemli görev üstlendiğini de ifade eden başkan Koçak ‘ Veteriner Hekimler olarak Kurbanda;İnsan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, hayvanların, hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması temel amacımız ve görevimizdir…

-Hasta ve Kurbanlık olma niteliği taşımayan hayvanlar kurban etmek istemiyorsanız,

- Gebe hayvan kesmek istemiyorsanız,

- Veteriner hekimlerimizle işbirliği içerisinde olunuz,

            - Sağlıklı ve güvenilir bir kurban süresini birlikte yaşayalım. Kurban satış yerlerinde görevli veteriner hekimlerden bilgi ve destek alabilirsiniz’ dedi Başkan Koçak açıklamasını son bölümünde ise kurbanlık alacakların dikkat emesi gereken ayrıntıları şöyle sıraladı

 

Kesinlikle satın alınmaması gereken hayvanlar:

-Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmayan

- Büyükbaş hayvanlarda küpesiz ve kimlik kartı (pasaportu) bulunmayan

- Küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunmayan

-Deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmamış hayvanlar       -Gebe veya yeni doğum yapmış olan

- Damızlık değeri yüksek dişi hayvanların

- Öksürüğü ve nefes güçlüğü olan

- Yutma zorluğu bulunan ve iştahsız hayvanlar

- Tüyleri karışık ve mat olan

- Anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız ve kısmi/genel felçli olan hayvanlardan uzak durulmalıdır.          

                  Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek bazı noktalar;

- Dini ölçülere uygun olmalı

- Sağlıklı ve besili olmalı

- Veteriner sağlık raporu olmalı ve aşı kaydı olmalı

- Büyükbaş hayvanların pasaportları bulunmalı

- Küçükbaş hayvanların nakil belgesi olmalı

- Hayvanların kulak küpeleri olmalı

-Kurbanlık hayvanın genel görünümü canlı ve sağlıklı olmalıdır. Her kurban satış ve kesim  alanında  veteriner hekimler görevlendirilmiş olup, kurban satın alırken görevli Veteriner hekimden destek alınması yararlı olacaktır.

- Kesim öncesi kurbanlık hayvanlar yorgun olmamalı ve kesimden önce 12 saat boyunca yem verilmemeli,  hayvanlar kesim alanına taşınması ve kesim sırasında strese sokulmamalıdır.

- Kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamele ve hareketlerden kesinlikle kaçınılmalı, hayvanların kesilen diğer hayvanları görmeleri engellenmelidir. Gerek kesimden önce gerekse kesim sırasında hayvanların strese girmeleri hem hayvan gönenci (refahı) açısından sakıncalı hem de  hayvanlardan elde edilen etlerin kısa sürede lezzet ve kalitesinin bozulmasına  yol açacaktır.

 

Bu yılda Kurban Bayramı’nın pandemiyle mücadele sürerken idrak edeceğiz, üretici ve vatandaşlara büyük sorumluluk düşüyor.Kurban pazarlarında ve kesim yerlerinde hijyen tedbirlerine her zamankinden daha fazla hassasiyet gösterilmelidir.Üreticilerimiz ve vatandaşlarımız sosyal mesafe kurallarına uymalı, maskelerini mutlaka takmalı ve kişisel hijyene dikkat etmelidir.Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığını tehlikeye atmayalım.
 

Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğu hem insanlar hem de hayvanlar için patojendir. Bu nedenle, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir. Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir.

 

Bu vesileyle Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak bütün Türk İslam Âleminin Kurban Bayramını kutlar, saygılar sunarız.