Hafriyat Atıklarına Dijital Takip
BURSA (İGFA) - Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan doğayı kirletici unsurlara karşı da yoğun bir mücadele veriyor.
Kaçak olarak dökülen hafriyatların önüne geçmek için rutin denetimlerini aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yine UKOME kararıyla daha önce hafriyat taşıyan araçlara uydu araç takip sistemine uyumlu, damper hareketlerine duyarlı GPS cihazı taktırılması zorunluluğu getirmişti. Kaçak dökümlerin önüne geçmek için sürece inşaatı yapacak müteahhitleri, hafriyatı taşıyacak firmaları, ilçe belediyeleri ve hafriyat sahalarının işletmesini yapan Burkent A.Ş.’yi de dahil eden Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği ‘Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ ile geçen yıl Temmuz ayından bu yana daha etkili bir mücadele sürdürülüyor.
OTOKONTROL SAĞLANIYOR
Hafriyatın üretilmesinden sahaya dökülmesine kadar tüm süreçle ilgili otokontrolün de sağlandığı Hafriyat Yönetim Bilgi Sisteminde atık üreticisi konumunda olan müteahhit firmalar kendilerine özel kullanıcı adı ve şifrelerini oluşturarak sisteme kayıt oluyor ve çalışmak istedikleri hafriyat firmasını seçerek atık başvurusu gerçekleştiriyor. Hafriyat firmaları da kendilerine ait sistem üzerinden atıkların taşınması için kullanılacak kamyon plakalarını sisteme girip, onaylıyor. İlçe belediye ekranına düşen başvurular, kontrol edildikten sonra atık miktarını da girerek başvuruyu onaylıyor. Onaylanan başvurular Büyükşehir Belediyesi Gelir Tarifesinde belirtilen bedellere göre sistem tarafından otomatik tahakkuklandırılıyor ve atık bedelinin Depolama Sahası İşletmecisine ödenmesiyle birlikte Atık Taşıma ve Kabul Belgesi aktif hale geliyor.
Hafriyat firmaları, sistemlerine giriş yaparak aktif olan Atık Taşıma ve Kabul Belgesine ait QR kod ile atıkları izinli hafriyat depolama alanlarına getirerek dökebiliyor. İlçe belediyeler tarafından girilen hafriyat miktarının, sistemde seçilen sahaya gitmemesi veya eksik gitmesi durumunda söz konusu atıklar kaçak döküm sayılarak, ilgili firmalara yönetmelik gereği idari işlemler uygulanıyor.
10 AYDA 5 MİLYON TON HAFRİYAT
Süreç tamamen sistem üzerinden yürütüldüğünden tüm paydaşların sisteme kayıt olmaları sağlandı ve hafriyat firmalarına ait araçlara Hafriyat Taşıma İzin Belgesi alması zorunluluğu getirildi.
‘Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ ile hangi adreste kaç metreküp atık oluştuğu, oluşan atığın hangi firma ve araçlar tarafından taşındığı ve tamamının sahalara getirilip, getirilmediği sistem üzerinde otomatik olarak görüntülenebiliyor. Böylelikle kaçak hafriyat ve hafriyat kaynaklı kirliliğin de önüne geçilmiş oluyor. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında aktif olarak kullanılmaya başlayan ‘Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ne şu ana kadar 665 müteahhit kayıt yaptırdı. Hafriyat firmaları 1755 kamyon plakasını sisteme girerken, sistem üzerinden 2807 Atık Taşıma ve Kabul Belgesi alındı. Sistemin uygulamaya geçtiği son 10 ay içerisinde 11 hafriyat depolama sahasına bu yöntemle getirilen atık miktarı da 5 milyon tona ulaştı.