Sema, Tasavvufta Terbiye Metodudur
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türbe Önü Buluşmalarının sekizinci gününde, sohbet çadırı etkinliğine konuk olan, Semazenbaşı Ahmet Sami Küçük, Sema’da maneviyat ve Mesnevi üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.
Hazreti Mevlana ve Mevleviliği Anlatıyorlar
Uzun yıllardır Mevlana’ya hizmet yolunda, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Grubunda Semazenbaşı ve Postnişin olarak görev yapan Ahmet Sami Küçük sohbetinde, Sema’da maneviyatın önemine değindi. 1988 yılından buyana semazenlik yapan Küçük, yurt içinde ve yurtdışında birçok organizasyonda yer aldı. Sohbetinde, Sema’nın usul ve esaslara uygun bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Küçük, 1991 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Grubunun, Hazreti Mevlana ve Mevleviliği, yurt içinde ve yurt dışında, sağlıklı ve düzgün bir şekilde anlatmak için çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
‘Sema’ İnsan Yetiştirir
Sema yapmanın tasavvufta en güzel terbiye metotlarından birisi olduğunu belirten Küçük, 746. Şeb-i Arus etkinliklerinde, Mevlana Kültür Merkezindeki Sema Ayin-i Şerifine katılan 27 semazenin yetişmesinde emeği olduğunu ifade ederek gurur duyduğunu söyledi. Sema yapmak için müracaat edenleri titizlikle tetkik ettiklerini belirten Küçük, Sema’nın aynı zaman da insan yetiştirdiğini de söyledi. Program, Küçük’ün Mesnevi sohbetiyle devam etti.