MAK'tan Koronavirüs Anketi; Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak!
81 il ve ilçede 7 Nisan 2020 tarihinde, 2 bin 600 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada telefon yöntemi kullanılarak katılımcılara;
Koronavirüs mücadelesinde hükümeti başarılı buluyor musunuz?
Size göre koronavirüs ile mücadele sürecinde idarenin attığı en doğru adımlar nelerdir?
Size göre koronavirüs ile mücadele sürecinde idarenin attığı en yanlış adımlar nelerdir?
Virüs ile mücadele sonrasında ülkemizin geleceğinden umutlu musunuz? soruları soruldu.
Koronavirüs ile mücadele süreci inanç değerlerinize olumlu yada olumsuz etki etti mi?
Şu ana kadar ki gelişmeleri düşündüğünüzde koronavirüs öncesiyle sonrasında siyasi tercihlerinizde bir değişim olacak mı?
Koronavirüs sürecinin sonrasında ülkemizde bir ekonomik kriz çıkabileceğini düşünüyor musunuz?
Koronavirüs ile mücadele sürecinde dünya ölçeğinde sizi en çok şaşırtan olay nedir?
Koronavirüs belirtileri konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Anket sonucunda hükümetin mücadelede adımlarını doğru attığını söyleyenlerin yüzdesi 63 oldu. Yüzde 24 bu soruya hayır cevabını verirken yüzde 13 de kararsızım veya yanıt yok karşılığını verdi.
Ekonomik kriz beklentisine ilişkin olarak yönlendirilen soru da şöyle cevap buldu:
Evet: Yüzde 41 Hayır: Yüzde 43 Kararsız veya cevap yok: Yüzde 16
Koronavirüsle mücadelede en iyi yapılan işler de şöyle sıralandı:
Tedavinin ücretsiz olması – ücretsiz maske vs. dağıtılması: Yüzde 26 Ekonomide atılan adımlar: Yüzde 18 Sağlık bakanının halkı düzenli bilgilendirmesi: Yüzde 14 Bilim Kurulu’nun kurulması: Yüzde 12 Vefa çalışmaları ve sosyal yardımlar: Yüzde 8 Diğer: Yüzde 16 Cevap yok-kararsız: Yüzde 6En olumsuz durumlar da şöyle ifade edildi
Siyasi parti liderleri ve belediye başkanları ile istişari hareket edilmemesi: Yüzde 23 Alt gelir grupları için yeterince kaynak bulup vatandaşa dağıtamaması: Yüzde 16 Kanal İstanbul ihalesinin zamanlaması: Yüzde 14 Sokağa çıkma yasağı-şehirlerarası seyahat yasağının getirilmesi konusunda gecikilmesi: Yüzde 7 Diğerleri: Yüzde 9 Kararsız-cevap yok: 4
“Koronavirüsle mücadele sonrasında ülkemizin geleceğinden umutlu musunuz” sorusuna yüzde 61 ile “Evet”, yüzde 34 ile “Hayır” yanıtı geldi. Yüzde 5 ise “Kararsızım” veya “Cevap yok” diye yanıt verdi.
"Koronavirüs ile mücadele süreci inanç değerlerinize olumlu yada olumsuz etki etti mi?" sorusuna ise vatandaşların yarısısndan fazlası Koronavirüs sürecinde özellikle insanların acziyetini anlaması, insanların ölümü vb. durumların etkisiyle daha fazla ibadet ya da dua ettiğini söylemektedir.
'SİYASİ TERCİHLER DEĞİŞİYOR'
Görünen o ki Koronavirüs sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak...Türkiye'nin yarınlarında vatandaş yeni arayışlarla mevcut denklemleri bozabilir." Şu ana kadar ki gelişmeleri düşündüğünüzde koronavirüs öncesiyle sonrasında siyasi tercihlerinizde bir değişim olacak mı?" sorusuna;
Yüzde 18 oranında evet,
Yüzde 48 oranında hayır
Yüzde 34 oranında ise kararsız cevapları verildi.
"Koronavirüs sürecinin sonrasında ülkemizde bir ekonomik kriz çıkabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcılar yarınlardan umutlu olduklarını olası bir krizi atlatabilecek potansiyelimiz olduğuna inanıyor.
"Koronavirüs ile mücadele sürecinde dünya ölçeğinde sizi en çok şaşırtan olay nedir?" sorusuna katılımcılar; Yıllardır gözümüzde çok büyütülen Batının acziyetini ve özellikle yıllardır özgüven sorunu yaşayan aydın geçinen çevrelerin sürekli kötülediği ülkemizin küresel bir krizde hiçte batıdan aşağı kalmadığını hatta bazı konularda çok daha iyi olduğunu bu vesileyle gördüğünü ifade ediyor.
Son olarak, "Koronavirüs belirtileri konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyor musunuz?" sorusuna ise açtıkları her TV kanalında sosyal ve görsel medyada neredeyse tek gündemin Koronavirüs olduğu günümüzde toplumun alel ekseri bu illet konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunu düşünüyor.