Kıyak Emeklilikten Sonra Bu da Oldu! Konu "İmtiyaz” Olunca Milletvekilleri Tek Yürek
Torba teklifin 47’nci maddesine göre; Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, bu görevlerde bulunmuş olanlar ile bunların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının ve ölenlerden SGK ile ilişiği bulunmayan dul ve yetimlerinin sağlık giderleri ömür boyu TBMM üyelerinin tabi oldukları esaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenecek. Bu isimler, hiçbir kamu görevlisi ve sigortalının yararlanamadığı ücretsiz implant dahil 5 yıldızlı sağlık hizmetlerinden faydalanacak.
1 GÜN BİLE GÖREVDE KALSA YARARLANACAKCumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların bu haklardan yararlanmak için sadece 1 gün o görevi yapmaları bile yeterli olacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi nedeniyle, bakanlar ve cumhurbaşkanları atama yoluyla göreve geliyor.
Halen 16 kişilik kabinenin 4’ü milletvekilleri arasından, 1’i Genelkurmay Başkanlığından, 11’i de dışarıdan atamayla bakan oldu. Teklifin yasalaşmasıyla hem o bakanların hem de cumhurbaşkanı yardımcılarının tüm aileleriyle birlikte sağlık giderleri ömür boyu bütçeden karşılanmaya başlanacak.
MUHALEFET İTİRAZ ETTİTorba yasada bu madde tartışılırken, muhalefet milletvekilleri itiraz etti. CHP’li Ali Öztunç, “Bunlar kamu görevlisi, atanmış kişiler, seçilmiş değiller. Bu kamu görevlileri arasında bir ayrım anlamına gelecektir. Eşitlik ilkesine aykırıdır” dedi ve benzer imtiyazların memurlara sağlanmadığını hatırlattı.
HDP’li Zeynel Özen ise “Bu maddenin, gerçekten, neden getirildiği de, gerekçesi de açıklanmıyor ama gördüğümüz kadarıyla halkın vergilerinden ömür boyu imtiyaz elde edecek ayrıca bir kesim oluşuyor. Bu maddenin kanun teklifinden çıkarılmasını istiyoruz çünkü sarayın bu Türk halkına yeterince büyük maliyeti var. Şimdi de o atanmışların bile ömür boyu bu hizmetlerden yararlanması söz konusu. Bu, eşitlik ilkesine de aykırı” dedi.
CHP’li Yaşar Tüzün ise, cumhurbaşkanı yardımcılığı ya da bakanlık görevini 2 gün süreyle yapacak bir bürokratın bile bu imtiyazlara sahip olacağını hatırlattı, “Dışarıdan atanan bakanların bir gün süreyle de görev yapma ihtimalleri var” dedi.
VEKİL İMTİYAZINA SIRA GELİNCE…Torba yasaya sonradan sıkıştırılan bir başka maddeyle de milletvekillerinin bakmakla yükümlü olmadığı anne ve babaları ile 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarına ücretsiz sağlık hizmeti geliyor.
Düzenlemeden mevcut milletvekilleri ile 3 bin 500 eski vekil ve yüksek yargı mensuplarının anne baba ve 25 yaşından büyük bekar kız çocukları yararlanacak.
51. maddeyle getirilen yeni imtiyazlar eski ve yeni milletvekilleri, yakınlarıyla birlikte 14 bin kişiyi kapsıyor. Milletvekillerine ücretsiz sağlık hizmeti konusunda yeni ayrıcalık getirecek bu düzenlemeye ise, komisyonda hiçbir itiraz gelmedi. Madde okundu, oylandı ve kabul edildi.
Halen eski ve yeni milletvekilleri ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tüm tedavi masrafları TBMM tarafından karşılanıyor. Ancak anne, baba ve 25 yaşından büyük bekar kız çocukları için ‘Muhtaç olma şartı’ aranıyor. Teklifle artık o şart da aranmayacak.
‘ÇATLAK SES’ YOKİçişleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve göçmenlerle ilgili yasalarda bir dizi değişiklik öngören 95 maddelik torba yasa teklifine son anda sıkıştırılan ‘imtiyaz’ maddelerine muhalefetin itirazı sadece Beştepe kadrolarıyla sınırlı kaldı, milletvekillerine gelen imtiyazlara karşı ‘çatlak ses’ ses çıkmadı.
Hem CHP, hem HDP teklife muhalefet şerhi koyarken, şerhini 47. maddeyle, yani Beştepe kadrolarına getirilen imtiyazlarla sınırlı tuttu. CHP’nin şerhinde AK Parti’nin teklifinin Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların, bakmakla yükümlü olmadıkları anne ve babaların da sağlık giderlerinin de milletvekillerinin tabi olduğu hükümler çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenmesinin öngörüldüğü belirtildi, “ömür boyu tanınmış bir imtiyaz niteliğindedir“ diyerek Anayasaya aykırılık itirazında bulunuldu.
Muhalefet şerhinde şu ifadeler yer aldı: “Düzenleme Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar için bir ayrıcalık, diğer kamu görevlileri açısından ayrımcılık oluşturmaktadır. Anayasamız, ‘hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamayacağına’ hükmetmektedir. Düzenleme, Anayasanın 2’nci maddesinde belirlenen ‘hukuk devleti’ ve 10’uncu maddesinde tarif edilen ‘Kanun önünde eşitlik’ ilkelerine ve 60’ıncı maddesinde tanımlanan ‘sosyal güvenlik hakkına’ da aykırıdır.”
HDP’nin muhalefet şerhinde de sadece Beştepe kadrolarına yönelik imtiyaza itiraz vardı. Şerhte, “Yeni sistemde göreve gelen Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların ile yakınlarının sağlık giderlerinin Cumhurbaşkanlığı bütçesinden karşılanması amaçlanmaktadır. Böylece yurttaşların vergilerinden karşılanacak şekilde ömür boyu imtiyaz elde edecek bir ayrıcalıklı kesim oluşacaktır. Bu maddenin kanun teklifinden çıkarılması gerekmektedir” denildi. (Kaynak: Gazete Pencere)